Persoonsgegevens

Recordboete van ruim acht ton voor Stichting BKR

Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete van 830.000 euro opgelegd gekregen. Aanleiding voor de boete is dat mensen slechts eenmaal per jaar schriftelijk gegevens bij Stichting BKR konden aanvragen. Bij digitale aanvragen of meerdere aanvragen per jaar werd een bedrag gerekend. Dat heeft de stichting maandag bekendgemaakt via de eigen website. De stichting werd ook al in 2019 op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens. De opgelegde boete is de hoogste die de AP kan opleggen in de categorie „recht op inzage”. De stichting heeft inmiddels aangegeven naar de rechter te stappen. BKR is het niet eens met de boete en geeft aan dat er altijd een mogelijkheid is geweest om kosteloos gegevens op te vragen. (NRC)