Ontslag om een flesje bronwater

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: arbeidsrecht.

Foto Getty/iStock

Al 25 jaar werkt hij voor het cateringbedrijf van KLM dat vliegtuigen van snacks, eten en drinken voorziet. Hij komt die dag gehaast aan op zijn werk en vult zijn Dopperfles – verstrekt door zijn werkgever – met water uit een flesje bronwater in plaats van met water uit de kraan. En dat is strikt verboden, op straffe van ontslag op staande voet. En dat gebeurt ook: de man, gezien terwijl hij het flesje bronwater overgiet, wordt direct bij zijn leidinggevende en hr-manager geroepen. In dat gesprek wordt hij ontslagen.

Hij vecht het ontslag aan: is dat niet disproportioneel? Bovendien was hij niet op de hoogte van dit strenge beleid. Dat argument veegt de rechter van tafel: het bedrijf heeft op diverse momenten en manieren het personeel ingelicht. Ook de man had van de regels en het gebruik van de Dopperfles bekend moeten zijn. Hij kan zich evenmin verschuilen achter onbekendheid met e-mail en intranet. „Dat zijn in de huidige tijd normale communicatiemiddelen”, stelt de rechter. De man had hulp of uitleg kunnen vragen.

Bovendien is de rechter ervan overtuigd dat de man, gezien de verdachte manier waarop hij het flesje bronwater overgoot, wist dat wat hij deed niet door de beugel kon. Het ontslag blijft staan, zonder transitievergoeding wegens ernstig verwijtbaar gedrag van de man.