Laatste nieuws Covid-19

Braziliaanse president Bolsonaro positief getest op coronavirus

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hielden we je op dinsdag 7 juli op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond het coronavirus. Volg voor de laatste ontwikkelingen ons nieuwe coronablog.

Trump trekt VS officieel terug uit de WHO

De Amerikaanse president Donald Trump trekt de Verenigde Staten vanaf 6 juli volgend jaar officieel terug uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat melden internationale persbureaus dinsdag. Daarmee verliest de WHO zijn belangrijkste geldschieter.

Trump kondigde eind mei al aan de financiering van de WHO stop te zetten uit protest tegen de organisaties aanpak van de coronapandemie. Nu heeft Trump het parlement ook officieel geïnformeerd en is de Verenigde Naties in New York een verklaring binnengekomen. Het besluit is een harde klap voor de WHO; de VS waren goed voor ruim 20 procent van de financiering van de organisatie.

Trump verwijt de WHO te laat te hebben gereageerd op de corona-uitbraak en de wereld te laat geïnformeerd te hebben over de gevaren. Ook zou de organisatie niet kritisch genoeg zijn naar China en zich voor de gek hebben laten houden „door Chinese desinformatie over het virus”. „De WHO heeft het echt verknald. Om de een of andere reden, grotendeels gefinancierd door de VS, maar erg op China gericht. Wij gaan daar eens goed naar kijken”, zo twitterde Trump in april.

Hij zette de WHO onder druk om hervormingen door te voeren, maar daar heeft de organisatie weinig gehoor aan gegeven. Ondertussen blijft het aantal coronabesmettingen in de VS stijgen. Inmiddels zijn er al meer dan 3 miljoen besmettingen in het land geteld en zijn er meer dan 130.000 mensen overleden aan het virus in de VS.

Onderzoekers WHO naar China om onderzoek naar coronavirus voor te bereiden

Wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) reizen dit weekend naar China om een onderzoek voor te bereiden naar de herkomst van het nieuwe coronavirus en hoe het virus van dier op mens is overgesprongen. Dat heeft de WHO dinsdag bekendgemaakt in Genève.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) "All preparations have been finalised and WHO experts will be traveling to #China on the next available flight to prepare scientific plans with their Chinese counterparts for identifying the zoonotic source of #COVID19"-@DrTedros

„De beste plaats om te beginnen is waar de ziekte als eerst bij de mens is opgekomen, waar de ziekte het eerst bij de mens is ontstaan en waar de eerste clusters van atypische longontsteking plaatsvonden. Dat is in Wuhan”, aldus Mike Ryan, hoofd noodsituaties van de WHO.

China is door onder meer de Verenigde Staten beschuldigd van het achterhouden van informatie over de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus. Dat zou de reactie op de uitbraak van het virus hebben vertraagd, waardoor het een pandemie kon worden. China houdt vol dat het vanaf het begin van de uitbraak transparant is geweest.

China en de VS zijn al langer verwikkeld in een strijd over de oorsprong van het coronavirus. De regering van de Amerikaanse president Trump wees wekenlang op de theorie dat het coronavirus uit een laboratorium in Wuhan komt. Daar is echter geen enkel bewijs voor.

500 leden religieuze gemeenschap in Duitsland in quarantaine, scholen Kenia pas in 2021 open

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland:

 • Ongeveer vijfhonderd leden van een religieuze gemeenschap in Duitsland moeten vanaf dinsdag in quarantaine nadat een familie van twaalf besmet is geraakt met het coronavirus. Het gezin is zelf ook lid van de gemeenschap van mennonieten, een evangelische vrije kerk in Euskirchen, nabij Bonn en zo'n vijftig kilometer van de Nederlands-Duitse grens. Aanvankelijk vertoonde alleen de moeder uit het gezin symptomen, wat reden was om haar en de rest van de familie te testen. De familie is hoogstwaarschijnlijk nog naar religieuze diensten en naar school geweest toen zij al besmettelijk waren. Het is volgens Duitse media niet uitgesloten dat het virus zich daardoor in de rest van de gemeenschap heeft kunnen verspreiden. Volgens Duitse media worden alle leden van de gemeenschap later deze week getest op het virus.
 • New York legt reizigers uit nog eens drie Amerikaanse staten een verplichte quarantaineperiode van twee weken op om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Delaware, Kansas en Oklahoma worden toegevoegd aan de al bestaande lijst, die nu negentien staten telt. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo dinsdag bekendgemaakt, melden Amerikaanse media. Ook reizigers uit onder meer Texas en Florida moeten in quarantaine bij aankomst in New York.

