Laatste nieuws Covid-19

Tienduizenden banen dreigen te verdwijnen bij United Airlines

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op woensdag 8 juli de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van donderdag 9 juli

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

  • Voor de tweede keer in een week tijd is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen onder de honderd gezakt. Er liggen momenteel 94 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan twintig op de intensive care.
  • De Britse regering gaat steunpakket ter waarde van ruim 30 miljard pond lanceren om de economie te stimuleren. Zo gaat de btw omlaag en krijgen mensen korting bij restaurants en cafés. Daarnaast kunnen werkgevers bonussen krijgen als ze ontslagen mensen of jong personeel in dienst nemen.
  • Nederland heeft woensdag opnieuw de grenzen gesloten voor Serviërs en Montenegrijnen. De reden is de nieuwe uitbraak in de twee Europese landen. Reizigers uit die landen werden sinds vorige week toegelaten.
  • Mocht er een coronavaccin beschikbaar komen, dan wil een op de zes Nederlanders zich niet laten inenten. In de groep van mensen tot 55 jaar wil zelfs de helft van mensen niet, terwijl driekwart van de 55-plussers zich juist zou laten inenten.

Tienduizenden banen dreigen te verdwijnen bij United Airlines

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines schrapt dit najaar mogelijk 36.000 banen wegens de coronacrisis. Het gaat om circa 45 procent van het personeelsbestand, dat dreigt te verdwijnen als de Amerikaanse overheid stopt met het geven van loonsubsidie, waarschuwt het bedrijf. Dat meldt persbureau Reuters woensdag.

Het gaat onder meer om zo'n 15.000 stewardessen, die nog wel een vrijwillige vertrekregeling wordt aangeboden. United begint op 1 oktober met het schrappen van banen, mocht er inderdaad geen loonsubsidies worden verstrekt. Op die dag eindigt een door de overheid opgelegd verbod op gedwongen ontslagen bij luchtvaartmaatschappijen die staatssteun hebben gekregen.

Het in Chicago gevestigde bedrijf ontving tot dusver 4,5 miljard dollar (circa 4 miljard euro) aan steun van de Amerikaanse overheid. Ook kan het aanspraak maken op nog eens 5 miljard dollar uit een lening via de luchtvaartalliantie Star Alliance.

United Airlines is net als de gehele luchtvaartsector hard geraakt door de coronacrisis, die voor een ongekende krimp van het aantal vluchten heeft gezorgd. Ondanks besparingen verliest de luchtvaartmaatschappij volgens Reuters iedere dag zo'n 40 miljoen dollar.

Een vliegtuig van United Airlines op vliegveld Newark in de Amerikaanse staat New Jersey. Foto Chris Helgren/Reuters

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis zakt onder de 100

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede keer in een week onder de honderd gezakt. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding woensdag bekendgemaakt. In totaal zijn nu 94 mensen met Covid-19 opgenomen, onder wie twintig op de intensive care. Zaterdag waren dat er ook 94. In de tussentijd liep het aantal opnames licht op.

Op de ic's liggen ook 576 mensen die geen corona hebben. Dat betekent dat er nu in totaal 596 ic-bedden bezet zijn, 36 meer dan dinsdag. Volgens voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers zijn de cijfers nog altijd positief. „Het totaal aantal Covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is stabiel en zit nu onder de honderd. Dit is gemiddeld minder dan 2 patiënten per ziekenhuis.”

Britse regering lanceert steunpakket van ruim 30 miljard pond

Aanzienlijk minder btw op voedsel en toerisme, 50 procent korting op eten bij restaurants en cafés van maandag tot woensdag en een beperking van de zogeheten stamp duty, een bijdrage die vergelijkbaar is met overdrachtsbelasting op de huizenmarkt. Het zijn enkele tijdelijke maatregelen van een omvangrijk plan van de Britse regering van 30 miljard pond (33,3 miljard euro) om de economie terug op gang te brengen en de werkloosheid te verlagen. Dat heeft de Britse minister van Financiën Rishi Sunak woensdagmiddag bekendgemaakt in een toespraak voor het parlement.

