Rechtse partijen scoren bij verkiezingen in Kroatië

De regerende conservatieven behaalden een flinke winst, maar kunnen niet alleen regeren. Gaan ze samenwerken met een extreem-rechtse volkszanger?

Kiezers met mondkapjes staan in de rij bij een stembureau in de Kroatische hoofdstad Zagreb.
Kiezers met mondkapjes staan in de rij bij een stembureau in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Foto Marko Djurica / Reuters

De parlementsverkiezingen van Kroatië hebben zondag een verrassend grote winst opgeleverd voor de conservatieve regeringspartij Kroatische Democratische Unie (HDZ). De centrum-rechtse partij van premier Andrej Plenkovic behaalt volgens de voorlopige tellingen 66 van de 151 zetels. De linkse coalitie onder leiding van de sociaal-democraten lijkt te blijven steken op 41 zetels. Maandagochtend waren 90 procent van de stemmen geteld.

Plenkovic, die een gok had genomen door de vervroegde verkiezingen uit te roepen midden in de coronapandemie, sprak van „een geweldig resultaat en een geweldige overwinning”.

Vooraf leken de verkiezingen spannender te worden, zowel in de peilingen als omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken opliep. Ook is de regering van Plenkovic geplaagd door corruptieschandalen. In januari werd de zittende president van HDZ nog verslagen door de linkse Zoran Milanovic.

Volkszanger tegen minderheden

De grote vraag is of de conservatieven een coalitie zullen vormen met de extreem-rechtse volkszanger Miroslav Skoro. Zijn beweging Thuisland wordt derde met waarschijnlijk 16 zetels, ruim genoeg voor een parlementaire meerderheid. Skoro ageert fel tegen corruptie, maar ook tegen Servische, Joodse en Roma minderheden. Eén van zijn kandidaten heeft het einde van de fascistische vazalstaat in Kroatië na de Tweede Wereldoorlog „de grootste nationale tragedie” genoemd.

Premier Plenkovic kan ook verder regeren met een aantal kleinere coalitie- of gedoogpartners, zoals hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Zijn partij had tot nu toe 51 zetels. Een ‘grote coalitie’ om de op corona volgende economische crisis te bezweren, is door beide twee traditionele partijen uitgesloten. Een vijfde van de Kroatische economie is afhankelijk van toerisme.

In deze versie zijn de cijfers van de exit polls op maandagochtend geupdate op basis van de telling van 90 procent van de stemmen.