  New York, dat in de eerste weken van de coronacrisis een van de brandhaarden van het virus in de Verenigde Staten was, lijkt het virus nu onder controle te hebben. Wel vrezen autoriteiten voor nieuwe uitbraken nu andere Amerikaanse staten het aantal besmettingen juist in rap tempo zien oplopen. Het land kent met bijna 3 miljoen bevestigde besmettingen het hoogste besmettingsaantal wereldwijd.

 • Alle basis- en middelbare scholen in Kenia zullen pas in januari 2021 weer opengaan. Dat heeft minister van Onderwijs George Magoha dinsdag bekendgemaakt, melden Keniaanse media. Een voorwaarde voor het openen van de scholen is dat het aantal besmettingen in het land veertien dagen achter elkaar afneemt, aldus de minister. Dat zal naar verwachting niet voor december gebeuren, waardoor de landelijke eindexamens niet afgenomen kunnen worden. Hij beschouwt het schooljaar voor scholieren in het land daarom als „verloren”. Het Keniaanse schooljaar loopt gewoonlijk van januari tot oktober, met een examenperiode in november.

Een gesloten kerk in het Duitse Euskirchen. Foto Wolfgang Rattay/Reuters

Ziekenhuis Zuid-Holland doet aangifte om besmetting verpleegkundigen

Zorggroep Alrijne in Zuid-Holland heeft aangifte gedaan omdat vier verpleegkundigen vermoedelijk zijn blootgesteld aan het coronavirus door een bezoeker. Dat heeft Alrijne in een verklaring gezegd.

Een familielid van een patiënt in het ziekenhuis was besmet met het coronavirus en hier ook van op de hoogte, toen de bezoeker naar het ziekenhuis kwam. Ook het ziekenhuis wist van de besmetting, maar het familielid mocht met bescherming toch naar binnen, schrijft Nu.nl. Ter plekke deed het familielid beschermingsmiddelen echter af, uit boosheid op het personeel over de behandeling van de patiënt.

Vier verpleegkundigen raakten besmet met het virus. Het ziekenhuis erkent dat niet met zekerheid te valt dat zij besmet zijn geraakt door het incident. Desondanks ziet het ziekenhuis voldoende reden om aangifte te doen tegen het familielid. De medewerkers zijn „doelbewust blootgesteld aan besmettingsgevaar”, zegt Alrijne. „Het is begrijpelijk dat de emoties hoog kunnen oplopen als het gaat om de gezondheid van dierbaren, maar met deze actie is voor Alrijne een grens overschreden", staat in de verklaring.

Een aantal van de verpleegkundigen is nog ziek. De werknemers zijn volgens de zorginstelling erg geschrokken.

Braziliaanse president Bolsonaro positief getest op coronavirus

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is positief getest op het coronavirus. Dat melden Braziliaanse media dinsdag. De 65-jarige president heeft koorts en vertoonde andere Covid-19-symptomen. Hij werd daarom maandag getest op het virus, vandaag kwam de uitslag binnen.

In een verklaring liet de president gisteren al weten in het ziekenhuis behandeld te zijn, waar een scan van zijn longen werd gemaakt. „Mijn longen zijn schoon”, aldus Bolsonaro. Vandaag zei de president in een interview dat hij zich „prima” voelt: „Vergeleken met gisteren voel ik me erg goed".

Brazilië telt ruim 1,6 miljoen besmettingen met het virus en is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld. Bolsonaro heeft zich regelmatig verzet tegen coronamaatregelen. Meermaals deed hij zelf mee aan protesten en noemde hij het virus niet meer dan „een griepje”.

Twitter avatar 1mauriliojunior Maurílio Júnior Infectado pela Covid-19, Jair Bolsonaro tira a máscara em entrevista para repórteres no Palácio da Alvorada. https://t.co/tF8HEswTf0

Website Infectieradar van RIVM pas in september weer klaar voor gebruik na datalek

De website Infectieradar, waarmee het RIVM de verspreiding van het coronavirus in Nederland in kaart probeert te brengen, zal op zijn vroegst vanaf september weer gebruikt kunnen worden. Dat bevestigt het RIVM op basis van berichtgeving van de NOS dinsdag.

