Ethiopië

Dodental protesten na dood zanger opgelopen tot zeker 166

Bij protesten in Ethiopië zijn inmiddels zeker 166 mensen omgekomen. Dat heeft politiechef Girma Gelam gezegd. Het is al dagenlang onrustig in het Oost-Afrikaanse land na de moord op de populaire zanger Hachalu Hundessa. Volgens politiechef Gelam gaat het om 145 burgers en elf medewerkers van de veiligheidsdiensten in de regio Oromia. Nog eens tien mensen kwamen om in de hoofdstad Addis Abeba. Hundessa werd afgelopen maandag doodgeschoten. Hij was een belangrijk figuur tijdens de antiregeringsdemonstraties van 2019. Zijn liedjes werden ingezet bij protesten vanwege de politieke teksten over de onderdrukking van de etnische groep Oromo. De Oromo, waartoe ook Hundessa behoorde, is de grootste bevolkingsgroep onder de ruim honderd miljoen Ethiopiërs. (AFP)