Als onderdeel van het plan krijgen Britse werkgevers bovendien tijdelijk een bonus van 1.000 pond (1.110 euro) wanneer zij ontslagen personeel terug in dienst nemen. Om ook jongeren tot 25 jaar weer aan het werk te krijgen, worden eveneens bonussen uitgekeerd aan werkgevers. Hiervoor moet zo'n 2 miljard pond beschikbaar worden gesteld. Datzelfde bedrag komt beschikbaar voor subsidies om woningen en gebouwen te verduurzamen. De btw voor horeca- en recreatiebedrijven - waaronder pubs, restaurants, dierentuinen en bioscopen - wordt een half jaar lang verlaagd van 20 naar 5 procent. De maatregel die moet zorgen voor baanbehoud kost de Britse schatkist naar verwachting zo'n 4 miljard pond.

De plannen leverden woensdag direct kritiek op in het Britse parlement. Zo zei Anneliese Dodds van Labour dat de regering grote beslissingen met betrekking tot de gezondheidszorg alleen maar uitstelt. Ook vindt Labour dat de regering af moet van de „one-size-fits-all” benadering bij de coronaregelingen voor het bedrijfsleven. Die leidt er mogelijk toe dat uitkeringen misbruikt worden doordat ontslag van personeel alleen maar uitgesteld wordt, omdat veel gesteunde bedrijven op termijn niet levensvatbaar zijn.

De Britse economie krimpt dit jaar met 10,2 procent, voorspelde het Internationaal Monetair Fonds in juni. Dat is een grotere krimp dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Duitsland, maar kleiner dan in andere grote Europese landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Los van de coronacrisis is er ook nog altijd veel onzekerheid over de economische gevolgen van Brexit, aangezien de EU en het VK nog altijd geen overeenkomst hebben over hun toekomstige handelsrelatie.

Aantal besmettings- en sterfgevallen België lijkt stabiel

  • De regering van Oezbekistan heeft woensdag een nieuwe lockdown aangekondigd. Van aanstaande vrijdag tot en met 1 augustus gaan onder meer restaurants, parken en winkelcentra dicht in het Centraal-Aziatische land. Vanaf eind mei werden de maatregelen in Oezbekistan geleidelijk versoepeld. Dit leidde echter tot een nieuwe opleving van het coronavirus. In het land werden tot nu toe bijna 11.000 besmettingen en 41 corona-gerelateerde doden geregistreerd. De helft van de gemelde sterfgevallen vond plaats na de versoepelingen. Buurland Kazachstan is sinds zondag ook terug in lockdown.
  • In België lijkt de verspreiding van het virus niet verder te versnellen. De Belgische autoriteiten registreerden de afgelopen zeven dagen gemiddeld 85 nieuwe besmettingen per dag, hetzelfde als de week daarvoor. Het gemiddelde aantal corona-gerelateerde ziekenhuisopnames ligt op tien per dag in het land. Dagelijks overlijden gemiddeld vier personen aan de gevolgen van longziekte Covid-19, wat het totaal op 9.776 brengt. Sinds 1 juli zijn bioscopen, zwembaden, pretparken en theaters weer open in België. Ook mogen Belgen weer langer dan een halfuur winkelen, en mag hun 'bubbel' vijftien in plaats van tien mensen bevatten.
  • Sinds dinsdag kan men in Ierland bijhouden of er contact is geweest met een corona-besmettingsgeval. De dinsdag gelanceerde corona-app zal naar verwachting in de komende uren een miljoen downloads bereiken, schrijft het hoofd van de Ierse gezondheidsdienst Paul Reid op Twitter. Dit aantal zou betekenen dat 25% van de Ieren boven de vijftien jaar de app op hun mobiel heeft staan. De app, die woensdagochtend de 800.000 downloads passeerde, traceert de locatie van de gebruikers. De Ierse gezondheidsdienst kan vervolgens contact opnemen.

