CBS

Inflatie fors hoger in juni

Goederen en diensten waren in juni 1,6 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei was de inflatie nog 1,2 procent op jaarbasis. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De inflatie is vooral het gevolg van prijsstijgingen van motorbrandstof, kleding en tabak. De prijzen voor motorbrandstoffen daalden sterk in de eerste maanden van 2020, maar stegen in juni. Rookwaren werden duurder door accijnsverhogingen in april. Bij kleding was de stijging 0,8 procent. De inflatie heeft extra gevolgen voor consumenten door lage spaarrentes. De Europese Centrale Bank heeft een inflatiedoel in de eurozone net onder de 2 procent. In de eurozone steeg de inflatie in juni van 0,1 tot 0,3 procent. Voor sommige consumentenproducten en -diensten moest het CBS een inschatting maken van de prijsontwikkeling, aangezien deze vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus niet of beperkt werden verkocht. Dit gaat om bijvoorbeeld het bezoek aan sportscholen. Deze groepen waren ongeveer 6 procent van het totaal van alle bestedingen. (ANP)