Het onderzoek met de radar ligt momenteel stil. Volgens het RIVM is dat geen probleem, omdat er ook andere manieren zijn om nieuwe besmettingen in beeld te brengen. Wel hoopt het RIVM de radar vanaf september weer te kunnen gebruiken, wanneer verkoudheidsvirussen zich makkelijker verspreiden.

Vorige maand ontdekte de NOS een datalek in de Infectieradar, de site waarop gebruikers vrijwillig wekelijks informatie over mogelijke coronaklachten konden achterlaten. Door het lek waren medische gegevens die bezoekers achterlieten op relatief eenvoudige wijze in te zien. De website bestond tussen 17 maart en 6 juni, toen het datalek werd ontdekt en de site offline werd gehaald.

Zo'n 60.000 Nederlanders schreven zich destijds voor de radar in. Volgens het RIVM werden de ingevulde formulieren op dagelijkse basis gewist, waardoor niet alle ingevulde informatie in die periode inzichtelijk was.
De website wordt volgens de NOS momenteel opnieuw opgebouwd. De samenwerking tussen het Wassenaarse bedrijf Formdesk en het RIVM is opgezegd en de twee partijen zouden ruziën over de oorzaak van het probleem.

De site van het RIVM werd begin vorige maand offline gehaald. Foto Rob Engelaar/ANP

Nog 24 coronapatiënten op de intensive care

Op de Nederlandse intensive cares zijn momenteel nog 24 coronapatiënten opgenomen, één patiënt meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag. Het totaal aantal patiënten op de IC's blijft stabiel.

Er liggen 537 patiënten met andere klachten dan Covid-19 op de IC, één patiënt minder dan de voorgaande dag. De totale IC-bezetting komt daarmee op 561, evenveel als maandag en zondag. Het aantal Covid-opnames buiten de IC bedraagt 79, twee minder dan de voorgaande dag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt in een verklaring: „De cijfers geven een stabiel beeld. De overall IC-bezetting blijft laag en zal naar verwachting in de komende periode door vakanties niet aantrekken.”

KLM Open afgelast wegens afwijzing vergunningsaanvraag door coronacrisis

Het golftoernooi KLM Open is dit jaar afgelast. De organisatie heeft geen vergunning gekregen om het toernooi te organiseren, meldt KLM Open dinsdag. Het was volgens de organisatie „een onmogelijke opgave om een aangepast KLM Open te organiseren” binnen de beschikbare tijd.

Ook de afgelopen weken doorgevoerde verruimingen van de maatregelen „sluiten niet voldoende aan bij de specifieke eigenschappen en publieksbewegingen” op het golftoernooi, aldus de organisatie. KLM Open stond gepland tussen 17 tot en met 20 september dit jaar op Bernardus Golf in het Brabantse Cromvoirt. Toernooidirecteur Daan Slooter noemt de afgelasting „spijtig”. Op het evenement komen jaarlijks zo'n 50.000 bezoekers af.

De Nederlandse golfer Joost Luiten in actie tijdens de KLM Open in 2019. Foto Ronald Speijer/ANP

'Duitse deelstaat Saksen staat vanaf september publiek toe bij Bundesliga'

De Oost-Duitse deelstaat Saksen staat vanaf september weer publiek toe bij Bundesliga-wedstrijden. Vanaf 18 juli zijn evenementen weer toegestaan met een maximum van duizend bezoekers. In september vervalt die bovengrens, zo liet de deelstaatminister van Volksgezondheid Petra Köpping (SPD) dinsdag weten aan de Duitse krant Bild.

De voorwaarde is wel dat er overeenstemming bereikt wordt met de Duitse voetbalbond DFB. Ook moet achteraf achterhaald kunnen worden met wie aanwezigen contact hebben gehad. Saksen is voor zover bekend de eerste deelstaat die meldt vanaf wanneer publiek weer toegestaan is bij voetbalwedstrijden.

Begin mei werd de Bundesliga hervat, nadat alle wedstrijden vanwege de coronapandemie enkele maanden stillagen, maar dit seizoen wordt in principe zonder publiek gespeeld. Volgend seizoen wil de Duitse voetbalbond geleidelijk weer publiek toelaten.

