Laatste nieuws Covid-19

Veiligheidsregio verzoekt ‘met klem’ alle nertsen in zuidoosten van Brabant te ruimen

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 9 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Boliviaanse interim-president Áñez positief getest op Covid-19

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Uit berekeningen van het CBS blijkt dat een op de vijf zelfstandigen in Nederland in serieuze financiële problemen komt wanneer de inkomsten drie maanden wegvallen. Ook heeft volgens de AFM een vijfde van de Nederlandse huishoudens minder dan 2.500 euro aan financiële reserves voorhanden.
 • Op Bali is na drie maanden de lockdown beëindigd. Openbare ruimtes zoals horeca, winkels en zwembaden zijn op het Indonesische eiland weer open voor de vier miljoen inwoners en minstens zevenduizend gestrande toeristen.
 • Ook als de coronacrisis voorbij is, zullen Nederlanders naar verwachting minder vaak reizen met het openbaar vervoer. Dat verwacht het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.
 • Het Openbaar Ministerie heeft tot eind juni 15.530 boetes opgelegd vanwege schending van de coronamaatregelen, voornamelijk aan mensen die onvoldoende afstand hielden.
 • Inwoners van de Servische hoofdstad Belgrado hoeven dit weekend toch niet verplicht binnen te blijven. De lockdown werd afgeblazen nadat de afgelopen dagen ongeregeldheden uitbraken.
 • De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost roept minister Schouten „met klem” op om alle nertsenbedrijven preventief te ruimen in verband met de uitbraak van het coronavirus.
 • De privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens zegt nog zeker „enkele weken” nodig te hebben om haar advies over de corona-app af te ronden

Opnieuw besmettingen bij twee nertsbedrijven

Opnieuw zijn bij twee nertsbedrijven besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De bedrijven worden geruimd. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid donderdagavond bekendgemaakt. Het totaal aantal bedrijven waar coronabesmettingen zijn geconstateerd, is hiermee opgelopen naar 22.

De bedrijven liggen in de Limburgse plaatsen Ospel en Vredepeel. De besmettingen zijn ontdekt omdat kadavers wekelijks op het virus worden getest.

Eerder op de dag riep de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) op om preventief alle nertsbedrijven in de regio te ruimen. Volgens de Veiligheidsregio is alleen het ruimen van bedrijven met een besmetting onvoldoende.

Privacytoezichthouder heeft 'enkele weken' nodig voor advies corona-app

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt nog zeker „enkele weken” nodig te hebben om haar advies over de corona-app af te ronden. De AP ontving woensdag de benodigde documenten voor het advies van het ministerie van Volksgezondheid, zegt een woordvoerder van de toezichthouder donderdag tegen NRC.

Studenten testen in een lab van de Universiteit Twente de corona-app. Foto Vincent Jannink/ANP

Minister Hugo de Jonge wil op of rond 15 juli kunnen beslissen over de invoering van de 'CoronaMelder' en het moment waarop dit waarschuwingssysteem landelijk geïntroduceerd wordt. Daarbij wilde hij onder andere het advies van de AP over de gegevensbescherming „in ogenschouw nemen", schreef hij eerder in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is de planning nog steeds erop gericht om half juli te besluiten over de landelijke introductie van de app en het moment waarop dat zal gebeuren.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens werkt een „speciaal team” aan het adviseringstraject. „We moeten dit proces gedegen toen. Dit gaat niet om zomaar iets, maar om onze rechten en vrijheden. Dat moeten we niet afraffelen.” Normaliter neemt de toezichthouder zeker acht weken voor een dergelijk adviesvraag. Voor ingewikkelde zaken loopt de termijn op tot veertien weken.

Als het kabinet besluit om de app landelijk te introduceren, wordt de CoronaMelder waarschijnlijk pas na de zomer ingevoerd, zei minister De Jonge zaterdag op WNL. De corona-app wordt sinds woensdag op grotere schaal getest in Twente. Naast het advies van de AP, wil De Jonge ook de resultaten van de diverse testen meenemen in zijn besluit.

