Laatste nieuws Covid-19

Toedienen bloedplasma met antistoffen lijkt herstel niet te bevorderen

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 6 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie wil hervatting per 1 augustus

Israël voert restricties in, België sluit grenzen voor niet-EU-landen

 • Israël, dat de laatste dagen kampt met een fikse stijging van het aantal coronabesmettingen, voert een reeks restricties in. Cafés, nachtclubs, evenementenhallen en fitnesscentra moeten hun deuren weer sluiten, meldt persbureau Reuters. Ook wordt het maximum aantal mensen dat in één ruimte mag, teruggebracht naar twintig. Buiten mogen groepen tot maximaal dertig mensen bijeenkomen. In Israël zijn voor zover bekend 30.000 mensen besmet (geweest) met het virus. Ruim 330 mensen zijn er aan de gevolgen van Covid-19 overleden.
 • België heeft besloten de grenzen gesloten te houden voor reizigers uit verschillende landen die de Europese Unie veilig acht. Dat meldt de Belgische omroep VRT. Het gaat om reizigers uit Algerije, Tunesië, Marokko, Rwanda, Servië, Montenegro, Georgië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Uruguay, Japan, Zuid-Korea, Thailand en China. Vorige week besloot de EU dat inwoners van deze landen vanaf 1 juli de EU weer in mogen, al is het aan individuele landen zich daaraan te houden. Nederland heeft besloten gehoor te geven aan de oproep.
 • Een buschauffeur is zondag in de Zuid-Franse stad Bayonne zwaar mishandeld door passagiers die weigerden mondkapjes te dragen of geen kaartjes hadden. Volgens persbureau AFP is de chauffeur, die in de vijftig is, hersendood verklaard. Een verdachte is opgepakt, anderen zijn voortvluchtig. Collega's van de mishandelde man legden maandag uit protest hun werk neer. In Frankrijk is het dragen van mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, net als in Nederland.
 • De virusremmer remdesivir dreigt op te raken in Duitsland. Het land heeft volgens Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, nog zo'n honderd doses op voorraad, melden internationale persbureaus maandag. Remdesivir is eind juni door de Europese medicijnautoriteiten EMA goedgekeurd als coronamedicijn en wordt voorgeschreven aan Covid-19-patiënten met ernstige klachten. Door behandeling met het middel zouden patiënten gemiddeld vier dagen eerder herstellen en lijkt de kans op overlijden kleiner. Spahn stelt zich in te zetten voor de versnelde productie van het middel in Europa.

  President Donald Trump klopte zichzelf vorige week op de borst vanwege het miljoenencontract dat hij sloot met de Amerikaanse farmaceut Gilead Sciences. Hij kocht daarmee vrijwel de gehele voorraad remdesivir op. De virusremmer wordt vrijwel exclusief door Gilead geproduceerd en de Amerikaanse autoriteiten hebben voor drie maanden lang zo goed als alle productie gereserveerd. De farmaceut heeft geen fabrieken in Europa.

Vrouw aangehouden voor mogelijke oplichting met coronaproducten

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft maandag een 47-jarige vrouw aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de oplichting van een Amerikaans bedrijf. Het niet bij naam genoemde bedrijf bestelde tijdens de coronacrisis voor 249.000 euro aan medische handschoenen bij de vrouw, maar de producten werden nooit geleverd.

De FIOD verdenkt de vrouw van oplichting en witwassen van crimineel verkregen geld. Wat haar precieze rol bij de oplichting was, is niet bekendgemaakt. Bij een woningdoorzoeking werd eerder haar administratie ingenomen, ook is beslag gelegd op banktegoeden. De FIOD stelt dat misbruik maken van de coronacrisis „maatschappelijk onacceptabel” is en de opsporingsdiensten daarom prioriteit geven aan het opsporen van zulke criminaliteit.

Lees ook: Fraude in verband met coronacrisis loopt al in de miljoenen

Toedienen bloedplasma met antistoffen lijkt herstel niet te bevorderen

Het toedienen van bloedplasma met antistoffen tegen het coronavirus aan ernstig zieke Covid-19-patiënten lijkt hun herstel niet te bevorderen. Die conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC en bloedbank Sanquin maandag in een tussentijdse evaluatie. De twee partijen doen onderzoek naar het gebruik van plasma bij coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Achttien ziekenhuizen doen mee aan de proef.

