Iran meldt zware schade aan nucleair complex na brand

Brand De brand ontstond vorige week door een nog onbekende oorzaak. Verwacht wordt dat het atoomprogramma van Iran vertraging zal oplopen.
Het gebouw van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA in Wenen.
Het gebouw van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA in Wenen. Foto Leonhard Foeger/Reuters

Een brand in een nucleair complex in het Iraanse Natanz heeft vorige week veel schade veroorzaakt. Dat heeft Behrouz Kamalvandi, een woordvoerder van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, gezegd tegen het Iraanse staatspersbureau IRNA. Op het terrein werden centrifuges ontwikkeld die nodig zijn om uranium te verrijken. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Volgens Kamalvandi zou de oorzaak van de brand inmiddels bekend zijn. Om veiligheidsredenen werden daar geen details over vrijgegeven. Satellietbeelden hadden eerder al aangetoond dat er sprake was van zware schade. Er zou puin in de omgeving van de fabriek liggen, wat zou kunnen duidden op een explosie, en een groot deel van het gebouw zou zwartgeblakerd zijn.

Twitter avatar mhmiranusa Mehdi H. A higher resolution picture ordered by @IranIntl shows half of the building in the Iranian Uranium enrichment center in #Natanz is actually destroyed and previous published local picture and video were taken from the less damaged opposite side. https://t.co/avynn840t6

Door de brand zou de ontwikkeling van geavanceerde centrifuges „op middellange termijn vertraagd kunnen worden”, zei Kamalvandi. Hij kondigde aan dat het gebouw vervangen zou worden door een groter gebouw, waar meer geavanceerde apparatuur geproduceerd kan worden.

De afgelopen weken is Iran getroffen door een reeks branden in verschillende fabrieken en gebouwen. In Iran wordt gespeculeerd dat de incidenten het gevolg zijn van cyberaanvallen door Israël en de Verenigde Staten. In 2010 werd het Iraanse atoomprogramma ook al vertraagd nadat een buitenlands computervirus grote schade toebracht aan het complex in Natanz.