Britse regering kondigt versoepelingen aan

De Britse regering heeft nieuwe versoepelingen aangekondigd. Vanaf zaterdag mogen er weer festivals, concerten en theatershows in de open lucht gehouden worden, zolang bezoekers afstand van elkaar kunnen houden. Daarnaast zullen op een aantal locaties tests gehouden worden voor binnenevenementen. Zo zal het London Symphony Orchestra een optreden geven.

Minister voor Cultuur Oliver Dowden tijdens een persconferentie. Foto Pippa Fowles/AFP

Ook buitenzwembaden en andere sportfaciliteiten in de buitenlucht mogen weer open. Vanaf 25 juli mogen sportscholen en binnenzwembaden weer open, mits ze voldoen aan de voorschriften die het ministerie van Volksgezondheid opgesteld heeft. Voor schoonheidsspecialisten, tatoeëerders en zonnestudio’s geldt dat zij op maandag de deuren mogen openen, ook onder strenge veiligheidsvoorwaarden.

Minister voor Cultuur Oliver Dowden moedigde bij de bekendmaking de Britten aan bedrijven en cultuurinstellingen in de buurt te ondersteunen. Wel waarschuwde hij dat, als de gezondheidsmaatregelen niet nageleefd worden, de autoriteiten versoepelingen kunnen terugdraaien.

Bijna drie miljoen werkenden kregen financiële steun overheid

Zo'n drie miljoen werkenden hebben financiële steun gekregen van de overheid tijdens de coronacrisis. Het gaat om 2,6 miljoen werknemers wiens loon werd aangevuld en zo'n 374.000 zelfstandigen die een speciale uitkering kregen. In totaal is voor 9,9 miljard euro aan financiële steun aangevraagd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

Bedrijven kunnen tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen, afhankelijk van het omzetverlies. Daar hebben 148.000 bedrijven, vooral in de detailhandel, horeca en catering, gebruik van gemaakt. Bijna negenduizend aanvragen werden afgewezen, vooral omdat de bedrijven in de maanden voor de uitbraak geen loon uitgekeerd hadden.

De financiële regelingen zijn beide verlengd. Voor zelfstandigen is deze aangescherpt: vanaf juni telt ook het inkomen van de partner mee in het bepalen van de hoogte van de uitkering. Voor bedrijven die aanspraak willen maken op de NOW zijn de regels rond een ontslagboete versoepeld. Bedrijven kregen een boete als ze personeel om bedrijfseconomische ontsloegen. Deze boete is in de vernieuwde regeling sterk verlaagd.

Veiligheidsregio verzoekt 'met klem' alle nertsen in zuidoosten van Brabant te ruimen

Alle nertsenfokkerijen in de regio Brabant-Zuidoost moeten preventief geruimd worden in verband met de uitbraak van het coronavirus. Die oproep doet voorzitter van de Veiligheidsregio John Jorritsma donderdag „met klem” in een brief aan minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie). Alleen het ruimen van bedrijven waar een besmetting is geconstateerd, is volgens de Veiligheidsregio onvoldoende.

De afgelopen weken zijn twintig nertsenbedrijven geruimd omdat de dieren besmet waren met het coronavirus. De bron van de besmettingen is niet duidelijk. Het testen van personeel is vrijwillig en de rol van boerderijkatten bij de verspreiding van het virus is onbekend. Volgens de Veiligheidsregio bewegen de katten zich vrijelijk tussen de bedrijven en zijn zo mogelijke verspreiders. „Al met al een onduidelijke en onbevredigende situatie, die niet het beeld geeft dat we met elkaar in control zijn”, aldus Jorritsma.

„We beseffen dat het preventief ruimen een drastische maatregel is, ook omdat niet gebleken is dat er een verhoogd risico op besmetting van omwonenden is”, schrijft Jorritsma. „Maar het bestuur van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost vindt dat het ruimen van de bedrijven de enige manier is om de inwoners het gevoel van veiligheid en gezondheid terug te geven.”

Ook vraagt de Veiligheidsregio de minister om te voorkomen dat de geruimde bedrijven opnieuw nertsen gaan houden. Volgens Jorritsma is een herstart in een gebied waar besmettingsgevaar is niet uit te leggen aan de bevolking. „De herinneringen aan de Q-koorts en de recente coronabesmettingen hebben eerder het vertrouwen in de zorg voor publieke gezondheid al zwaar op de proef gesteld.”