Uit het onderzoek is tot dusver gebleken dat driekwart van de patiënten zelf al antistoffen aanmaakt. Het toedienen van de stoffen heeft daarom „waarschijnlijk niet zoveel zin”, concludeert hoofdonderzoeker Bart Rijnders. Het Erasmus MC concludeert dit op basis van gegevens van 86 patiënten. Rijnders: „Door deze bevindingen wordt het onwaarschijnlijk dat plasma, zoals het nu wordt ingezet in de studie, tot een sneller herstel zal leiden. Het wordt duidelijk dat het doelgerichter moet worden ingezet.” Bloedplasma is de heldere vloeistof die overblijft als de rode en witte bloedcellen uit het bloed gefilterd worden.

Lees ook: Bloedplasma kan Covid-19-patiënt helpen

Omdat het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen de afgelopen weken terugloopt, is het onderzoek tijdelijk gepauzeerd. Het Erasmus MC verkent momenteel of een samenwerking met het LUMC in Leiden mogelijk is. Dat ziekenhuis deed eerder ook al onderzoek naar bloedplasma bij de behandeling van Covid-19.

De twee ziekenhuizen willen zich in het gezamenlijk onderzoek richten op minder zieke patiënten. Het gaat volgens Rijnders dan om patiënten uit risicogroepen, maar die nog niet zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen. „Hopelijk kunnen we een deel van hen met het onderzoek uit het ziekenhuis houden”, zegt Rijnders. Er lopen momenteel wereldwijd zo'n honderd onderzoeken naar de inzet van bloedplasma bij coronapatiënten.

Een medewerker van Sanquin in een laboratorium in Amsterdam. Foto Olivier Middendorp

Kleine goede doelen het zwaarst getroffen door coronacrisis

De hele goededoelensector heeft last van de coronacrisis, maar kleine goede doelen ondervinden de grootste moeilijkheden. Dat blijkt uit een enquête onder 401 Nederlandse goede doelen, waarvan de uitkomsten maandag zijn gepubliceerd door toezichthouder CBF.

Kleine goede doelen, organisaties die jaarlijks minder dan 100.000 euro binnenkrijgen, zagen hun inkomsten van januari tot en met april gemiddeld 15 procent onder het begrote bedrag uitkomen. Bij de grote goede doelen, die meer dan 2 miljoen euro op jaarbasis omzetten, was de omzetterugloop beperkter. Zij zaten gemiddeld 3 procent onder budget. Voor de periode van mei tot en met september verwachten de goede doelen nog zwaardere tegenslagen.

Met name doelen die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van particuliere giften, bijvoorbeeld uit inzamelingen tijdens evenementen, hebben tijdens de coronacrisis een klap gekregen. Juist kleine goede doelen vallen vaak in deze categorie. Daarentegen hadden organisaties voor ontwikkelingshulp en goede doelen die hun inkomen deels uit loterijen halen, juist minder last van de crisis.

Gezamenlijk kwamen de goede doelen die meededen aan het onderzoek in de eerste vier maanden van het jaar gemiddeld 7 procent tekort ten opzichte van de begroting. Hun jaarinkomsten bedragen normaal gesproken bij elkaar opgeteld 3,1 miljard euro.

Twitter avatar CBF_NL CBF, Toezichthouder Goede Doelen De goededoelensector toont veerkracht tijdens de coronacrisis maar is bezorgd over de toekomst. Tot mei daalde de inkomsten gemiddeld met 7%, men verwacht tot september opnieuw 9% inkomstenderving. https://t.co/XPlAElUaHN

5,2 procent van Spaanse bevolking besmet, Saoedi-Arabië verplicht mondkapje tijdens hadj

Een greep uit het coronanieuws over de grens:

 • Een onderzoek naar de aanwezigheid van antilichamen onder de Spaanse bevolking heeft uitgewezen dat 5,2 procent van de Spanjaarden is blootgesteld aan het coronavirus. Dat hebben de Spaanse gezondheidsautoriteiten maandag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Voor het onderzoek werden bijna 70.000 mensen door heel Spanje in de afgelopen drie maanden drie keer getest.
 • Saoedi-Arabië verplicht het dragen van mondkapjes voor iedereen die dit jaar de bedevaart naar de steden Mekka en Medina (de 'hadj') maakt. Dat heeft het Saoedische staatspersbureau maandag bekendgemaakt, meldt Reuters. Verder is het aanraken van de Ka'aba, het centrale heiligdom van de islam in Mekka, dit jaar verboden.
 • Sinds maandag is het in Zwitserland, als een van de laatste Europese landen, verplicht om een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen. Dat meldt Reuters. De afgelopen maand werden veiligheidsmaatregelen in het land teruggedraaid. Omdat het aantal gemelde besmettingen weer is toegenomen, is deze nieuwe maatregel ingesteld.
 • De marathon van Parijs is uitgesteld naar 15 november vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft organisator Amaury Sport Organization (ASO) maandag bekendgemaakt, meldt Reuters. Eerder werd de marathon al een keer uitgesteld naar 18 oktober. Andere grote marathons staan vooralsnog wel in oktober gepland, waaronder die van Londen (uitgesteld van april naar 4 oktober) en Chicago (11 oktober).
 • Kenia gaat de grenzen weer openen. Dat heeft president Uhuru Kenyatta maandag bekendgemaakt. Binnenlandse vluchten worden vanaf 15 juli hervat en internationale vluchten vanaf 1 augustus. Ondertussen is de avondklok die in het land geldt van 21.00 uur tot 04.00 uur verlengd met dertig dagen. In Kenia is van 7.900 mensen bekend dat zij besmet zijn met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, en zijn er 160 inwoners aan het longvirus bezweken.

 

Agenten controleren of reizigers mondkapjes dragen in een metro in het Zwitserse Lausanne. Foto Denis Balibouse/Reuters

Iets meer coronatests afgenomen

De afgelopen zeven dagen hebben iets meer Nederlanders zich op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt laten testen dan de week ervoor. Het ging van vorige week maandag tot en met zondag om 67.758 mensen, laat ggd-koepelorganisatie GGD-GHOR maandag weten. Een week eerder werden er ongeveer zesduizend tests minder afgenomen.

Elke Nederlander die vermoedt met het coronavirus besmet te zijn en klachten heeft die bij het virus passen, kan sinds 1 juni een test ondergaan. Sindsdien hebben 298.000 mensen dat ook daadwerkelijk gedaan. Het zogenoemde coronadashboard van de Rijksoverheid laat zien dat het aantal positieve testen op een dag momenteel ligt op 0,4 per 100.000 inwoners.

Het Louvre in Parijs weer open na maandenlange sluiting

Het Louvre in de Franse hoofdstad Parijs is maandag heropend na een maandenlange sluiting vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het Louvre is het meest bezochte museum ter wereld en onder meer bekend van het beroemde schilderij Mona Lisa van Leonardo Da Vinci.

Voor bezoekers gelden meerdere veiligheidsmaatregelen. Zo is het verplicht om een mondkapje te dragen, moeten bezoekers zich houden aan looprichtingen en voldoende afstand bewaren. Sinds vorig jaar is het verplicht om vooraf online tickets voor het museum te kopen, vanwege de enorme populariteit. Wie nog niet de kans heeft het museum te bezoeken, kan het ook online bewonderen.

'Ongelijkheid mogelijk vergroot door schrappen eindtoets groep 8'

Doordat de eindtoetsen in groep 8 dit jaar niet doorgaan, lopen circa 14.000 kinderen een hoger schooladvies mis. Het gaat dan voornamelijk om leerlingen met een migratieachtergrond en met ouders die laag opgeleid zijn of weinig verdienen. Op die manier kan de ongelijkheid in de samenleving toenemen, meldt het Centraal Planbureau maandag.

Een leerling buigt zich over de CITO-toets. Foto Koen van Weel/ANP

Leerkrachten geven kinderen in groep 8 na de kerstvakantie een schooladvies voor het middelbaar onderwijs. Als de leerling vervolgens onverwacht hoger scoort op de eindtoets, kan de school dat advies aanpassen. In de afgelopen jaren gebeurde dat telkens bij ongeveer 8 procent van de kinderen, aldus het CPB. Dat zou in het schooljaar 2019/2020 neerkomen op 14.000 leerlingen.

