Dodental overstromingen Japan loopt op, vermoedelijk 34 slachtoffers

Noodweer Autoriteiten gingen eerder uit van een dodental van vijftien. Overstromingen en modderstromen bemoeilijken de reddingsoperaties.
Een ingestort huis in de Kumamoto regio in het zuiden van Japan.
Een ingestort huis in de Kumamoto regio in het zuiden van Japan. Foto Jiji Press/AFP

In het zuiden van Japan zijn dit weekend als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen vermoedelijk 34 mensen om het leven gekomen. Veertien anderen worden vermist, meldt persbureau AP. Zaterdag gingen de autoriteiten nog uit van vijftien dodelijke slachtoffers.

De hevige regenval van soms wel tien centimeter per uur die Japan zaterdagochtend trof, heeft ervoor gezorgd dat de Kuma-rivier op het eiland Kyushu flink buiten haar oevers is getreden. Door de overstromingen en modderstromen worden de reddingsoperaties bemoeilijkt die het leger uitvoert. Het leger, de kustwacht en brandweer hebben gezamenlijk veertigduizend manschappen ingezet. Het noodweer heeft tot de evacuatie van ongeveer honderdduizend inwoners geleid.

In een aan de Kuma-rivier gelegen verzorgingstehuis zijn vermoedelijk veertien mensen omgekomen nadat de snel aanzwellende water- en modderstromen de gehele eerste verdieping blank zetten. Vijftig andere bewoners en dertig personeelsleden wisten hoger gelegen verdiepingen te bereiken en konden zaterdag en zondag gered worden.