49 goede boeken om deze zomer te lezen

Zomerboeken Het is vakantietijd, dus leestijd. De boekenredactie van NRC selecteerde 49 goede boeken van het afgelopen halfjaar, om nu te gaan lezen.

Een spannend debuut, verslavende roman of boeiende biografie? De boekenredactie van NRC koos de beste boeken uit om deze zomer te lezen.
Een spannend debuut, verslavende roman of boeiende biografie? De boekenredactie van NRC koos de beste boeken uit om deze zomer te lezen. Getty

Nederlandse fictie

 1. Bibi Dumon Tak: De dag dat ik mijn naam veranderde

  Anna heeft haar zus Lize verloren aan kanker, en daarmee is ze ook haar neefjes kwijt. De ex van Lize heeft bepaald dat Anna de jongens, voor wie ze veel zorgde, nooit meer mag zien. Waarom? Daarom. De autobiografische roman De dag dat ik mijn naam veranderde van Bibi Dumon Tak is een meeslepend, buitengewoon geslaagd boek, dat uiteindelijk om verborgen seksisme draait.

 2. Gebrand Bakker: Knecht

  Tijdens een vakantie wordt Gerbrand Bakker (1962) overvallen door een zware depressie. En dan neemt een nieuw antidepressivum ook nog eens al zijn libido weg. Knecht, alleen is een eerlijk en intiem memoir over seks en depressie.

  De Arbeiderspers, 287 blz. € 23,99

 3. Patrick Bassant: De vlinder in de inktpot

  De vlinder in de inktpot is in veel opzichten een heel andere roman dan Patrick Bassants debuut Joy uit 2012. Dat was dun, arty en vilein. Zijn nieuwe boek, over de Spaanse burgeroorlog, is dik, volks en geestig.

 4. Ewoud Kieft: De onvolmaakten

  Hoe de wereld er over een paar decennia uit zou kunnen zien beschrijft historicus Ewoud Kieft in zijn dystopische debuutroman. De mens eet, beweegt en datet volgens de wil van het algoritme. De hoofdpersoon - een dertiger met bindingsangst - heeft een psycholoog die hem 24/7 via zijn oortje toespreekt. De wereld die Kieft schetst is schilderachtig desolaat.

  De Bezige Bij, 336 blz. € 23,99

 5. Gerda Blees Wij zijn licht

  De krachtige eerste roman van Gerda Blees (1985), Wij zijn licht, is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van vier Nederlandse communeleden die besloten te stoppen met eten, en in plaats daarvan te leven van licht, lucht en liefde.

 6. Arjen Duinker: Akoestiek

  Wees op je hoede als je Akoestiek leest, de nieuwe dichtbundel (●●●●) van Arjen Duinker. Want hoe simpel de dingen bij hem ook mogen lijken, vaak is er veel meer aan de hand. Zoals in dit gedicht over de Privé.

 7. Thomas Heerma van Voss: Condities

  Condities, de laatste roman van Thomas Heerma van Voss (1990) gaat over het ondraaglijk lichte leven van de gegoede stadsmillennial. Het levert een genadeloos generatieportret op, schrijft onze recensent.

  Das Mag, 444 blz. € 24,99

 8. Cindy Hoetmer: Treuzelaar

  Cindy Hoetmer (1967) beleeft weinig, ambieert niets, heeft baan noch kind, minnaars noch man, alleen een een stamkroeg in het centrum van Amsterdam. Maar god, wat grappig en ontroerend is haar nieuwe boek Min of meer opmerkelijke gebeurtenissen uit het leven van een treuzelaar.

 9. Rodaan Al Galidi: Holland

  De ware rebel is een buitenstaander – maar is dat een vloek of een zegen? In een komische en schrijnende roman, het vervolg op de bestseller Hoe ik talent voor het leven kreeg, probeert een asielzoeker Nederland te begrijpen.