Omdat er dit jaar vanwege de coronacrisis geen eindtoetsen zijn, bestaat volgens het CPB het risico dat al deze leerlingen nooit de kans krijgen te bewijzen dat ze te laag zijn ingeschat door hun school. Juist kinderen met een migratieachtergrond of met ouders uit een lager sociaal stratum maken normaal gesproken vaak van die kans gebruik. Zij zullen nu vermoedelijk „vaker een hoger schooladvies mislopen”, aldus de onderzoekers.

Lees ook: Eindtoets gaat niet door, tentamens uitgesteld

Het CPB twijfelt nog over het nut van de maatregelen die door het ministerie van Onderwijs zijn aangekondigd. Ouders kunnen bijvoorbeeld op een formulier invullen of zij denken dat hun kind na de eindtoets een hoger advies gehad zou hebben. Ouders met een migratieachtergrond, met een laag inkomen of een laag opleidingsniveau vullen een dergelijk formulier mogelijk echter minder vaak in, aldus het CPB. Ook is volgens het bureau nog onduidelijk of het advies van het ministerie om leerlingen uit voorzorg hoger te plaatsen dan het schooladvies, effect zal hebben. „Het is belangrijk het studiesucces van dit cohort op de middelbare school te blijven monitoren”, schrijft het CPB.

ACM: recordhoeveelheid mobiele data verbruikt in eerste kwartaal 2020

Nederlanders verbruikten in het eerste kwartaal van 2020 meer dan 200 miljard MB aan mobiele data. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het is voor het eerst dat de grens van 200 miljard MB in een kwartaal wordt overschreden.

In totaal werd 244 miljard MB verbruikt via 3G- en 4G-verbindingen. Dat is een stijging van 34,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Meer dan de helft van de data werd verwerkt door T-Mobile, gevolgd door KPN en VodafoneZiggo. Het is niet duidelijk welk deel van de toename samenhangt met de coronamaatregelen die half maart werden getroffen en waardoor veel mensen thuis bleven en thuis werkten.

Ook steeg het aantal mobiele belminuten sterk. Het afgelopen kwartaal werd er voor 8,7 miljoen minuten gebeld, 1,1 miljoen minuten meer dan in diezelfde periode een jaar eerder. Er was wel een daling wat betreft het aantal sms'jes en telefoontjes via traditionele telefonie, zoals ISDN en PSTN.

Broadway-acteur Nick Cordero (41) overleden aan Covid-19

De Canadese musicalacteur Nick Cordero is zondag op 41-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-19. Cordero, die vaak maffiafiguren speelde in Broadway-producties, lag al drie maanden in ernstige toestand in het ziekenhuis. De echtgenote van Cordero heeft het nieuws over zijn dood bekendgemaakt op Instagram.

Cordero tijdens een evenement in Hollywood, afgelopen januari. Foto Vivien Killilea/AFP

Cordero werd in 2014 genomineerd voor de prestigieuze Tony Award, voor zijn rol in de musical Bullets Over Broadway. Hij speelde ook in de grote producties Waitress en A Bronx Tale. Daarnaast had Cordero rollen in tv-series als Blue Bloods, Law & Order: SVU en Lilyhammer.

Eind maart werd Cordero opgenomen in het ziekenhuis in Los Angeles. Vervolgens traden er allerlei complicaties op, meldt persbureau AP. De acteur kreeg meerdere kleine beroertes. Bloedklonteringen leidden er uiteindelijk toe dat zijn rechterbeen moest worden geamputeerd. Halverwege mei ontwaakte Cordero uit een kunstmatig coma. Vanwege zware longschade door het coronavirus waren zijn artsen van plan een dubbele longtransplantatie uit te voeren als hij de ziekte zou overleven.

Britse regering steunt cultuursector met 1,7 miljard euro

De Britse regering steunt de cultuursector met 1,57 miljard pond (ruim 1,7 miljard euro) om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft het ministerie van Cultuur maandag bekendgemaakt.

Het ministerie spreekt van „de grootste eenmalige investering in de Britse cultuur ooit”. Duizenden organisaties, waaronder musea, muziekpodia, theaters en andere culturele instellingen, kunnen aanspraak doen op noodsubsidies en leningen.

„De Britse culturele industrie is het kloppende hart van ons land”, schrijft premier Boris Johnson in het persbericht. „Dit geld zal de sector veiligstellen voor komende generaties en zorgt ervoor dat artiesten en podia door heel het Verenigd Koninkrijk het hoofd boven water kunnen houden en hun personeel kunnen steunen nu de deuren dichtblijven.”

