Video: Kamerdebat over Nederlandse blauwhelmen nagespeeld

Het Tweede Kamerdebat waarbij werd besloten Nederlandse blauwhelmen naar Joegoslavië te sturen werd twintig jaar na dato -in verkorte vorm- nagespeeld.
Screenshot
Screenshot

‘We moesten iets doen’ was een gezamenlijk initiatief van NRC Handelsblad en Frascati Producties. In Frascati theater in Amsterdam stonden op dinsdag 9 juni 2015, onder leiding van oud-Kamervoorzitter Wim Deetman (CDA), de oud-Kamerleden van toen op het podium: Ton de Kok (CDA), Gerrit Valk (PvdA), Jan-Dirk Blaauw (VVD), Doeke Eisma (D66) en Eimert van Middelkoop (GPV). Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66) trad op als verteller en nam de rol van Hans Janmaat (CD) op zich. Ook was een rol weggelegd voor Hans Blom (oud-directeur NIOD) en Yaël Vinckx (NRC-correspondent in voorm. Joegoslavië van 1999 tot 2003). De avond werd afgesloten met een niet-gespeeld hedendaags debat met Joris Voorhoeve (Minister van Defensie van 1994 tot 1998) en Jan Marijnissen (Kamerlid voor SP van 1994 tot 2010), onder leiding van Mark Kranenburg (NRC-politiek redacteur).

Deel 1 van ‘We moesten iets doen’:

Deel 2 van ‘We moesten iets doen’:

Deel 3 van ‘We moesten iets doen’:

Deel 4 van ‘We moesten iets doen’:

Deel 5 van ‘We moesten iets doen’:

Deel 6 van ‘We moesten iets doen’:

Script en Research: Mark Kranenburg (NRC) en Berthe Spoelstra (Frascati Producties)
Regie: Eric de Vroedt
Productie: Frascati Producties