Filmliefhebbers kijken naar een film in een Brusselse drive-in bioscoop. Foto Aris Oikonomou / EPA

Catalonië verplicht mondkapjes, ook bij houden anderhalve meter

Vanaf donderdag is het gebruik van mondkapjes in Catalonië verplicht, ook als er onderling meer dan anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Dit heeft de regiopresident Quim Torra in het regionale parlement bekendgemaakt. Catalonië gaat daarmee een stap verder dan de nationale regering van Pedro Sánchez. De Spaanse premier stelde het gebruik van de maskertjes verplicht in openbare gebouwen, het openbaar vervoer, winkels en horeca.

Over gebruik buiten op straat bestaat nog altijd onduidelijkheid. Volgens de regels zou het bij het houden van minimaal anderhalve meter afstand niet hoeven. In drukke winkelstraten is dat moeilijk vast te stellen.

Regiopresident Torra maakt aan die onzekerheid nu een einde. Daarbij speelde een uitbraak in een deel van de provincie Lerida een rol; daar zitten sinds kort weer ruim 200.000 mensen in lockdown. De nieuwe maatregel zal ook gelden voor toeristen die deze zomer op vakantie naar Catalonië gaan. Het gebied met de nieuwe besmettingen ligt op grote afstand van de populaire kustplaatsen als Barcelona, Salou of Blanes.

Bezoekers van de Sagrada Familia in Barcelona moeten al verplicht een mondkapje op. Dat moet vanaf morgen in heel Catalonië Foto Josep Lago / AFP

Nederland voert inreisverbod in voor Serviërs en Montenegrijnen

Nederland heeft woensdag opnieuw de grenzen gesloten voor Serviërs en Montenegrijnen, omdat het coronavirus daar weer oplaait. Dat schrijft minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Vorige week mochten reizigers uit veel landen buiten de Europese Unie, waaronder Servië en Montenegro, voor het eerst in maanden weer Europa in. Nederland komt daar nu van terug omdat het aantal bevestigde besmettingen in de Balkanlanden flink oploopt.

Serviërs moesten van maart tot eind april binnenblijven, maar in mei versoepelde president Aleksandar Vucic de maatregelen in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 24 juni. Toen de verkiezingen achter de rug waren, lekte uit dat het aantal coronaslachtoffers hoger was dan de regering bekend had gemaakt. Op dinsdag rapporteerden de autoriteiten dat er 299 besmettingen en 29 corona-gerelateerde doden waren gevallen sinds maandag. Dat is een nieuw record in het land.

De Servische regering kondigde dinsdag nieuwe maatregelen aan: tussen vrijdagavond en volgende week maandagavond mag niemand de deur uit. In reactie daarop braken dinsdagavond rellen uit in de Servische hoofdstad Belgrado. Duizenden demonstranten bestormden het parlement en werden teruggedrongen door politie. De betogers uitten niet alleen hun woede om de nieuwe maatregelen, maar ook over de manier waarop president Vucic de pandemie zou hebben gebagatelliseerd tot aan de verkiezingen.

Servische soldaten helpen met de opbouw voor een noodhospitaal in een stadion in de hoofdstad Belgrado. In het noodziekenhuis worden patiënten opgevangen die zijn besmet met het coronavirus. Foto Oliver Bunic / AFP

Presidentskandidaat Biden: direct weer lid WHO op eerste dag als president

Als het aan de Democratische presidentskandidaat Joe Biden ligt, worden de VS direct weer lid van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wanneer hij als president verkozen wordt in november. „Op mijn eerste dag als president zal ik weer lid worden van de WHO en ons leiderschap op het wereldtoneel herstellen”, aldus de Democraat.

