President van Kosovo komt naar tribunaal in Den Haag om te getuigen

Kosovotribunaal Hashim Thaçi werd in juni aangeklaagd door het Kosovotribunaal voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Hashim Thaçi heeft gezegd af te zullen treden als de aanklacht daadwerkelijk tot een zaak bij het tribunaal leidt.
Hashim Thaçi heeft gezegd af te zullen treden als de aanklacht daadwerkelijk tot een zaak bij het tribunaal leidt. Foto AFP / Armend Nimani

De Kosovaarse president Hashim Thaçi komt maandag naar Den Haag om te getuigen voor het Kosovotribunaal. Dat heeft de president op Facebook gezegd. „Ik reis op maandag naar Den Haag omdat ik ben uitgenodigd door het tribunaal om geïnterviewd te worden”, schrijft hij.

Op 24 juni klaagde het tribunaal Thaçi en negen anderen, onder wie de leider van Kosovo’s grootste politieke partij, aan voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De verdachten zouden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Kosovo in de jaren negentig verantwoordelijk zijn geweest voor de moord op bijna honderd mensen, onder wie politieke tegenstanders van Thaçi. Het tribunaal zei dat de aanklacht openbaar werd ingediend omdat onder anderen de president herhaaldelijk geprobeerd zou hebben het onderzoek te belemmeren.

Volgens Thaçi, die alle beschuldigingen ontkent, werkt Kosovo samen met internationale justitie bij de bestrijding van beschuldigingen van oorlogsmisdaden. „Zowel mijn landgenoten als ik zullen de internationale gerechtigheid waardig en integer tegemoet treden”, schrijft hij.

Het Kosovotribunaal, dat in 2015 werd opgericht om onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden tijdens de Kosovaarse oorlog, heeft de afgelopen jaren tientallen oud-leden geïnterviewd van het Kosovaarse Bevrijdingsleger UÇK, dat onder leiding stond van Thaçi. De Kosovaarse president zegt af te zullen treden als de aanklacht daadwerkelijk tot een zaak bij het tribunaal leidt.