Vier jaar geleden werd al een definitief fokverbod voor nertsen vanaf 2024 afgekondigd. Eind juni stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een motie van de Partij voor de Dieren om het verbod naar voren te halen. Nertsenhouders in Nederland zouden dit jaar al hun deuren moeten sluiten. Eigenaren van de bedrijven moesten hiervoor financieel gecompenseerd worden. Het kabinet besloot echter om het verbod nu nog niet in te stellen omdat „de paartijd voor nertsen in het voorjaar is”. Of een vervroegd fokverbod überhaupt nodig is, moet later blijken, aldus ministers Carola Schouten en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA).

Voor nertsenhouders is het fokverbod vaak een persoonlijk drama: 'Wij zijn goed voor de dieren'

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis verder gedaald

Het aantal patiënten met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen is tussen woensdag en donderdag met drie gedaald naar 91. Ook op verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten, van 74 naar 70. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bekendgemaakt.

Er liggen momenteel 21 coronapatiënten op Nederlandse ic-afdelingen, vergelijkbaar met het begin van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Het aantal patiënten zonder corona op intensive cares steeg naar 586, een stijging van tien ten opzichte van woensdag.

Servië blaast aangekondigde lockdown af na rellen

Inwoners van de Servische hoofdstad Belgrado hoeven dit weekend toch niet verplicht binnen te blijven. De lockdown die was aangekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is afgeblazen. Dat heeft de Servische premier Ana Brnabić donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De afgelopen dagen braken ongeregeldheden uit bij demonstraties tegen het steeds wisselende beleid van de Servische president Aleksandar Vucic in de coronacrisis.

In plaats van een lockdown stelt de Servische regering wel een verbod in op samenscholing van tien mensen of meer. Ook wordt het aantal werkuren van werknemers in de restaurants en cafés beperkt. De maatregelen komen uit de koker van een crisisteam dat is opgericht door Vucic, die voor de verkiezingen van 21 juni nog de horeca had heropend en sportevenementen weer toeliet.

Aanvankelijk werd er nog vreedzaam gedemonstreerd, maar deze week sloeg de vlam in de pan toen bleek dat de regering het in werkelijkheid veel hogere aantal coronaslachtoffers had verzwegen. In Servië zijn tot dusver ruim 17.000 besmettingen en 341 coronadoden bekend. Na het bekendmaken van de lockdown bestormden woedende demonstranten afgelopen dinsdag het parlementsgebouw in Belgrado. Zij werden met traangas en wapenstokken uiteengedreven.

Lees ook: Servisch parlement bestormd vanwege zwalkende president

Tot nu toe ruim 15.000 coronaboetes opgelegd door justitie

Het Openbaar Ministerie heeft tot eind juni 15.530 boetes opgelegd vanwege schending van de coronamaatregelen, voornamelijk aan mensen die onvoldoende afstand hielden. Ook zijn er sinds maart 294 coronagerelateerde misdrijfzaken in behandeling genomen, meldt justitie donderdag. Dit zijn bijvoorbeeld zaken tegen zogenoemde 'coronaspugers'.

Politieagenten en Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) maakten tot anderhalve week geleden bijna 23.000 processen-verbaal op, die pas kunnen resulteren in een boete als ze door het OM zijn beoordeeld. De zaken zijn nog niet allemaal afgehandeld, onder meer omdat gemiddeld 44 procent van de oorspronkelijke processen-verbaal is teruggestuurd met het verzoek deze verder aan te vullen. Dit percentage is volgens een woordvoerder vergelijkbaar met die van niet-coronagerelateerde overtredingen. Daarnaast zijn bijna 850 jongeren doorverwezen naar HALT.

Bij ongeveer een derde van de misdrijfzaken was een politieagent slachtoffer. In de andere zaken gaat het onder meer om misdrijven tegen boa's, ziekenhuismedewerkers en personeel in het openbaar vervoer. Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen die hoesten of in het gezicht spugen en beweren dat ze besmet zijn met het coronavirus.