Europa grijpt in om wijnsector door de coronacrisis te helpen

De Europese Commissie heeft dinsdag een pakket maatregelen gepresenteerd dat de hard getroffen wijnsector in de EU moet helpen. Zo hoeven wijnproducenten zich voorlopig niet te houden aan een aantal mededingingsregels, waardoor zij tijdelijk samen kunnen werken om de sector weer op te krikken na de coronacrisis.

Ook maakt de EU een geldbedrag vrij om via nationale steunprogramma's de wijnsector te helpen en wordt er een regeling getroffen zodat producenten wijn tot pure alcohol mogen destilleren. Die alcohol kan vervolgens verkocht worden voor onder meer industrieel gebruik.

De wijnconsumptie in EU krimpt dit jaar naar verwachting met 8 procent, door de sluiting van veel horecagelegenheden. De wijn die Europeanen thuis consumeren, kan het wegvallen van de verkoop in de horeca niet compenseren. De export naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten nam de afgelopen periode ook af.

Een terras in Londen. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

Grote stijgingen coronacijfers in Zuid-Afrika, India en Iran

 • Zuid-Afrika is de grens van 200.000 bevestigde coronabesmettingen gepasseerd. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid meldde maandag 8.970 nieuwe besmettingen waardoor het totaal uitkomt op 205.721, meldt persbureau AP. Zuid-Afrika is daarmee het zwaarst getroffen land van het Afrikaanse continent.

  De Zuid-Afrikaanse regering versoepelde aanvankelijk de strenge lockdownmaatregelen, maar de minister van Volksgezondheid liet maandag weten nieuwe maatregelen te overwegen vanwege de grote hoeveelheid nieuwe besmettingen. Het aantal bevestigde besmettingen is in de maand juni verzesvoudigd. Eind mei had het land nog geen 33.000 bevestigde besmettingen.

 • Ook in India is de uitbraak van het coronavirus nog niet onder controle. Het aantal doden door Covid-19 in het Zuid-Aziatische land heeft dinsdag de grens van 20.000 overschreden; er zijn tot op heden zo’n 720.000 besmettingen geregistreerd. Dit aantal groeit de laatste vier dagen harder dan ooit.

  De Indiase regering is in juni begonnen met het versoepelen van de nationale lockdown om de economie op gang te helpen. Restaurants, winkelcentra en tempels mochten op 8 juni weer open. De lockdown in India was de grootste ter wereld. Alle 1,3 miljard Indiërs moesten thuis blijven als het niet strikt noodzakelijk was om het huis te verlaten.

 • Het ministerie van Volksgezondheid van Iran heeft dinsdag tweehonderd sterfgevallen door de gevolgen van het coronavirus gemeld. Niet eerder werden dermate veel doden gemeld op één dag, schrijft persbureau Reuters. Maandag lag het dagelijkse dodenaantal op 163, wat toen eveneens record was. De Iraanse president Hassan Rouhani heeft zaterdag nieuwe maatregelen aangekondigd om het virus in te dammen. Zo zijn mondkapjes voortaan verplicht op overdekte, openbare plekken en worden bedrijven die zich niet houden aan de hygiënemaatregelen een week gesloten.

Vrijwilligers delen voedselpakketten uit in Brapkan, Zuid-Afrika. Foto Michele Spatari/AFP

RIVM meldt 19 sterfgevallen door Covid-19 bij eerste wekelijkse update

De afgelopen week zijn negentien patiënten overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat blijkt dinsdag uit de wekelijkse rapportage van het RIVM. Tussen 30 juni en 7 juli werden negen nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Ook zijn er sindsdien 432 nieuwe meldingen binnengekomen van bevestigde besmettingen.

Het totaal aantal besmettingen komt hiermee op 50.694. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn 6.132 patiënten overleden aan Covid-19. Het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk hoger omdat niet ieder sterfgeval door Covid-19 als zodanig wordt geregistreerd. Verder zijn in totaal 11.886 mensen met corona opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Het is de eerste keer dat het rijksinstituut met een wekelijkse update komt. Voorheen rapporteerde het RIVM dagelijks maar heeft dat aangepast vanwege het lage aantal besmettingen.

