Graffitikunstwerk een dag na aanbrengen besmeurd met verf

Het grote graffitikunstwerk.
Het grote graffitikunstwerk. Foto ANP

Een Eindhovens levensgroot graffitikunstwerk met de tekst „Black Lives Matter” is een dag nadat het is aangebracht besmeurd. Dat meldt het Eindhovens Dagblad, dat beelden heeft van het bekladde werk, zondag.

Het gigantische graffitiwerk – de letters zijn zo’n 15 meter hoog – was in de nacht van vrijdag op zaterdag aangebracht door een groep graffitikunstenaars op de tegels van het Eindhovense Ketelhuisplein. Zij maakten daarmee naar eigen zeggen een statement tegen racisme, „als onderdeel van een wereldwijde beweging”.

Dat statement bleef echter niet lang in ongeschonden staat. Volgens het Eindhovens Dagblad gooiden vandalen vrijdagavond rond 21.00 uur blikken verf over het werk heen. Op foto’s is verf en viezigheid te zien op de letters van het kunstwerk.

Het is de afgelopen maanden in de context van de wereldwijde Black Lives Matter-protesten vaker voorgekomen dat kunstwerken en standbeelden worden beklad. Zo besmeurden antiracismeactivisten in Rotterdam standbeelden van zeevaarder Piet Hein en de vermoorde politicus Pim Fortuyn.