Brieven

Veiligheidswet Hongkong

Waar blijft de verontwaardiging? China is een acuut gevaar

Foto AFP

Het bleef woensdag oorverdovend stil op de Dam en op het Malieveld. En dat terwijl 30 juni 2020 de boeken in zal gaan als de dag waarop 7,5 miljoen mensen alle rechten ontnomen werden. De dag dat de nieuwe Chinese veiligheidswet van kracht werd in Hongkong, zodat president Xi Jinping onbeperkt zijn macht uit kan voeren in de stadstaat. Ondanks de protesten tegen racisme en discriminatie van de afgelopen weken breekt in Nederland niemand een lans voor al deze miljoenen mensen. Bedrijven buitelden over elkaar om Black Lives Matter te ondersteunen, mediabekendheden hadden er hun mond vol van, maar over Hongkong horen we praktisch niets. Van actie tegen China is al helemaal geen sprake. Wel meeliften op de massale verontwaardiging, zogenaamd uit principe, maar nu het er echt om spant, zitten we weer allemaal thuis, te leven in onze overvloed. De handelswijze van China is een acute bedreiging, exponentieel veel gevaarlijker dan een bronzen beeld van iemand die al eeuwen dood is. Vanuit de politiek horen we wat zacht gebrom over ‘zorgen’, maar ook daar geen actie. Zolang mijn in China geproduceerde telefoon maar werkt en de leveringstijden van AliExpress of Banggood niet te lang zijn, kan China zijn macht uitbreiden, zonder enige reprimande vanuit de andere kant van de wereld.