Noordelijke provincies verbieden protest met tractoren

Boerenprotest Demonstraties hebben de afgelopen dagen op meerdere plekken tot verkeersopstoppingen en gevaarlijke situaties geleid.
Boeren onderweg naar Groningen om te protesteren.
Boeren onderweg naar Groningen om te protesteren. Foto ANP

Boeren mogen tot maandagochtend 13 juli niet met tractoren demonstreren in de provincie Friesland. De veiligheidsregio van Friesland heeft dinsdag een verbod op protest met landbouwvoertuigen afgekondigd, omdat demonstraties in de afgelopen dagen op verschillende plekken tot verkeersopstoppingen en gevaarlijke situaties hebben geleid. De veiligheidsregio’s Drenthe en Groningen troffen maandag vergelijkbare maatregelen.

Veel protesten van de afgelopen dagen zouden niet gemeld zijn bij de autoriteiten, waardoor het volgens de veiligheidsregio’s niet mogelijk was om afspraken te maken over hoe veilig gedemonstreerd kon worden.

De afgelopen week protesteerden boeren op meerdere plekken in het land, ook in de noordelijke provincies. Zo blokkeerden boeren zondagavond de A7 tussen Heerenveen en Groningen en bezetten ze ook een aantal distributiecentra van supermarktketens. De burgemeester van Heerenveen, Tjeerd van der Zwan, noemde deze blokkades in de Leeuwarder Courant „onacceptabel”.

Lees ook dit vragenstuk over eiwit in veevoer: ‘Wat er niet inkomt, gaat er ook niet uit’

Stikstofregels

Vorige week leidde het plan van minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) om minder eiwitrijk veevoer toe te staan en zo de stikstofuitstoot van de landbouw te verminderen tot landelijk verzet onder boeren. Het voer met minder eiwit zou volgens de boeren gevaarlijk zijn voor hun dieren. Ook het feit dat veel supermarktketens „te lage prijzen” zouden betalen voor hun producten, roept bij veel boeren wrok op.

De demonstraties zorgden op meerdere plekken in het land voor verkeersopstoppingen en soms voor onrust. Naar aanleiding van misdragingen tijdens demonstraties op Eindhoven Airport zondagavond, waar boeren met 30 tot 35 tractoren protesteerden, zijn twee verdachten aangehouden. Een jongen van 17 zou met zijn tractor ingereden zijn op een aantal medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, die op een autoweg het verkeer regelden. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag. Een man van 22 is aangehouden op verdenking van bedreiging en gevaarlijk rijgedrag. Hij gaf een dienstauto van de marechaussee geen ruimte op de weg, waardoor die moest uitwijken naar de berm.