  De Vrije Uitgevers, 400 blz. € 21,95

 10. Anjet Daanje: De herinnerde soldaat

  Na de Grote Oorlog keert een frontsoldaat terug bij zijn vrouw. Al zijn herinneringen is hij kwijt. Over dit hoogst intrigerende gegeven schreef Anjet Daanje een grootse roman. Bij verschijning werd dit boek niet opgemerkt. Nu zegt onze recensent: wat een verbluffend boek.

 11. Alfred Schaffer: Wie ik was


  In zijn nieuwe dichtbundel probeert dichter Alfred Schaffer tot zijn afkomst door te dringen, door zijn Arubaanse moeder een stem te geven en met haar in gesprek te gaan. Deze veelzijdige bundel confronteert je met je beperkte blik.

 12. Jeroen Brouwers: Cliënt E. Busken

  Een vastgegespte bejaarde man in een rusthuis legt zich allerminst neer bij zijn aftakeling. Hij lééft, in het doodsverachtende proza in de daverende roman Cliënt E. Busken. Jeroen Brouwers’ slotakkoord is groots en fenomenaal vurig.

 13. Arnon Grunberg: Bezette gebieden

  In zijn laatste roman toont Arnon Grunberg zich op de toppen van zijn kunnen. In Bezette gebieden ontsnapt een grensoverschrijdende Amsterdamse psychiater naar een Israëlische nederzetting. Dit boek schokt en verrast.

 14. Mensje van Keulen: Ik moet u echt iets zeggen

  In Ik moet u echt wat zeggen van meesterverteller Mensje van Keulen belt een lieve oude dame aan bij haar buurman. Ze vraagt hem een brief te tikken aan de rechter die gaat oordelen in een strafzaak tegen haar ontspoorde zoon. Met stijgende ontzetting lees je wat ze dan dicteert.

Buitenlandse fictie

 1. David Markson: Wittgensteins minnares

  Het cultboek Wittgensteins minnares is eindelijk in het Nederlands vertaald. Deze briljante roman gaat over Kate, een vrouw van middelbare leeftijd, die gefascineerd is door de curieuze voetnoten in de geschiedenis. Dit is een briljant, diep ontroerend boek.

 2. Ann Petry: De straat

  Klassieker De straat van Ann Petry vertelt het verhaal van een talentvolle, betrokken en optimistische jonge zwarte vrouw in het New York van de jaren veertig, die moet zien te overleven in een doolhof van bedreigende omstandigheden. Dit is hét boek over racisme om juist nu te lezen.

 3. Claudia Durastanti: De vreemdelinge

  Nog geen veertig is Claudia Durastanti en het succes lacht haar toe. Alles op orde denk je, maar nee: Durastanti lijdt aan het bedriegerssyndroom. De vreemdelinge (●●●●●) is het verslag van een existentiële crisis.

 4. Guzal Jachina: Wolgakinderen

  De betoverende roman Wolgakinderen (●●●●●) van Guzel Jachina vertelt een kwaadaardig sprookje van een kluizenaar en zijn veel jongere vrouw, uitgekotst door de wereld. Maar het echte kwaad doemt pas op als Stalin een bezoek aan de regio brengt.

 5. Kim Faber & Janni Febersen: Winterland

  Op een kerstmarkt in Kopenhagen vallen tientallen doden bij een bomaanslag. Waarom had een van de slachtoffers banden met neonazi’s? Winterland, het loeispannende thrillerdebuut van Deense journalisten Kim Faber en Janni Pedersen, is de misdaadroman van het jaar.

  Vertaald door Corry van Bree. HarperCollins, 416 blz. €21,99

 6. Sebastian Barry: Duizend manen

  Duizend manen is de nieuwe roman van Sebastian Barry. Dit verbluffende verhaal gaat over het geroofde Indiaanse meisje Winona, dat door een homokoppel wordt opgevoed. Hoe houdt ze zich staande in een wereld vol racisme en seksueel geweld?

 7. Taffy Brodesser-Akner: Fleishman zit in de problemen

  Met zijn salaris van een kwart miljoen per jaar is hepatoloog Toby Fleishman het mikpunt van spot in zijn schatrijke New Yorkse vriendenkring. En dan is er ook nog zijn succesvolle ex-vrouw Rachel, die zeventien keer zoveel verdient en alsnog alles van hem af wil pakken. Deze verleidelijke debuutroman, over de huwelijksperikelen en social climbing-obsessies van de allerrijksten van Manhattan, doet denken aan Philip Roth.

