Vijftig boeren gearresteerd bij protest Wijster, Schouten zegt werkbezoek Zeeland af

Drenthe Alle boeren die waren opgepakt in Drenthe omdat zij demonstreerden met trekkers, zijn inmiddels weer vrij. Sympathisanten verzamelden zich bij het politiebureau waar ze naartoe waren gebracht.
Het politiebureau in Assen is afgezet met behulp van politiebusjes. Sympathisanten van de gearresteerde boeren waren naar het bureau gekomen.
Het politiebureau in Assen is afgezet met behulp van politiebusjes. Sympathisanten van de gearresteerde boeren waren naar het bureau gekomen. Foto persbureau Meter/ANP

Alle 57 boeren die woensdagmorgen werden opgepakt bij het Drentse dorp Wijster, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt de politie woensdagavond. De melkveehouders werden gearresteerd omdat ze ondanks een verbod met trekkers waren gaan demonstreren bij een afvalverwerker in Wijster. Ze krijgen allemaal een boete van 390 euro voor het overtreden van het demonstratieverbod. Een groot deel van de groep accepteert de boete niet en laat de zaak voor de rechter komen.

De veiligheidsregio Drenthe maakte maandag bekend protestacties met landbouwvoertuigen in de provincie te verbieden. Dat verbod duurt een week, maar zal vanwege de acties van woensdag waarschijnlijk verlengd worden, aldus RTV Noord.

De boeren blokkeerden woensdagochtend de toegang tot de afvalverwerker. De groep verplaatste zich later naar een agrarisch bedrijf in de buurt waar de politie ze arresteerde. Volgens Dagblad van het Noorden trokken de boeren zich terug om een confrontatie met de ME uit de weg te gaan. Op foto’s van persbureaus is een lange rij politie- en ME-busjes te zien voor het agrarisch bedrijf waar de boeren zich hadden teruggetrokken.

Een deel van de boeren is naar het politiebureau in Assen overgebracht. Tijdens het vervoer bonkten zij uit protest tegen de deuren en ramen van de arrestantenbusjes, schrijft persbureau ANP. Sympathisanten van de gearresteerde boeren zijn naar het politiebureau gekomen om steun te betuigen. De omgeving is inmiddels afgezet, zegt een politiewoordvoerder.

Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Boerenprotest voor het politiebureau in Assen https://t.co/jjqEOge3gM

Schouten zegt werkbezoek af

Een werkbezoek van Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) aan de provincie Zeeland kon woensdag niet doorgaan. Volgens de politie is een groep boeren aanwezig op de plek die ze zou bezoeken, waardoor gevreesd werd dat het bezoek „niet ordentelijk zou verlopen”.

Net als eerder dit jaar gingen de laatste dagen door het hele land boeren de weg op om te protesteren. Ze blokkeerden toegang tot supermarktgroothandels en veroorzaakten files op snelwegen. De Veiligheidsregio’s Groningen, Drenthe en Friesland kondigden daarop verboden af voor demonstraties met landbouwvoertuigen.

De boeren protesteren tegen het landbouwbeleid van minister Schouten en vooral tegen de maatregelen die zij wil nemen om de stikstofuitstoot te verminderen. De woede is recent opgelaaid omdat de minister het eiwitgehalte in veevoer wil verminderen om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen. Volgens de boeren is dat dierenmishandeling. Ook zijn ze boos over de lage prijzen die supermarkten betalen voor hun producten.

Correctie (8 juli 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Carola Schouten minister voor het CDA was.

Lees ook: Zo’n demonstratieverbod, mag dat zomaar?