Singles hebben minder seks in coronatijd, aantal soa-testen afgenomen

Een derde van de vrijgezelle mannen en de helft van de vrijgezelle vrouwen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus geen seks meer. Daarnaast hebben minder jongeren een soa-test laten uitvoeren. Dat schrijft het Kenniscentrum seksualiteit Rutgers zondag op basis van onderzoek dat het centrum samen met Soa Aids Nederland uitvoerde.

Een op de vijf singles zegt nog wel seks te hebben sinds de uitbraak, maar daarbij vaker te kiezen voor een vaste sekspartner - zoals het RIVM heeft geadviseerd. Slechts 5 procent van de vrijgezellen die seksueel contact had tijdens de coronatijd, deed dit met verschillende mensen. Van de jongeren die na seksueel contact een soa-test wilde doen, besloot 47 procent dat, vanwege de virusuitbraak, niet te doen. Hun overweging was daarbij dat ze dachten dat hulpverleners het te druk hadden of omdat ze niet wilden dat ouders of huisgenoten van hun test zouden weten.

Voor jonge mensen die samenwonen had de virusuitbraak juist een positief effect op hun seksleven. De groep samenwoners van 18 tot 24 jaar oud gaf aan iets vaker dan normaal seks te hebben gehad in de afgelopen tijd en daarbij ook iets tevredener te zijn over hun seksleven.

Lees ook: ‘Seksbuddy is een keurige, accurate beschrijving’

Meer meldingen van overlast door plaagdieren vanwege coronacrisis

Het aantal meldingen van overlast door plaagdieren is in het eerste halfjaar van 2020 sterk toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) meldt dat er tot en met juni 1.903 meldingen zijn binnengekomen. Dat is een toename van 54 procent.

Volgens het KAD is de stijging van het aantal meldingen toe te schrijven aan de coronacrisis. De afgelopen maanden zijn mensen meer thuis geweest, waardoor de dieren vaker ontdekt zijn. Ook speelt mee dat bijvoorbeeld ratten op andere plekken voedsel moesten zoeken, toen de restaurants gesloten waren. Ook zegt het kenniscentrum dat bedrijven vanwege de lockdown de bestrijdingsdienst minder vaak langs lieten komen, waardoor er nu meer overlast is.

Veruit de meeste meldingen over plaagdieren gingen dit jaar over ratten, namelijk in 1.280 van de 1.903 gevallen. Daarna zorgden mieren (292) en wespen (63) voor de meeste overlast.

De meeste meldingen van overlast gingen over ratten. Foto Getty

Opnieuw nertsenbedrijven geruimd vanwege virus

Bij nog twee nertsenhouderijen in het Brabantse Gemert is het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt aangetroffen. De pelsdieren worden bij beide bedrijven geruimd. Het ministerie van Landbouw maakte afgelopen weekend bekend dat er een besmetting was vastgesteld bij een nertsenhouderij met zevenduizend dieren en dat vermoed werd dat er ook bij een andere nertsenhouderij besmettingen waren. Bij die laatste houderij, met twaalfduizend dieren, is maandag met zekerheid het virus ook vastgesteld.

In totaal is het virus nu bij twintig nertsenbedrijven aangetroffen. Er werden al eerder maatregelen genomen om besmetting op de houderijen te voorkomen, waaronder een vervoersverbod voor nertsen en een bezoekersverbod in de stallen. Het ministerie gaat ervan uit dat er bij ten minste twee nertsenbedrijven besmettingen van dier op mens hebben plaatsgevonden.

Vanaf 2024 geldt er in Nederland een verbod op het fokken van nertsen. Vanwege de besmettingen die plaatsvinden bij nertsenhouderijen wordt er door partijen gepleit het verbod naar voren te halen. Daarover maken ministers Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) aan het einde van dit jaar een definitieve beslissing.

Grens tussen Australische deelstaten gesloten na toename coronabesmettingen

De grens tussen de Australische deelstaten Victoria en New South Wales sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, nadat het aantal geregistreerde besmettingen weer is toegenomen. Dat hebben Australische autoriteiten maandag bekendgemaakt, melden media in het land. De maatregel wordt voor onbepaalde tijd van kracht in de nacht van dinsdag op woensdag.