 8. Olga Tokarczuk: Jaag je ploeg over de botten van de doden

  Een kleine Poolse dorpsgemeenschap wordt opgeschrikt door een serie moorden, de een nog gruwelijker dan de ander. De internationaal geprezen roman Jaag je ploeg over de botten van de doden van Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk is nu eindelijk in het Nederlands vertaald en krijgt van onze recensent vijf ballen.

 9. Fernanda Melchor: Orkaanseizoen

  Dit Mexicaanse dorp wordt bewoond door armoedzaaiers, sekswerkers, criminelen en gekken. Maar het grootste uitschot van allemaal is de Heks, die nachtenlange, in drugs gedrenkte orgieën houdt. Onze recensent las Orkaanseizoen van Fernanda Melchor in één keer uit.

 10. Hilary Mantel: De spiegel & het licht

  Toen de Duitse prinses Anna van Kleef werd voorgesteld aan de beruchte Engelse koning Henry VIII, haar aanstaande man, schrok ze heel even. Niet gek: deze koning was dik, ongezond, mank en koket. Die reactie pakt verkeerd uit. De spiegel & het licht van Hilary Mantel is een adembenemend boek over rivaliserende adel.

 11. Elizabeth Jane Howard: Welbeschouwd

  In Welbeschouwd, de eindelijk in het Nederlands vertaalde klassieker van Elizabeth Jane Howard, volg je het uiteenvallende huwelijk van een echtpaar uit de hogere Britse middenklasse. Dit is een pyschologische roman die om een trage, geconcentreerde lezing vraagt. Wie dat kan opbrengen, wordt beloond.

 12. Maeve Brennan: De breedsprakerige dame

  In glashelder proza beschreef The New Yorker-columniste Maeve Brennan in de jaren zestig wat ze zag als ze door New York liep, in een restaurant at of vanuit haar hotelkamer naar buiten keek. Zestig jaar later glanst haar werk nog steeds in dit melancholieke boek.

 13. Gabriele Tergit: De Effingers

  Deze drie Joodse families bevinden zich in de hoogste kringen van Berlijn. Terwijl Hitler langzaamaan het land vergiftigt met zijn ideeën, leven zij onverstoorbaar verder. Deze herontdekte en verslavende roman geeft een onvergetelijk beeld van de Duits-Joodse bourgeoisie in de jaren 1878-1948.

 14. Kate Elizabeth Russell: Mijn duistere Vanessa

  De vijftienjarige Vanessa heeft een affaire met haar 42-jarige docent Engels. Nog nooit heeft ze zich zo gezien en geliefd gevoeld. Als diezelfde leraar zeventien jaar later in een seksschandaal belandt, wordt de hoofdpersoon in Mijn duistere Vanessa gedwongen opnieuw naar haar ‘grote liefde’ te kijken. Werd ze gemanipuleerd?

 15. Nir Baram: Aan het einde van de nacht

  In deze overweldigende roman van Nir Baram staat een vriendschap centraal, die verwaterd is, maar eens paradijselijk was. En dan is er nog het schuldgevoel van een zoon jegens zijn dode moeder. Het is allemaal zo herkenbaar. En dat is precies wat Barams boeken zo groots maakt. Baram neemt je mee in de krochten van de ziel. Dit boek gaat je op de huid zitten en laat je niet snel los.

 16. Isabella Hammad: De Parijzenaar

  De Parijzenaar is het ontzagwekkende debuut van de Britse Isabella Hammad (1993) over het drama van mensen die speelbal zijn van de geschiedenis. Dit boek zit vol briljante inzichten, schrijft Bas Heijne.

 17. Helle Helle: Zij

  Zij, de nieuwe roman van de Deense sterauteur Helle Helle, gaat over een zestienjarig meisje en haar ongeneeslijk zieke moeder. Dit is een ontroerend boek over het onvermijdelijke verlies van een geliefde.

