Verstappen valt uit tijdens GP Oostenrijk, Bottas wint eerste race seizoen

Red Bull De eerste race van het seizoen mislukte voor Verstappen, die de afgelopen twee jaar wel in Oostenrijk won.
Verstappen was de eerste uitvaller van de dag.
Verstappen was de eerste uitvaller van de dag. Foto Leonhard Foeger/AFP

Valtteri Bottas heeft de eerste race van het uitgestelde seizoen in de Formule 1 gewonnen. De Fin stuurde zijn Mercedes tijdens de Grote Prijs van Oostenrijk vanaf de eerste startpositie als snelste naar de finish. Charles Leclerc (Ferrari) eindigde als tweede, vlak voor de verrassende nummer 3 Lando Norris (McLaren).

Voor Red Bull mislukte de eerste race van het nieuwe seizoen volledig. Max Verstappen viel al in de elfde ronde uit met mechanische problemen. Zijn ploeggenoot Alexander Albon verspeelde in de 61ste ronde zijn derde plaats toen hij Hamilton wilde inhalen. De Brit kreeg een straf van vijf seconden opgelegd omdat hij de auto van Albon raakte. Daardoor zakte de wereldkampioen van een tweede naar de vierde positie.

Verstappen reed op de tweede positie toen zijn auto hem in de steek liet. „Ik hoor wat jullie zeggen”, schreeuwde een gefrustreerde Verstappen tegen zijn team, dat het probleem via de boordradio probeerde te verhelpen. „Maar het lukt me niet. Hij doet het niet.”

Verstappen werd daarmee de eerste uitvaller van het seizoen, dat eigenlijk in maart al in Australië had moeten beginnen. Als gevolg van de coronacrisis werd dat echter bijna vier maanden later. Volgende week racen de Formule 1-coureurs weer over de Red Bull Ring in Spielberg.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er door sommige coureurs geknield, uit steunbetuiging aan de antiracismedemonstraties. Verstappen deed niet mee, maar zei via Twitter het besluit van andere coureurs te „respecteren en te steunen”. Wereldkampioen Lewis Hamilton droeg als enige een t-shirt met daarop de tekst ‘Black Lives Matter’. (NRC/ANP)

Twitter avatar Max33Verstappen Max Verstappen I am very committed to equality and the fight against racism. But I believe everyone has the right to express themself at a time and in a way that suits them. I will not take the knee today but respect and support the personal choices every driver makes #WeRaceAsOne #EndRacism