Zelfmoordpreventie voortaan bereikbaar op 113

Hulplijn Mensen in psychische nood kunnen voortaan direct een hulpverlener aan de lijn krijgen wanneer zij het nummer 113 bellen.
Door de naam van de stichting ontstond verwarring over het juiste nummer.
Door de naam van de stichting ontstond verwarring over het juiste nummer. Foto Stephan van den Bos/ANP

Wie kampt met zelfmoordgedachten kan voortaan de hulplijn van Stichting 113 Zelfmoordpreventie direct bereiken op het telefoonnummer 113. Dat heeft de stichting dinsdag bekendgemaakt op de eigen website. Naast het nieuwe nummer zal de stichting bereikbaar blijven op het oude telefoonnummer.

In oktober maakte het kabinet bekend te gaan onderzoeken of het mogelijk was om 113 beschikbaar te maken als hulplijn. Daarvoor moest eerst onder andere onderzocht worden of er niet te veel verwarring zou ontstaan met 112, waardoor mensen in nood per ongeluk het verkeerde nummer zouden bellen. Ook moest er gekeken worden of er technische obstakels waren.

Eerder was de hulplijn alleen bereikbaar op het nummer 0900-0113, wat er in het verleden zeker twee keer toe heeft geleid dat iemand met zelfmoordgedachten de stichting niet heeft kunnen bereiken. Een 61-jarige man pleegde zelfmoord enkele dagen nadat hij meerdere malen 113 had gebeld, een 26-jarige vrouw enkele uren nadat zij meermaals 113 had gebeld. Daarom zijn nu de nummers 113 en 0800-0113 toegevoegd.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon: 113, 0800-0113 of www.113.nl.

Lees ook: Kabinet wil telefoonnummer 113 voor zelfmoordpreventielijn