Verwachting: Nederlanders blijven ov mijden door coronamaatregelen

Ook als de coronacrisis voorbij is, zullen Nederlanders naar verwachting minder vaak reizen met het openbaar vervoer. Dat staat in een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), dat onderdeel is van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hoewel de omvang van de gevolgen nog verre van zeker is, verwacht het instituut dat de coronamaatregelen leiden tot structurele gedragsveranderingen van de ov-reiziger.

De voorspelling van het KiM bevat een grote onzekerheidsmarge omdat het gedrag van reizigers in de komende jaren zich lastig laat voorspellen. De coronacrisis kan volgens het instituut leiden tot „een scala” aan blijvende gedragsveranderingen, zoals vaker thuiswerken, het volgen van online colleges of uitwijken naar individuele vervoersmiddelen. Ook speelt mee in hoeverre mensen minder gaan vliegen, wat weer gevolgen kan hebben voor het treinverkeer rondom Schiphol.

Afhankelijk van de omvang van dergelijke effecten daalt het aantal treinritten met 3 tot 15 procent vergeleken met het verwachte aantal voor de uitbraak van het coronavirus. Voor reizen met bus, tram en metro ligt de verwachte afname tussen de 1 en 27 procent. Normaal gesproken worden jaarlijks 480 miljoen ritten met de trein gemaakt en 760 miljoen met de bus, tram en metro.

Als voorbeeld noemt het KiM een situatie waarin alle reizigers het openbaar vervoer laten liggen voor ritten korter dan vijf kilometer. Gaan zij voortaan allemaal fietsend of lopend naar het werk, dan neemt het aantal verplaatsingen in bus, tram en metro met 20 procent af. De mogelijke daling in het aantal treinreizen zal vooral afhangen van het aantal mensen dat thuis blijft werken, vergaderen of studeren.

Reizigers op station Utrecht Centraal. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Bali versoepelt maatregelen, lockdown beëindigd

Op het Indonesische eiland Bali is donderdag na drie maanden de lockdown vanwege de coronacrisis beëindigd. Openbare ruimtes zoals horeca, winkels en zwembaden zijn weer open voor de vier miljoen inwoners en minstens zevenduizend gestrande toeristen, meldt persbureau Reuters. Voor die laatste groep gelden nog „strikte regels” in hotels en stranden, zei gouverneur I Wayan Koster in een persconferentie.

Naast de lockdown gold op Bali sinds april een inreisverbod. Dit blijft voor inwoners van Indonesië tot 31 juli van kracht. Internationale toeristen zijn vanaf 11 september weer welkom, mits een nieuwe opleving van het virus uitblijft. Toerisme is de grootste inkomstenbron op het eiland. Het eiland verwelkomt onder normale omstandigheden jaarlijks meer dan vijf miljoen vakantiegangers.

Andere delen van Indonesië, waaronder hoofdstad Jakarta, versoepelden begin juni al een groot deel van de coronamaatregelen. Sindsdien neemt het aantal geregistreerde besmettingen fors toe. Woensdag rapporteerde de eilandengroep een nieuw record met 1.853 besmettingen sinds dinsdag. De eilandengroep telt in totaal 68.079 geregistreerde coronagevallen, het hoogste aantal in Zuidoost-Azië. Bijna tweeduizend van de besmettingen vonden op Bali plaats. Het geregistreerde aantal coronagerelateerde sterfgevallen in het land ligt op 3.359.

Op de dag dat Bali uit de lockdown komt, kijken mensen op een strand naar de zonsopkomst. Foto Firdia Lisnawati/AP

Duitse export herstelde in mei minder snel dan verwacht

De Duitse economie blijft lijden onder een zwakke vraag vanuit het buitenland, als gevolg van het coronavirus. In mei herstelde de Duitse export weliswaar na rampmaand april (-24 procent), maar dat herstel is met 9 procent een stuk lager dan de verwachte 14 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

De totale Duitse export kwam in mei uit op 80,3 miljard euro. Ter vergelijking: voor de coronacrisis was dat 109,2 miljard, ruim 26 procent meer. Met name de export naar de Verenigde Staten (36,5) en het Verenigd Koninkrijk (46,9 procent) ligt nog verder onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar. In het geval van China was dat verschil met 12,3 procent een stuk minder groot. Ook de Duitse import bleef nog ver achter. Duitsland importeerde in mei met 73,2 miljard euro 3,5 procent meer dan in april, toen de import met liefst 16,6 procent daalde. Vergeleken met februari lag de import in mei nog altijd ruim 18 procent lager.

