Profilering fiscus

‘Opnieuw duizenden aangemerkt als fraudeur’

De Belastingdienst heeft tienduizenden burgers bestempeld als fraudeur op basis van profilering en vermoedens. Deze mensen kregen om die reden naheffingen opgelegd. Trouw en RTL Nieuws schrijven dinsdag dat dit niet alleen – zoals inmiddels bekend – bij de kinderopvangtoeslag gebeurde, maar ook bij de inkomstenbelasting. Mogelijk breidt hiermee de toeslagenaffaire zich uit naar andere delen van de Belastingdienst. Mensen die een vinkje achter hun naam kregen, werden volgens de media geconfronteerd met naheffingen doordat eerder goedgekeurde aftrekposten alsnog werden afgewezen. Belastingbetalers die eenmaal als fraudeur gecategoriseerd waren, moesten zelf aantonen dat dit onterecht was. Lukte dit niet, dan bleven zij nog jarenlang geconfronteerd met extra controle en toezicht. (NRC)