Het aantal coronabesmettingen piekte voor het eerst in maart in Australië, maar nam daarna af. De afgelopen dagen steeg het aantal Covid-19-besmettingen in Melbourne, de hoofdstad van Victoria. Maandag werden 127 nieuwe coronabesmettingen in Victoria gemeld, dat is het hoogste aantal besmettingen in een etmaal tot nu toe. Ook werd voor het eerst in twee weken weer een coronasterfgeval gemeld. In totaal zijn er 106 mensen aan het virus bezweken in Australië.

Inwoners mogen vanaf woensdag alleen nog essentiële reizen tussen de twee deelstaten maken en moeten daar een vergunning voor aanvragen. De laatste keer dat Australië de grens tussen Victoria en New South Wales sloot was in 1919, vanwege de uitbraak van de Spaanse griep.

Politie patrouilleert in het Australische Melbourne, waar het aantal besmettingen weer toenam. Foto David Crosling via Reuters

Duizenden nieuwe besmettingen in Zuid-Amerika

De drie zwaarst getroffen landen in Zuid-Amerika hebben op zondag duizenden nieuwe besmettingen gemeld. In Brazilië, de grootste brandhaard op het continent en wereldwijd na de VS het zwaarst getroffen land, kwam het aantal besmettingen boven de 1.6 miljoen nadat er meer dan 26.000 nieuwe besmettingen bijkwamen. Er werden 602 doden door de gevolgen van het virus geteld, waardoor er in totaal nu al bijna 65.000 doden zijn gevallen door Covid-19 in het land.

In Chili zijn inmiddels 6.308 doden gevallen door het virus. Volgens een onderzoeksafdeling van het ministerie van Volksgezondheid ligt het daadwerkelijke aantal doden in Chili veel hoger. In een op zondag verschenen rapport werd er melding gemaakt van meer dan 10,000 doden. In de hoofdstad Santiago, de zwaarst getroffen stad in Chili, lijkt het aantal besmettingen wel af te nemen. Miljoenen inwoners van de stad zitten sinds eind april in quarantaine.

Het aantal besmettingen in Peru overschreed met 3.638 nieuwe besmettingen de grens van 300.000. Na de VS, Brazilië, Rusland en India heeft het land de meeste besmettingen ter wereld. Toch heeft de regering versoepelingen van geldende beperkingen aangekondigd, omdat er een daling in de nieuwe gevallen waarneembaar zou zijn. In buurland Bolivia werd vandaag bekend dat de minister van Volksgezondheid María Eidy Roca positief was getest op Covid-19. Haar conditie zou stabiel zijn.

Lees ook: In Latijns-Amerika woedt virus volop

De autoriteiten in Suriname melden dat de uitbraak van het coronavirus in het land zo goed als onder controle is. In het oosten van het land zijn nog wel veel gevallen, waardoor de strenge maatregelen daar geldig blijven. In de rest van het land worden die beperkingen versoepeld, zei vicepresident Ashwin Adhin.

Zo mogen Surinaamse leerlingen die in hun examenjaar zitten weer naar school en mogen kerken, de horeca, casino’s, kappers en sportscholen de deuren weer openen. De avondklok blijft van kracht in het land, maar wordt wel met twee uur ingekort. Vanaf nu mogen Surinamers tussen 22.00 uur en 05.00 uur niet de straat op.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de belangrijkste nieuwsontwikkelingen rond de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van zaterdag:

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet meer aandacht hebben voor de verspreiding van het coronavirus via aerosolen. Dat schrijven 239 wetenschappers uit ruim dertig landen in een open brief aan de WHO.
 • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou tijdens de coronacrisis nalatig zijn omgegaan met waarschuwingen over de veiligheid omtrent corona in Nederlandse slachthuizen. Dat zeiden twee dierenartsen van de inspectiedienst zondag tegen Nieuwsuur.
 • De 180 migranten aan boord van het reddingsschip Ocean Viking worden toegelaten tot de haven van Porto Empedocle, Sicilië, nadat zij allemaal zijn getest op het coronavirus. Vanaf maandag mogen de opvarenden van boord en moeten ze twee weken in quarantaine.

 

Lees hier het blog van zondag terug.