Brieven

Brieven 7/7/2020

Srebrenica

Een besluit van Defensie

In het interview met de bataljonscommandant Thom Karremans (Thom Karremans: ‘Als commandant moet je lef hebben’, 4/7) stelt hij dat Dutchbat door verzet van de Tweede Kamer niet werd uitgerust met tanks en dat daardoor Srebrenica niet verdedigbaar was. Hier zit Karremans er toch echt naast. Het was het ministerie van Defensie en met name de generaals Van der Vlis en Couzy die zwaardere bewapening niet nodig achtten, onder meer om de Serviërs niet te provoceren. Bovendien was er de vrees dat dan het luchtmobiele bataljon te veel zou lijken op een pantserinfanteriebataljon. Tijdens het parlementair debat op 16 november 1993 drong met name Jan Dirk Blaauw (VVD) nog aan op het uitrusten van de pantservoertuigen met een 25 millimeter kanon in plaats van met een mitrailleur, maar dat vond de chef Defensiestaf niet nodig. Het een en ander valt terug te lezen in het eindrapport van de Parlementaire enquêtecommissie Srebrenica.

Coronaherstelfonds

Ploeterende gemeenten

Caroline de Gruyter vindt dat de gevraagde Europese solidariteit ons weinig kost (De prijs van vier kopjes koffie, dottore Rutte, 4/7). Wie ook baat zouden hebben bij steun: de Nederlandse gemeenten hebben niet genoeg geld in kas om hun sociale taken in het belang van hun minderbedeelde burgers te behartigen. Met de actie #gemeenteinnood doen ze een dringend beroep op minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) en vragen om minimaal twee miljard euro. Een kwestie van interne solidariteit.

Gooische vrouwen II

Vol stereotypes

RTL schrapt acht zinnen uit de film Gooische Vrouwen 2 wegens stereotypering. De passages draaien om het personage Komo, afkomstig uit Burkina Faso. Dit doet RTL op verzoek van Will Koopman, de regisseur van de film. Ik stel voor dat we ook de volgende stereotyperingen eruit halen: de hypomane Anouk, altijd met haar benen wijd; de fashionista slash relnicht Yari; de naar-borsten-starende psychiater dr. Rossi; de vreemdgaande tokkie-zanger Martin Morero; het verwende hockeytrutje Vlinder; en uiteraard het domme blondje Cheryl Morero. Ik kan me voorstellen dat de advertentieruimte rondom deze boeiende filmavond dubbel tarief rechtvaardigt.

Kindvluchtelingen

Schaamrood-wit-blauw

De Tweede Kamer stemt tegen het opvangen van onbegeleide vluchtelingenkinderen. Ik heb mijn Nederlandse vlag voorlopig maar opgeborgen.

Kindvluchtelingen (2)

Ook in AZC’s onveilig

Dat Nederland geen vluchtelingenkinderen wil opvangen, is erg genoeg. Maar het is nog erger gesteld: er verdwijnen jaarlijks tientallen kinderen uit Nederlandse AZC’s. Niemand schijnt het een probleem te vinden.

Politie-appgroep

Privé is niet los te zien

Een privé appgroep is privé en daar mag je stoom afblazen, stelt briefschrijver Jess Ludwig-Bouma (Brieven, 3/7). Ook als politieagent. Dat klopt. Echter: hoe je privé denkt over zaken ademt door in hoe je je op je werk gedraagt. Als iemand in de privésfeer racistisch en kort door de bocht is, is het onlogisch te denken dat hij in zijn werk wel 100 procent achter de beroepscodes staat en ernaar handelt. Daarbij werden de racistische uitlatingen gedeeld in een groepsapp met collega’s, dan zet je een groepscultuur neer die haaks staat op de normen en waarden van onze rechtsstaat. En dát bij gezagsdragers. Terecht dat hier met afschuw op wordt gereageerd.