De Democraat Bob Menendez, senator van New Jersey, bevestigde de aankondiging van het Witte Huis aan het Congres. Hij ziet het besluit tot terugtrekking als tekenend voor de algehele aanpak van het coronavirus in de VS, die hij „chaotisch en onsamenhangend” noemde. „Het laat Amerikanen ziek en Amerika alleen”, aldus de senator.

Twitter avatar JoeBiden Joe Biden Americans are safer when America is engaged in strengthening global health. On my first day as President, I will rejoin the @WHO and restore our leadership on the world stage. https://t.co/8uazVIgPZB

#BREAKING: Trump administration formally withdraws US from World Health Organization https://t.co/AW5zUkfOA6 pic.twitter.com/FBVRGrAoNU

— The Hill (@thehill) July 7, 2020

De Verenigde Staten zijn dinsdag officieel begonnen met de procedure om de WHO te verlaten. De regering van president Donald Trump heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres en het Amerikaanse Congres formeel kennisgegeven van de terugtreding.

De VS zijn met een bijdrage van rond de 550 miljoen euro per jaar de grootste sponsor van de WHO. De Verenigde Staten zijn momenteel met 3 miljoen bevestigde besmettingen en ruim 130.000 doden het hardst geraakte land door het coronavirus ter wereld

Corona-uitbraak Mississippi treft ook parlement

Zeker acht parlementariërs in het lokale parlement van de Amerikaanse staat Mississippi zijn besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Van elf anderen wordt vermoed dat zij de besmetting ook hebben opgelopen, het resultaat van hun test is nog niet bekend. Dat heeft Thomas Dobbs, de gezondheidsfunctionaris van de staat, dinsdag bekendgemaakt. Dobbs gaat ervan uit dat de elf testen ook positief zullen zijn en dat nog meer besmettingen zullen volgen.

In Mississippi is niet geschokt gereageerd op de uitbraak in het lokale parlement, omdat de parlementariërs de afgelopen tijd meermaals voor lange tijd bijeenkwamen en daarbij niet altijd afstand hielden. De meesten droegen daarbij bovendien geen mondkapje, meldt de lokale krant SunHerald. Alle werknemers die (vermoedelijk) besmet zijn, blijven voorlopig in quarantaine.

Ook buiten het parlementsgebouw neemt het aantal coronabesmettingen in Mississippi de laatste dagen flink toe. Dinsdag riep epidemioloog Paul Byers inwoners van de staat nog op zich niet „als dwazen” te gedragen door de coronamaatregelen links te laten liggen. Volgens hem negeren veel inwoners van de staat de regels omtrent social distancing, het dragen van een mondkapje en het vermijden van bijeenkomsten. Het besmettingsaantal loopt de laatste tijd vooral op onder jongeren tot 29 jaar. In totaal zijn in de staat ruim 32.000 besmettingen vastgesteld en meer dan 1.100 mensen overleden aan Covid-19.

'Een op de zes Nederlanders wil geen inenting tegen corona'

Een op de zes Nederlanders wil zich niet laten inenten als er een coronavaccin beschikbaar komt en een kwart twijfelt. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het tv-programma EenVandaag onder ruim 35.000 mensen. Vooral jonge mensen zijn huiverig.

Vaccin

Illustratieve foto van reageerbuisjes met een medicijn of vaccin tegen het COVID-19 coronavirus. Foto Koen van Weel/ANP

De helft van de groep mensen tot 55 jaar wil zich niet laten vaccineren of twijfelt daar op dit moment nog over. Ze zijn over het algemeen niet zo bang voor het coronavirus, maar wel voor het risico op bijwerkingen van het vaccin op korte of langere termijn. Ook veel ouders zijn terughoudend over een inenting voor hun kinderen. Van de 55-plussers geeft juist bijna driekwart aan de inenting te gaan halen op het moment dat dat mogelijk is.

