CBS: inflatie neemt fors toe tot 1,6 procent

Inflatie De prijzen voor consumentengoederen en -diensten zijn in juni 1,6 procent toegenomen. In mei was dit nog 1,2 procent.
Winkelend publiek op zondagmiddag in het centrum van Den Bosch.
Winkelend publiek op zondagmiddag in het centrum van Den Bosch. Foto Rob Engelaar/ANP

Goederen en diensten waren in juni 1,6 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De inflatie is volgens het CBS vooral het gevolg van prijsstijgingen van motorbrandstof, kleding en tabak. In mei was de inflatie nog 1,2 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

De prijzen voor motorbrandstoffen daalden sterk in de eerste maanden van 2020, maar namen in juni weer toe. Hoewel deze producten in juni nog wel 7,9 procent minder kostten dan in dezelfde maand vorig jaar, was het effect van deze stijging merkbaar in de totale inflatie. Rookwaren werden duurder door de invoering van nieuwe accijnsverhogingen in april dit jaar. Bij kleding was een kleine stijging van 0,8 procent zichtbaar, in mei was nog sprake van een daling van 0,5 procent.

Lage spaarrentes

De inflatie heeft extra gevolgen voor consumenten gezien de lage spaarrentes, die in de afgelopen jaren zo sterk zijn gedaald dat ze bij de meeste banken rond de 0 procent liggen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als doelstelling de inflatie in de eurozone net onder de 2 procent te krijgen, om hiermee prijsstabiliteit te bereiken. Wanneer de inflatie dichter in de buurt van de 2 procent komt, verhoogt de ECB de rentes. Dat punt is voorlopig nog niet bereikt: in de eurozone nam de inflatie in juni toe tot 0,3 procent.

Voor sommige consumentenproducten en -diensten moest het CBS een inschatting maken van de prijsontwikkeling, aangezien deze vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus niet of beperkt werden verkocht. Dit gaat om bijvoorbeeld het bezoek aan sportscholen. Deze groepen waren ongeveer 6 procent van het totaal van alle bestedingen.

Lees ook: Nul rente? De spaarvarkens zijn niet aan te slepen