 18. Vivian Gornick: Een vrouw apart en de stad

  Rond haar zestigste verjaardag gooit de New Yorkse Vivian Gornick (1935) haar leven radicaal om. Ze besluit volop van haar leven in de grote stad te genieten. Chique etentjes, wiet roken, verlangen naar mannen, wandelen over Times Square: deze laatbloeier heft feestelijk het glas.

  Nijgh & Van Ditmar, 206 blz. € 20,-

 19. Esther Kinsky: Kreupelhout

  In Kreupelhout van Esther Kinsky zoekt een naamloze vrouw na de dood van haar man vertroosting in het troosteloze, winterse Italië. Rouw is er overal, net als prachtige uitzichten, maar sentimenteel wordt het nergens. Wat verbergt deze vrouw?

  Vert. Josephine Rijnaarts. Uitgeverij Pluim, 287 blz. € 22,99

 20. Juli Zeh: Nieuwjaar

  Je bent halverwege de dertig, hoogopgeleid, hebt een goede baan en een leuk gezin. Eigenlijk kun je je het leven niet beter voorstellen. Totdat er ineens iets gebeurt dat alles kapot dreigt te maken. Het overkomt dit perfecte middenklassegezin in Nieuwjaar, de spannende roman van Juli Zeh.

 21. Roberto Camurri: De menselijke maat

  In De menselijke maat van de bekroonde Italiaanse debutant Roberto Camurri (1982) volgen we de liefde tussen stellen in Noord-Italië. Ze roken, drinken en vrijen maar kunnen niet over hun gevoelens praten. (●●●●)

  Vert. Manon Smits. De Bezige Bij, 223 blz. € 21,99

Non-fictie

 1. Philippe Sands: De rattenlijn

  In De rattenlijn volg je de zoektocht van de Britse historicus Philippe Sands naar het verdwenen nazi-kopstuk Otto von Wächter. Wächter was een gepromoveerde jurist van adellijke komaf en verantwoordelijk voor het uitroeien van Sands familie in Oost-Eropa. Dit huiveringwekkende en steengoede boek op leest als een spannende detective. Sands beantwoordt de vraag: hoe raken intelligente, ontwikkelde mensen betrokken bij een massamoord?

 2. Miriam Rasch: Frictie

  „Zodra ik beweeg beginnen apparaten, apps en algoritmes te snorren. Ik blijk te produceren. Data.” We leven in een tijdperk waarin mensen steeds meer tot data worden gereduceerd. In Frictie volgt Miriam Rasch behoedzaam het spoor van haar eigen dataficering. Dat leidt tot een geweldig boek.

  De Bezige Bij, 238 blz. € 21,99

 3. Valerie Hansen: The Year 1000

  De Amerikaanse historica Valerie Hansen schreef een fascinerend en wervelend boek over het jaar 1000. In die tijd negeerde de wereld het saaie West-Europa. Want buiten ‘ons’ continent vonden razend interessante ontwikkelingen plaats, die de wereldgeschiedenis zouden veranderen.

  Penguin Books, 308 blz. € 23,99

 4. Ivo Bökkerink, Pieter Couwenberg: De Staatsbank

  In De Staatsbank wordt trefzeker gereconstrueerd hoe het de afgelopen jaren zo mis kon gaan in de top van ABN Amro – en dan met name tussen topman Gerrit Zalm en president-commissaris Olga Zoutendijk. Dit boek geeft een fascinerend inkijkje in het geheime project om Zalm weg te krijgen.

  Prometheus, 352 blz. € 24,99

 5. Kate Kirkpatrick: Simone de Beauvoir

  Simone de Beauvoir maakte deel uit van een intellectueel powerkoppel. Daarbij is de intellectuele kracht altijd aan Sartre toegeschreven en de kracht van het duo aan De Beauvoir. Maar deze sterke biografie van Kate Kirkpatrick laat zien dat zij veel meer was dan dat.