De sterk gedaalde Duitse import betekent ook slecht nieuws voor Nederland. Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks voor ruim 100 miljard euro naar Duitsland, onze belangrijkste handelspartner. Nederland levert met name groente- en fruit, chemische producten, elektrische apparaten en veel halffabricaten. Destatis heeft de importcijfers van donderdag niet gespecificeerd naar alle Europese landen, waardoor Nederland niet genoemd wordt. Wel meldt het statistiekbureau dat Duitsland in mei, vergeleken met dezelfde maand het jaar ervoor, 25,2 procent minder importeerde uit landen in de eurozone.

Ook de Nederlandse export is ver teruggevallen door de coronacrisis. In april daalde de totale Nederlandse export met 11,2 procent vergeleken met dezelfde maand in 2019, meldde het CBS. Dat betekende de grootste krimp sinds juni 2009. Cijfers van mei zijn nog niet bekend.

Eén op vijf huishoudens 'al snel' in problemen bij inkomensverlies

Een vijfde van de Nederlandse huishoudens heeft minder dan 2.500 euro aan financiële reserves voorhanden. Daarmee hebben zij te weinig geld apart staan om plotseling verlies aan inkomen door de coronacrisis op te vangen, stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Nederlanders met een dergelijk lage buffer kunnen volgens de AFM „al snel” in de problemen komen bij verlies van werk. In de meeste huishoudens gaat iets meer dan de helft van het maandinkomen naar vaste lasten. Jongeren, flexwerkers en zelfstandigen - kwetsbare groepen tijdens de coronacrisis - zijn tweederde tot driekwart van hun inkomen kwijt aan vaste lasten zoals huur en verzekeringen.

Ook het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waarschuwt donderdag in een rapport voor de gevolgen van de coronacrisis voor mensen met flexibele contracten. Daardoor lopen met name mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, laagopgeleiden en mensen met een arbeidsbeperking risico hun baan te verliezen.

Mensen uit deze kwetsbare groepen werken volgens het SCP relatief vaak in flexibel dienstverband en in een sector die naar verwachting gaat krimpen als gevolg van de coronacrisis, zoals de horeca of reisbranche. Volgens het bureau is overheidsingrijpen nodig om om te voorkomen dat zij in structurele armoede vervallen. Daarbij denken de onderzoekers bijvoorbeeld aan het koppelen van omscholing aan steunmaatregelen.

Regering-Trump wil asielbeperking opleggen als aanvrager gezondheidsrisico vormt

De regering-Trump heeft een nieuwe wet (pdf) voorgesteld waarmee asielzoekers de toegang kan worden geweigerd op basis van gezondheidsrisico's. Dat zou betekenen dat elke aanvrager uit een land met een uitbraak van het coronavirus de Verenigde Staten niet meer kan binnen komen.

De wet heeft tot doel „het risico te verkleinen dat een dodelijk overdraagbare ziekte naar de VS wordt gebracht of zich verder verspreid binnen het land”, luidt de tekst. Asielzoekers wordt toegang ontzegd als zij „een gevaar vormen voor de verdere verspreiding van infecties of zeer besmettelijk ziektes vanwege verklaarde noodsituaties in de Verenigde Staten of vanwege omstandigheden in het land van herkomst.” De wet overtreedt daarmee het internationale recht, waarin vastgesteld staat dat elke asielaanvraag individueel behandeld moet worden.

Asielaanvragen in de VS kunnen nu al geweigerd worden als de aanvrager „een risico voor de nationale veiligheid” vormt. De regering wil deze voorwaarde nu uitbreiden met „een risico voor de volksgezondheid”. Het is onduidelijk wanneer de wet van kracht wordt, als deze de komende periode wordt aangenomen. In aanloop naar de verkiezingen heeft president Donald Trump al meerdere nieuwe asielbeperkingen voorgesteld.

