Coronavirus

‘NVWA deed te weinig met waarschuwing slachterijen’

Lees ook: Hoe Roemenen onder barre omstandigheden werken in Nederlandse slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou bij de coronacrisis nalatig zijn omgegaan met waarschuwingen omtrent corona in slachthuizen. Dat zeiden twee dierenartsen van de dienst zondag tegen Nieuwsuur. Dierenartsen die toezicht houden op de vleesindustrie zouden vanaf het begin intern gewaarschuwd hebben dat het niet veilig was en werknemers onvoldoende werden beschermd. Zij voelen zich „in de steek gelaten” door de leiding. Nieuwsuur zag interne documenten en e-mails in. De NVWA zegt in een reactie dat zij werknemers direct na de aanscherping van de coronamaatregelen opgedragen heeft de richtlijnen van het RIVM op te volgen. De waakhond wijst er verder op dat de toezichthoudend dierenartsen een cruciaal beroep hebben omdat hun werk van belang is voor de voedselproductie: „De NVWA begrijpt dat het voor medewerkers in cruciale beroepen moeilijk en spannend is om werkzaamheden op locatie uit te blijven voeren. De NVWA heeft daarom veel aandacht gehad voor zorgen en vragen die bij medewerkers leven en heeft waar dat nodig en mogelijk was extra maatregelen genomen.” (NRC)