 6. Sinan Çankaya: Mijn ontelbare identiteiten

  In zijn nieuwe boek vertelt Sinan Çankaya hoe het was om als migrantenkind op te groeien in Nederland. Intussen reflecteert hij op vooroordelen, discriminatie en racisme. En dan niet zozeer het soort van Amerikaans politiegeweld, maar meer het alledaagse racisme in terloopse opmerkingen, ongepaste vragen, in het verwijt van overgevoeligheid, in het eisen van aanpassing aan ja, welke norm eigenlijk?

  De Bezige Bij, 208 blz. €22.99

 7. Julia Samuel: This Too Shall Pass

  Deze Britse upperclass psychotherapeute beschrijft prachtig de verhalen van patiënten die opkrabbelen na, of juist verzuipen in, ontwrichtende veranderingen in hun leven. Van ontslag tot verliefdheid: ineens zijn deze mensen niet meer wie ze dachten dat ze waren.

  Penguin, 352 blz. € 17,99

 8. Dalilla Hermans: Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme

  Dalilla Hermans is een van de belangrijkste stemmen over racisme in het Vlaamse publieke debat. Voordat Hermans haar ‘woke’-moment had, vertelt ze in het boek, was ze zelf iemand die racisme relativeerde. Tot een voorval aan de bushalte daar abrupt een eind aan maakte. Dit boek leest als een handleiding voor de nieuwe generatie.

  Borgerhoff & Lamberigts, 109 blz. € 19,99

 9. Ischa Meijer: Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan. Samengesteld en ingeleid door Ronit Palache

  Als klein kind overleefde Ischa Meijer de Holocaust. Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan van Ronit Palache schijnt een nieuw licht op hoe de jeugdervaringen van deze legendarische journalist hem zijn leven lang achtervolgden. (●●●●)

  De Arbeiderspers, 540 blz. € 28,50

 10. Anna Merlan: Republic of Lies

  Van ‘Pizzagate’ tot ‘geënsceneerde’ schietpartijen: het geloof in samenzweringstheorieën is diepgeworteld in de Amerikaanse cultuur. Maar in het tijdperk Trump hebben complotdenkers meer invloed gekregen dan ooit.

  Metropolitan Books, 275 blz. € 16,99

 11. Hasan Nuhanovic: De tolk van Srebrenica

  De tolk van Srebrenica (●●●●) is een boek dat in je hoofd blijft zitten. Voormalig VN-tolk Hasan Nuhanovic toont de verbazing van een intelligente jongeman uit een ontwikkeld land die in een gruwelijk conflict terechtkomt. Op een bijna terloopse manier laat hij zien wat oorlog met mensen doet, ook met ‘beschaafde’ mensen.

 12. Naoko Abe: Sakura

  Kersenbloesem? Nooit gedacht dat je daar als lezer nog eens enthousiast over zou worden. Maar Sakura van Naoko Abe is een droom van een boek. Het gaat over de geschiedenis van de sierkers en nog heel veel meer. De geschiedenis van Japan. De VOC. Het leven van de Britse botanicus Collingwood Ingram. En o ja, ook over de Tweede Wereldoorlog, want Japanse kamikazepiloten kregen te horen dat ze voor de keizer moesten vallen als kersenbloesem.

 13. Walter Kempowski: Zwanenzang 1945.

  Zwanenzang 1945 is een verpletterend boek met getuigenissen uit de laatste oorlogsdagen. De herinneringen zijn zo gedetailleerd dat de geschiedenis gruwelijk dichtbij komt: van de Führerbunker tot de verkrachting van Berlijnse huisvrouwen.

 14. Matilda Gustavsson: Het bolwerk

  Jarenalang is Jean-Claude Arnault de poortwachter van de Stockholmse culturele elite - en daar wil iedereen bijhoren. En och, dat hij vrouwen tussen hun dijen graait, verkracht, en ‘doorgeeft’ aan zijn vrienden? Dat wordt weggelachen. Het bolwerk van journalist Matilda Gustavsson staat vol schokkende onthullingen over de doofpot bij de organisatie die de Nobelprijs voor Literatuur uitreikt.

  Vert. Eline Jongsma en Janny Middelbeek-Oortgiesen. Nijgh & Van Ditmar, 302 blz. € 21,99