Zonder toestemming zette hij de velgen onder zijn auto

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: arbeidsrecht.

Foto iStock

De bedrijfsleider en de zoon van de eigenaar van een autodemontagebedrijf roepen hun voorman en tevens APK-keurmeester bij zich: of het klopt dat hij velgen en banden van een gedemonteerde Renault onder zijn eigen auto heeft gezet? De voorman antwoordt bevestigend, en zegt dat er toestemming voor was. Toch zet het bedrijf hem op non-actief. Nader onderzoek resulteert in ontslag op staande voet wegens diefstal.

Gesprekken over een schikking leiden tot niets, dus moet de rechter toetsen of het ontslag op staande voet gerechtvaardigd is. De keurmeester meent van niet: hij had toestemming, het monteren van de banden gebeurde in bijzijn van collega’s, en hij had een factuur gevraagd. Bovendien meent de zestiger dat rekening moet worden gehouden met zijn leeftijd en gezondheidstoestand.

Het bedrijf stelt dat er geen overleg met of instemming van een leidinggevende was, en dat de voorman nooit om een factuur heeft gevraagd. Sterker, hij mag zelf facturen uitschrijven en had dat dus kunnen doen. Gezien de ernst van de handeling en de positie van de voorman laat het bedrijf, om „diefstal door eigen werknemers zo veel mogelijk te voorkomen” die persoonlijke omstandigheden minder zwaar wegen.

De rechtbank stelt dat het niet ongebruikelijk is dat werknemers spullen van het bedrijf voor eigen gebruik kopen, maar altijd met toestemming. Uit niets blijkt dat die hier is verkregen. Twee verklaringen hierover overtuigen de rechtbank. Bovendien rekent die het de man zwaar aan dat hij nog steeds niet heeft betaald – daarvoor hoeft hij echt niet te wachten op een factuur.

Het ontslag op staande voet blijft staan. Een transitievergoeding komt er ook niet, aangezien diefstal ernstig verwijtbaar handelen is.

Uitspraak: NL:RBNHO:2020:4059