Britse tabloid-uitgever Reach schrapt 550 banen

De Britse krantenuitgever Reach, waar onder andere tabloidbladen als de Daily Mirror en Daily Express onder vallen, ontslaat 550 mensen vanwege de economische gevolgen van de coronapandemie. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om 12 procent van het personeelsbestand.

De omzet van Reach in het tweede kwartaal van dit jaar was 27,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Het bedrijf schrijft dat veranderingen in de mediawereld die al gaande waren, zoals de overgang naar digitale producten, door de pandemie zijn versneld. Door de terugval van reclame-inkomsten in de afgelopen maanden, eveneens veroorzaakt door de coronacrisis, heeft Reach die versnelde overgang naar eigen zeggen niet goed kunnen opvangen.

Vorig jaar verkocht Reach met al zijn verschillende merken 620 miljoen kranten. Ook vallen er meer dan zeventig websites onder de uitgever, waaronder nieuwssites over showbizz en sport.

Archiefbeeld van de toenmalige EU-parlementariër Ann Widdecombe (Brexit Party) met een uitgave van Daily Express. Foto Stephanie Lecocq/EP

Coronamaatregelen Duitse plaats Gütersloh versoepeld na uitspraak rechter

De strikte coronamaatregelen in het gebied rond de Duitse plaats Gütersloh zijn dinsdag definitief opgeheven, nadat een rechtbank deze een dag eerder tijdelijk opschortte. In de regio was eind juni een lockdown afgekondigd na een uitbraak in een slachthuis maar volgens de rechter waren de maatregelen niet proportioneel. Ze hadden gerichter doorgevoerd moeten worden.

Na de uitbraak onder medewerkers van het slachthuis ging de regio op slot. Scholen en kinderdagverblijven moesten de deuren sluiten en militairen van de Bundeswehr hielpen met bron- en contactonderzoek. De afgelopen weken werden meer dan 55.000 inwoners van het gebied getest.

Uiteindelijk bleek dat slechts 96 van de geteste personen besmet waren met het coronavirus. „Het virus heeft zich niet verspreid naar de rest van de bevolking in de regio rond Gütersloh", schrijven de autoriteiten van de deelstaat Noordrijn-Westfalen nu. Daarom kunnen vrijwel alle maatregelen worden geschrapt. Alleen de quarantainemaatregelen die werden opgelegd aan de besmette medewerkers van het slachthuis en hun familie blijven van kracht.

Lees ook: Duitse 'vleesbaron' onder druk na massale besmetting in slachterij

Hurende expat blijft weg door coronacrisis, huurprijs enkele steden daalt

De huurprijzen in de vrije sector in Amsterdam, Den Haag en Eindhoven zijn in het tweede kwartaal van dit jaar licht gedaald, na jaren waarin vrijwel ieder kwartaal een stijging zichtbaar was. Dat schrijft woningmarktplatform Pararius dinsdag, die de daling toeschrijft aan het uitblijven van expats en toeristen vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Directeur Jasper de Groot schrijft dat „de nieuwe aanwas van expats tot stilstand kwam” waardoor niet alle woningen waarvan een huurovereenkomst afliep, meteen opnieuw verhuurd konden worden. Stedelijke woningen in het hogere segment, die vaak door expats worden gehuurd, werden daarom voor lagere prijzen op de markt gezet. De daling is volgens De Groot tijdelijk, aangezien hij verwacht dat de expats terugkomen naarmate de virusmaatregelen afnemen.

Het uitblijven van toeristen had ook tot gevolg dat meer verhuurders hun woning van de tijdelijke toeristische markt haalden om die te verhuren aan woningzoekenden. Het hogere aanbod van woningen drukte de huurprijzen ook. Pararius verwacht wel dat de vraag naar huurwoningen groot zal blijven, aangezien het woningtekort op de koopmarkt naar verwachting zal oplopen in de komende jaren.

Landelijk gezien was er nog steeds een stijging in de huurprijzen te zien van 2,4 procent, maar dat was de laagste stijging in de huren sinds het eerste kwartaal van 2015. De sterkste toename in de huurprijzen was in Friesland en Groningen. Met een bedrag van 23,09 euro per vierkante meter heeft Amsterdam nog steeds veruit de hoogste huren van het land.

