Antiracismeprotesten

Utrecht krijgt in 2023 monument voor herdenking slavernij

Nadat de zwarte Amerikaan George Floyd eind mei stierf doordat een agent minutenlang op zijn nek knielde, gingen mensen wereldwijd de straat op om zich uit te spreken tegen racisme en politiegeweld. Sindsdien nemen bedrijven en overheden maatregelen om racisme te bestrijden. In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij.

Blog gesloten

We sluiten dit blog af, maar blijven het nieuws over de antiracismeprotesten in de Verenigde Staten en in de rest van de wereld volgen.

Lees hier het nieuwe blog

Utrecht krijgt in 2023 monument voor herdenking slavernij

In Utrecht komt over drie jaar een monument ter herdenking van het slavernijverleden. De gemeenteraad heeft hier in de nacht van donderdag op vrijdag een motie voor aangenomen, meldt persbureau ANP. Het monument wordt onthuld op 1 juli 2023 tijdens de viering van Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van slavernij.

Het monument dient volgens de Utrechtse gemeenteraad als „een zichtbare erkenning voor het leed dat slavernij eeuwenlang heeft aangericht en tot op de dag van vandaag haar sporen nalaat bij leven”. Het is nog niet bekend hoe het monument eruit komt te zien. Behalve de onthulling van het monument organiseert Utrecht in 2023 ook tentoonstellingen, voorstellingen en debatten om de afschaffing van slavernij te herdenken.

Premier Mark Rutte pleitte begin deze maand voor een herdenkingsjaar over slavernij in 2023. Het is dan 150 jaar geleden dat een einde kwam aan de Nederlandse slavernij. De officiële afschaffing daarvan was tien jaar eerder, maar in de jaren daarna werkten alsnog slaven op plantages in Suriname en op de Nederlandse Antillen.

Een antiracismeprotest in Utrecht begin juni. Foto Remko de Waal/ANP

Burgemeester New York schildert 'Black Lives Matter' voor Trump Tower

De burgemeester van New York Bill de Blasio heeft donderdag meegeholpen aan een schilderactie voor de deur van de Trump Tower op Fifth Avenue. Dat meldt ABC News. Lokale kunstenaars zijn daar sinds enkele dagen bezig met grote gele letters ‘Black Lives Matter’ op de straat te schilderen. De Blasio kwam langs met zijn vrouw om zijn bijdrage te leveren aan de schilderactie. De burgemeester schreef op Twitter dat de actie niet alleen symbolisch is. „New York is zeer begaan met de betekenis van de boodschap”, schreef hij.

De burgemeester kwam zelf met het idee voor de actie en wil dat de woorden op verschillende plekken in de stad geschilderd worden. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd geen federale noodhulp aan de stad te geven als De Blasio zijn actie doorzet.

De Trump Tower was jarenlang de officiële verblijfplaats van Trump. Sinds vorig jaar is dat Palm Beach in Florida. Trump schreef na de schildering dat de burgemeester met zijn actie „de luxe Fifth Avenue te schande maakt”.

Coureur Wallace hekelt 'haat van de president van de VS'

De Amerikaanse Nascar-coureur Bubba Wallace heeft in een tweet uitgehaald naar „haat” afkomstig van president Donald Trump. Trump riep Wallace, de enige zwarte coureur bij Nascar, maandag op zijn excuses aan te bieden naar aanleiding van het incident rond de vondst van een strop in zijn garage bij een circuit in Alabama, vorige maand.

De strop werd door Nascar gemeld als een mogelijke hate crime tegen Wallace, een voorvechter van de Black Lives Matter-beweging. Onderzoek van de FBI wees uit dat de strop er al langer hing; er zou daarom geen sprake zijn geweest van een gerichte hate crime. Wallace, die de strop zelf alleen op een foto heeft gezien, kreeg brede steun van zijn mede-coureurs.

Volgens Trump diende Wallace zijn excuses aan te bieden voor de gang van zaken, die volgens hem „nep” was. Wallace reageerde met een verklaring op Twitter, waarin hij mensen opriep zich niet te laten afleiden door „haat die op je af wordt gegooid”. „Liefde komt altijd van nature, want mensen wordt geleerd om te haten”, schreef hij. „Zelfs als het haat is van POTUS", de afkorting voor President van de Verenigde Staten.

Twitter avatar BubbaWallace Bubba Wallace To the next generation and little ones following my foot steps.. #LoveWins https://t.co/tVaV3pkdLe

Trump: NASCAR-coureur Wallace moet excuses maken

De zwarte Nascar-coureur Darrell ‘Bubba’ Wallace moet als het aan president Donald Trump ligt zijn excuses aanbieden. De Amerikaanse president beschuldigt de coureur ervan een incident met een strop vorige maand te hebben verzonnen. De strop werd gevonden door een medewerker van het team van Wallace in zijn pitbox op het circuit van Talladega, in de staat Alabama. De coureur dacht aan een doodsbedreiging.

Volgens Trump is er sprake van een hoax. „Heeft Bubba Wallace zich al verontschuldigd tegenover al die geweldige Nascar-coureurs en leiding die hem te hulp schoten”, tweette de president maandag. Waarop de president zich baseert, is onduidelijk. Nascar bracht het voorval bovendien naar buiten, Wallace zelf maakte hier geen melding van.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Has @BubbaWallace apologized to all of those great NASCAR drivers & officials who came to his aid, stood by his side, & were willing to sacrifice everything for him, only to find out that the whole thing was just another HOAX? That & Flag decision has caused lowest ratings EVER!

De FBI deed onderzoek naar het incident en concludeerde dat er geen sprake was van hate crime, schrijft The Guardian. Het stuk touw, zo geknoopt dat het op een strop leek, hing al maanden in de pitbox. Wallace zei daarop opgelucht te zijn.

Wallace is de enige zwarte coureur in de Nascar Cup Series. De 26-jarige sportman sprak zich de afgelopen tijd regelmatig uit over racisme in de VS. Na een oproep van de coureur werd de Amerikaanse confederatievlag, die in de ogen van veel Amerikanen een symbool van racisme is, bij Nascar-circuits in de ban gedaan. Die oproep kwam twee weken voor de vermeende strop werd aangetroffen.

Het is niet de eerste keer dat Trump zijn pijlen richt op zwarte sporters. Drie jaar geleden noemde hij spelers van de National Football League (NFL) „sons of bitches” omdat zij knielden uit protest tegen racisme. Het symbool, take a knee, werd in andere sporten overgenomen.

Wallace vorige maand in Pennsylvania. Foto Jared C. Tilton/Getty Images/AFP

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de gevolgen van de protesten tegen racisme en politiegeweld die wereldwijd ontstonden na de dood van George Floyd eind mei. De zwarte Amerikaan kwam om het leven nadat een agent minutenlang zijn knie op de nek van Floyd drukte.

Het vorige blog is hier terug te lezen.