Dividendbelasting

Topman Shell overweegt verhuizing hoofdkantoor

Shell overweegt zijn hoofdkantoor in Den Haag naar het buitenland te verplaatsen, nu het afschaffen van de dividendbelasting definitief van tafel is. Er zijn nog geen concrete plannen voor verhuizing. Dat zegt Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden zaterdag in Het Financieele Dagblad.

Het Brits-Nederlandse bedrijf besloot zijn hoofdkantoor in Den Haag te houden toen het in 2004 het Britse en Nederlandse deel van het bedrijf samenvoegde. Destijds maakte Shell een afspraak met de Belastingdienst waardoor het over een groot deel van zijn aandelen geen dividendbelasting hoeft te betalen. De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) berekende dat de Nederlandse schatkist daardoor tussen 2005 en 2018 zeker 8 miljard euro misliep. Daarnaast betaalt het bedrijf in Nederland geen winstbelasting.

Shell, een van de grootste fondsen in de beursindex AEX, besloot volgens Van Beurden ten tijde van de fusie zijn hoofdkantoor in Nederland te vestigen in de veronderstelling dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft. In het Verenigd Koninkrijk is de dividendbelasting al jaren nul. Het Nederlandse kabinet had de afgelopen jaren plannen om de dividendbelasting ook in Nederland af te schaffen, maar na hevige publieke druk zag het kabinet daar in oktober 2018 definitief van af. (NRC)