Van alle Nederlanders wil volgens de opiniepeiling 59 procent zich laten vaccineren. Daarmee zijn we wel op de goede weg, zegt epidemioloog Patricia Bruining tegen EenVandaag, omdat er een vaccinatiegraad van zestig tot zeventig procent nodig is om het coronavirus te stoppen.

Kort nieuws buitenland: Fel protest in Belgrado en St. Maarten gaat weer Amerikanen toelaten

  • Bij protesten in de Servische hoofdstad Belgrado tegen het coronabeleid van president Vucic heeft een groep demonstranten het parlement bestormd. De politie heeft hen hardhandig verjaagd en daarbij gebruik gemaakt van traangas en wapenstokken. Directe aanleiding voor het protest was de aankondiging van de president dat hij de hoofdstad komend weekend op slot gooit. De onvrede heeft er vooral mee te maken dat Vucic tot de verkiezingen van 21 juni deed alsof de pandemie voorbij was, terwijl het aantal besmettingen en doden juist opliep.
  • Sint-Maarten laat vanaf 15 juli weer toeristen toe uit de Verenigde Staten. Het tot het Koninkrijk der Nederlanden behorende eiland sloot half maart de luchtgrenzen voor alle reizigers uit de VS, Europa en Canada. Vanaf 1 juli zijn Europeanen en Canadezen al wel weer welkom, maar Amerikanen nog niet omdat het aantal coronabesmettingen in de VS nog altijd flink stijgt. Het toerismebureau kondigde dinsdag aan de grenzen op 15 juli toch weer open te doen voor Amerikaanse reizigers, maar liet daarbij weten dat de overheid de ontwikkeling van de coronabesmettingen nauwgezet zal volgen en waar nodig in zal spelen op nieuwe ontwikkelingen. Al jarenlang komen de meeste toeristen op het eiland uit de Verenigde Staten.
  • De nationale lockdown in Colombia is met twee weken verlengd tot 1 augustus, heeft president Ivan Duque dinsdagavond lokale tijd bekend gemaakt in een televisietoespraak. „Na het bestuderen van de situatie in het land en gezien het feit dat in een aantal steden het aantal coronabesmettingen en sterfgevallen stijgt hebben we besloten vast te houden aan de verplichte preventieve isolatie als uitgangspunt”. In het Zuid-Amerikaanse land zijn volgens Reuters meer dan 124.000 officiële coronagevallen geregistreerd en 4.359 doden gemeld.

Ondernemers weer positiever over hun toekomst

Het vertrouwen bij ondernemers over het voortbestaan van hun bedrijf tijdens de coronacrisis is in juni opnieuw toegenomen. Vooral in de zakelijke dienstverlening en de reisbranche, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vergeleken met mei steeg het aantal zakelijke dienstverleners dat bij gelijkblijvende omstandigheden verwacht nog zeker een jaar te kunnen overleven met 16 procentpunten naar 57 procent.

Uit een begin juni gehouden enquête blijkt dat in de meeste sectoren meer dan de helft van de bedrijven dacht nog minstens een jaar te bestaan. In mei was dat nog alleen het geval in de onroerend goed sector, de detailhandel en de informatie en communicatie.

Infographic CBS

In de horeca blijft het vertrouwen in de toekomst op een laag niveau. Een derde van de horeca-ondernemers verwacht onder de huidige omstandigheden nog maar maximaal vijf maanden te kunnen overleven. Een kwart denkt het nog wel zeker een jaar vol te kunnen houden. Dat is vier procentpunten meer dan in mei.

In juni mochten de terrassen weer open en mochten restaurants binnen maximaal dertig gasten ontvangen. Vanaf 1 juli geldt geen maximum meer voor samenkomsten binnen als er wordt gewerkt met een reserveringssysteem, gezondheidschecks en als er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Die laatste versoepeling is niet meegenomen in de begin juni gehouden CBS-enquête.

Welkom in een nieuw coronablog

In dit blog houden we je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Lees hier het blog van 7 juli terug