Coronacrisis

‘EU dit jaar in een diepere recessie’

De Europese Unie raakt dit jaar in een diepe recessie als gevolg van de coronacrisis, dit omdat het opheffen van de maatregelen geleidelijker verloopt dan eerder verwacht. Dat zei de Letse Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Financiële Markten) dinsdag op een persconferentie. De Europese Commissie verwacht dat de economie in de EU dit jaar met 8,3 procent krimpt. In 2021 wordt een gedeeltelijk herstel verwacht van 5,8 procent. Begin mei werd de krimp nog op 7,4 procent geschat en het herstel op 6,1 procent.

Lees ook: Het EU-herstelfonds wordt nog in elkaar gezet, maar nu al zijn velen ontevreden

De Europese Commissie verwacht voor Nederland een krimp van 6,8 procent dit jaar en een groei van 4,6 procent in 2021. De zuidelijke landen worden harder getroffen. Zo krimpt de economie in Italië vermoedelijk met 11,2 procent, de Spaanse met 10,9 en de Franse economie met 10,6 procent. Volgens de Europese Commissie vergroot de crisis de Europese ongelijkheid. Landen met een sterkere economie zoals Nederland en Duitsland kunnen meer doen dan landen met een zwakkere economie. Eurocommissaris Gentiloni benadrukte daarom het belang van een snelle overeenstemming voor het EU-herstelfonds om de economie er weer bovenop te helpen en de ongelijkheid niet verder te laten toenemen. Hoe de voorgestelde 750 miljard euro uit het hulpfonds verdeeld en terugbetaald gaan worden, is nog niet bekend. Dat moet de komende weken duidelijk worden. (NRC)