Melbourne zes weken in lockdown om heropleving coronavirus

De Australische deelstaat Victoria scherpt de coronamaatregelen verder aan. Inwoners van de stad Melbourne en omgeving moeten zeker zes weken thuisblijven. Dat heeft de premier van de deelstaat Daniel Andrews dinsdag bekendgemaakt. Het aantal geregistreerde besmettingen in de regio neemt de afgelopen dagen hard toe. In de nacht van maandag op dinsdag kwamen er 191 nieuwe besmettingen bij; de grootste stijging in de deelstaat sinds de uitbraak van het virus. „De pandemie zal duizenden doden” als er niet wordt ingegrepen, zei de premier.

Mensen in beschermende kleding bij een afgegrendelde flat. Foto James Ross/AAP

Inwoners mogen hun huis alleen verlaten voor het doen van boodschappen, het verlenen van zorg of als ze niet vanuit huis kunnen werken. „In alle andere gevallen: blijf thuis, blijf thuis, blijf thuis", benadrukte Andrews. De horeca moet de deuren sluiten, sporten in groepsverband wordt verboden en culturele instellingen moeten dicht. De maatregelen gaan woensdag om middernacht van kracht.

Maandag werd al de grens tussen Victoria en New South Wales gesloten. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1919 vanwege de uitbraak van de Spaanse griep. In Australië zijn tot nu toe 106 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Braziliaanse president Bolsonaro getest op coronavirus

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is maandag getest op Covid-19. De resultaten worden dinsdagmiddag lokale tijd verwacht. Volgens Braziliaanse media vertoonde Bolsonaro symptomen van het coronavirus, zoals koorts, en krijgt hij het malariamedicijn hydroxychloroquine toegediend.

Bolsonaro vertelde aanhangers bij het presidentieel paleis getest te zijn en daarom niet te dichtbij te kunnen komen. „Ik kom uit het ziekenhuis", zei hij. ”Ik heb een scan gekregen van mijn longen. Mijn longen zijn schoon.” In een verklaring later liet hij weten thuis te zijn en „in een goede gezondheid”.

De Amerikaanse ambassadeur in Brazilië, Todd Chapman, had afgelopen weekend een lunch met de president en enkele kabinetsleden. De ambassadeur vertoont geen symptomen maar wordt uit voorzorg ook getest op Covid-19, laat de ambassade op Twitter weten.

De president werd al eerder getest op het coronavirus maar bleek nooit besmet. Brazilië is met 1,6 miljoen besmettingen na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld. Bolsonaro heeft zich regelmatig verzet tegen de coronamaatregelen. Hij werd eind juni nog door de rechter gedwongen een mondkapje te dragen in het openbaar.

Twitter avatar ernestofaraujo Ernesto Araújo Na Embaixada dos EUA, celebrando o 4 de julho, dia da independência americana. https://t.co/CqtgUNxiSL

Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie wil hervatting per 1 augustus

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL en de spelersvakbond hebben een principe-akkoord bereikt om het ijshockeyseizoen per 1 augustus te hervatten. Dat meldt AP. Het seizoen werd in maart afgebroken wegens het coronavirus.

Volgens het plan moeten trainingen per 13 juli worden hervat, voor een ingekort seizoen waarbij 24 ploegen direct beginnen aan de playoffs. Het principe-akkoord moet nog groen licht krijgen van het bestuur van de National Hockey League (NHL) en het bestuur en de leden van de spelersvakbond. Naast hervatting van het seizoen zijn de twee zijden het ook eens geworden over verlenging van de huidige CAO met vier jaar.

Het is de bedoeling dat wedstrijden voorlopig worden gespeeld in twee gaststeden, waar de ploegen in afgesloten zones zullen verblijven om besmetting met het coronavirus te voorkomen. De Canadese steden Toronto en Edmonton worden hiervoor genoemd. Er is nog geen besluit genomen over waar de finales van de twee conferenties van de NHL en de grote finale om de Stanley Cup zouden moeten worden gehouden.

De hervatting van het ijshockeyseizoen volgt nadat eerder de NBA al had besloten eind juli de basketbalcompetitie te hervatten. Ook de honkbalcompetitie MLB is van plan eind juli te beginnen aan een ingekort seizoen, dat eigenlijk eind maart van start had moeten gaan. American football (NFL) moet in september beginnen aan een nieuw seizoen.

Welkom in een nieuw coronablog

In dit blog houden we je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus.

 

Lees hier het blog van maandag 6 juli terug.