Asielzoekers staan in de rij bij de grens met Mexico. Foto Elliot Spagat/AP

Braziliaanse journalistenvakbond klaagt Bolsonaro aan

De Braziliaanse vakbond voor journalisten gaat bij het Braziliaanse Hooggerechtshof een rechtszaak aanspannen tegen president Jair Bolsonaro. De vakbond stelt dat de president journalisten tijdens een persconferentie heeft blootgesteld aan het coronavirus.

Bolsonoro kondigde dinsdag in het bijzijn van journalisten van drie Brazilaanse televisiestations aan dat hij is besmet met het coronavirus. Daarbij zou hij de afstandsmaatregelen niet in acht hebben genomen en zijn mondkapje hebben afgezet.

De vakbond schrijft in een verklaring dat Brazilië „niet langer door kan gaan zonder te reageren op gedrag dat onverantwoordelijk is en waarbij duidelijke misdaden tegen de volksgezondheid worden begaan”. De verslaggevers van de drie zenders zijn na de persconferentie door hun werkgevers in quarantaine geplaatst. Werknemers van Bolsonaro die de afgelopen tijd contact hebben gehad met de president hoeven volgens de Braziliaanse regering niet in quarantaine.

Twitter avatar 1mauriliojunior Maurílio Júnior Infectado pela Covid-19, Jair Bolsonaro tira a máscara em entrevista para repórteres no Palácio da Alvorada. https://t.co/tF8HEswTf0

Marokkanen in buitenland mogen eindelijk terug naar Marokko

Mensen met een Marokkaans paspoort die niet in Marokko wonen, mogen vanaf dinsdag het land weer in. Dat meldt het Marokkaanse staatspersbureau MAP woensdag. Ook mensen zonder Marokkaans paspoort die wel in Marokko wonen, krijgen toestemming het land binnen te gaan. Iedereen die het land in wil, moet wel een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Voor duizenden Marokkanen, die niet in hun thuisland waren toen in maart de grenzen werden gesloten, betekent dit dat ze weer naar huis kunnen. Onder meer in Nederland woonden sommige Marokkanen afgelopen maanden noodgedwongen bij familie. Wie vanaf volgende week weer naar Marokko gaat, kan de reis per vliegtuig of boot maken. Vooralsnog varen er alleen boten vanuit Frankrijk en Italië.

Lees ook: Maanden wachten in Den Haag om terug te mogen naar Marokko

Wederom rellen in Servië vanwege coronabeleid president

Voor de tweede avond op een rij is het in de Servische hoofdstad Belgrado tot rellen gekomen tussen demonstranten en oproerpolitie. Duizenden mensen stonden voor het parlementsgebouw waar ze het vertrek van de regering eisten. De politie gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven. Bij de rellen vielen meerdere gewonden, waaronder tien politieagenten.

De protesten richtten zich vooral op de Servische president Aleksandar Vucic, die de coronamaatregelen in het land heeft aangescherpt nadat het aantal besmettingen in Servië de afgelopen dagen is toegenomen. De president had de betogers gewaarschuwd de straat niet op te gaan om meer coronabesmettingen te voorkomen.

Lees ook: Servisch parlement bestormd vanwege zwalkende president

De coronamaatregelen in Servië werden vorige maand, enkele weken voor de verkiezingen, tegen de adviezen van experts in versoepeld. Zo werden alle bijeenkomsten en evenementen weer toegestaan en mochten horecagelegenheden weer open. Volgens de betogers versoepelde president Vucic die maatregelen om de verkiezingen doorgang te laten vinden.

Toen de regering de maatregelen afgelopen dinsdag aanscherpte en een avondklok aankondigde, bestormde een menige het parlementsgebouw in Belgrado. Daarbij raakten tientallen agenten gewond. Een dag later trok Vucic de geplande avondklok in.

