VK wil Huawei uit 5G, Frankrijk doet niet aan ‘Huawei-bashing’

Foto David Becker / AFP

Het Verenigd Koninkrijk komt terug van de beslissing om de Chinese telecomfabrikant Huawei deels toe te laten in nieuwe 5G-netwerken. Dat concluderen verschillende Britse kranten, waaronder The Telegraph, op basis van anonieme bronnen.

Premier Boris Johnson besloot eerder dat maximaal 35 procent van het 5G-radionetwerk met Huawei-apparatuur aangelegd kon worden – tot woede van de Amerikanen. Zij zien Huawei als een verlengstuk van de Chinese staat.

Lees ook: ‘Huawei in 5G-netwerk is geen rem op inlichtingen’

Nieuwe exportbeperkingen van de VS, gericht tegen Huawei, waren voor het Britse National Cyber Security Centre reden om de rol van het telecombedrijf opnieuw tegen het het licht te houden.

De Amerikaanse druk op het VK om Huawei te weren neemt toe: het zou te gevaarlijk worden om er jachtvliegtuigen te stationeren. Ook speelt de kwestie Huawei mee bij Brits-Amerikaanse handelsbesprekingen.

De heroverweging van Huawei raakt in een stroomversnelling nu China zijn greep op Hongkong verstevigt met een omstreden veiligheidswet. Huawei zegt los te staan van de Chinese overheid. Het bedrijf wil een onderzoekscentrum van meer dan een miljard euro bouwen in het VK. Het weren van Huawei zou de uitrol van 5G vertragen en duurder uitpakken voor providers, stelt het bedrijf.

Lees ook: Het charmeoffensief van Huawei

Frankrijk: ‘Geen Huawei-bashing’

De Britse koerswijziging wordt niet gevolgd in de grote EU-landen, Frankrijk en Duitsland. Frankrijk zal Huawei-apparatuur niet volledig verbieden in 5G-netwerken. Dat zegt Guillaume Poupard, directeur van de de Franse nationale cybersecuritydienst ANSSI, in een interview met dagblad Les Échos. Wel wordt netwerkbeheerders die nog nu geen Huawei-apparatuur gebruiken, aangeraden om niet over te stappen op Chinese telecomapparatuur. „We zijn niet bezig met bashen in Huawei of anti-Chinees racisme. We zeggen dat het risico niet hetzelfde is bij Europese fabrikanten van apparatuur als bij niet-Europese fabrikanten”, aldus Poupard.

Duitsland heeft ook geen volledige Huawei-ban voor ogen - het ‘ontchinezen’ van netwerken wordt gezien als een te grote stap terug in de ontwikkeling van 5G-technologie.
In Nederland mogen telecomproviders Huawei niet in ‘kritieke’ delen van het netwerk gebruiken, maar het is nog niet precies duidelijk wat er onder die noemer verstaan wordt. Zowel KPN als T-Mobile gebruiken Huawei voor hun radionetwerk, T-Mobile ook deels in de kern van het netwerk. Deze zomer wordt 5G in heel Nederland beschikbaar.

Lees ook: Hoe snel wordt 5G in nederland en wanneer moet je upgraden?