Meer dan half miljoen euro voor Suriname, waar besmettingen stijgen

Tijdens de benefietavond Nederland voor Suriname, georganiseerd door Jörgen Raymann en Mildred Roethof samen met de NTR, is meer dan een half miljoen euro aan donaties binnengekomen. Het geld is bestemd om het tekort aan medische hulpmiddelen in Suriname enigszins te verlichten. Het eindbedrag zal naar verwachting hoger uitvallen omdat er nog gedoneerd kan worden. Tijdens de uitzending traden artiesten als Gerda Havertong, Trijntje Oosterhuis, Jeangu Macrooy en Tommie Christiaan op.

In Suriname werden woensdag 31 nieuwe besmettingen geregistreerd. Voor zover bekend zijn er nu 214 actieve coronagevallen in het land, dat slechts vijfentwintig intensivecarebedden heeft. Dit aantal kan in het uiterste geval worden opgeschaald tot vijftig. Er wordt gevreesd voor uitbraken in het binnenland van Suriname, waar haast geen medische voorzieningen voorhanden zijn.

Twitter avatar omroepntr Omroep NTR Inmiddels is er al €500.000 opgehaald voor #Suriname, fantastisch! ❤️ Doneren kan nog steeds naar NL10 INGB 0000 1240 00 t.n.v. ‘Rode Kruis’ of SMS ‘Suriname’ naar 4004. @humbertotan @jorgenraymann #NederlandVoorSuriname #SU4SU https://t.co/u1CE0IYymW

CBS: veel zelfstandigen lopen risico onder minimumloongrens te komen

Een op de vijf zelfstandigen in Nederland komt in serieuze financiële problemen wanneer de inkomsten drie maanden wegvallen. De financiële middelen van het huishouden waar deze zelfstandigen toe behoren, zakken in dat geval onder de minimumloongrens. Dat blijkt donderdag uit een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met name zelfstandigen in de sectoren horeca, bouw, en vervoer en opslag lopen het risico om onder deze drempel te komen.

Van de ruim 1,26 miljoen zelfstandigen zat twee jaar geleden 0,7 procent in een huishouden dat onder deze kritische grens zat. Wanneer door de coronacrisis een maand aan zelfstandigeninkomen zou wegvallen, heeft 11 procent van alle zelfstandigenhuishoudens te weinig financiële middelen om dit te compenseren. Wanneer dit oploopt tot een vol jaar, zou een derde van de zelfstandigen met hun huishouden onder de minimumloongrens belanden.

Er zijn verschillen tussen groepen zelfstandigen. Zo zijn zelfstandigen van 45 jaar of ouder minder kwetsbaar voor inkomensverlies dan jongere zelfstandigen (25- tot 45-jarigen) omdat zij meer vrij opneembaar vermogen hebben. Zelfstandigen van 65 jaar of ouder zijn het minst kwetsbaar omdat zij meestal ook pensioeninkomen ontvangen.

Daarnaast kunnen zelfstandigen met personeel een periode tot drie maanden inkomensverlies wat vaker opvangen dan zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Daarentegen hebben zzp'ers bij inkomensverlies vanaf vijf maanden iets meer financiële slagkracht, blijkt uit de simulatie van het CBS.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC donderdag de belangrijkste ontwikkeling omtrent de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van woensdag:

 • Voor de tweede keer in een week tijd is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen onder de honderd gezakt. Er liggen momenteel 94 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan twintig op de intensive care.
 • De Britse regering gaat steunpakket ter waarde van ruim 30 miljard pond lanceren om de economie te stimuleren. Zo gaat de btw omlaag en krijgen mensen korting bij restaurants en cafés. Daarnaast kunnen werkgevers bonussen krijgen als ze ontslagen mensen of jong personeel in dienst nemen.
 • Nederland heeft woensdag opnieuw de grenzen gesloten voor Serviërs en Montenegrijnen. De reden is de nieuwe uitbraak in de twee Europese landen. Reizigers uit die landen werden sinds vorige week toegelaten.
 • Mocht er een coronavaccin beschikbaar komen, dan wil een op de zes Nederlanders zich niet laten inenten. In de groep van mensen tot 55 jaar wil zelfs de helft van mensen niet, terwijl driekwart van de 55-plussers zich juist zou laten inenten.

 

Lees hier het blog van gisteren terug