Laatste nieuws Covid-19

‘NVWA deed te weinig met waarschuwingen veiligheid slachthuizen’

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zondag 5 juli de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van maandag 6 juli

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet meer aandacht hebben voor de verspreiding van het coronavirus via aerosolen. Dat schrijven 239 wetenschappers uit ruim dertig landen in een open brief aan de WHO.
 • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou tijdens de coronacrisis nalatig zijn omgegaan met waarschuwingen over de veiligheid omtrent corona in Nederlandse slachthuizen. Dat zeiden twee dierenartsen van de inspectiedienst zondag tegen Nieuwsuur.
 • De 180 migranten aan boord van het reddingsschip Ocean Viking worden toegelaten tot de haven van Porto Empedocle, Sicilië, nadat zij allemaal zijn getest op het coronavirus. Vanaf maandag mogen de opvarenden van boord en moeten ze twee weken in quarantaine.

Reddingsschip Ocean Viking met 180 migranten aan boord mag aanmeren op Sicilië

De 180 migranten aan boord van het reddingsschip Ocean Viking worden toegelaten tot de haven van Porto Empedocle, Sicilië, nadat zij allemaal zijn getest op het coronavirus. Dat heeft de organisatie achter het schip, de maritieme humanitaire organisatie SOS Mediterranée, bekendgemaakt. De Italiaanse autoriteiten hebben zondagmiddag coronatests afgenomen bij de migranten. Vanaf maandag mogen de opvarenden van boord en moeten ze twee weken in quarantaine.

De meerderheid van de opvarenden is momenteel anderhalve week aan boord van de Ocean Viking. De organisatie vroeg aan zeven andere plaatsen toestemming om te mogen aanmeren, maar werd geweigerd. SOS Mediterranée spreekt van „opluchting aan boord” over het besluit van de Siciliaanse havenstad, nadat de situatie vrijdag uit de hand dreigde te lopen. Verschillende gevechten tussen migranten en zes pogingen tot suïcide brachten hulpverleners ertoe om de noodsituatie aan boord uit te roepen. „Overlevenden vertonen tekenen van opwinding, depressie en extreme mentale vermoeidheid”, aldus SOS Mediterranée.

De Ocean Viking wordt door SOS Mediterranée gebruikt om migranten te redden die de oversteek proberen te maken van Noord-Afrika naar Europa. Twee weken geleden begon het reddingsschip na een pauze van drie maanden door het coronavirus weer met het uitvoeren van reddingsacties op de Middellandse Zee. Jaarlijks redt de organisatie duizenden vluchtelingen van de Middellandse Zee.

Migranten en hulpverleners aan boord van de Ocean Viking, op donderdag 3 juli. Foto Flavio Gasperini/AP)

'NVWA deed te weinig met waarschuwingen veiligheid slachthuizen'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou tijdens de coronacrisis nalatig zijn omgegaan met waarschuwingen over de veiligheid omtrent corona in Nederlandse slachthuizen. Dat zeggen twee dierenartsen van de inspectiedienst zondag tegen Nieuwsuur.

Lees ook: Hoe Roemenen onder barre omstandigheden werken in Nederlandse slachthuizen

Dierenartsen die toezicht houden op de vleesindustrie zouden vanaf het begin van de crisis al intern gewaarschuwd hebben dat de situatie niet veilig was en werknemers onvoldoende werden beschermd. De NVWA deed te weinig met die klachten, aldus de twee dierenartsen. Zij voelen zich „in de steek gelaten” door de leiding van de NVWA. Nieuwsuur zag hierover interne documenten en e-mails in.

In mei werd een enquête gehouden onder de dierenartsen werkzaam voor de inspectiedienst. De helft van hen zou in dat onderzoek hebben aangegeven dat werken op anderhalve meter afstand vaak niet lukte. Twee derde van de deelnemers zei bovendien dat voldoende afstand houden in de slachthuizen onmogelijk was.

In een reactie zegt de inspectiedienst werknemers direct na de aanscherping van de coronamaatregelen opgedragen te hebben de richtlijnen van het RIVM op te volgen. De waakhond wijst er verder op dat de toezichthoudend dierenartsen een cruciaal beroep hebben omdat hun werk van belang is voor de voedselproductie: „De NVWA begrijpt dat het voor medewerkers in cruciale beroepen moeilijk en spannend is om werkzaamheden op locatie uit te blijven voeren. De NVWA heeft daarom veel aandacht gehad voor zorgen en vragen die bij medewerkers leven en heeft waar dat nodig en mogelijk was extra maatregelen genomen.”

Bij meerdere Nederlandse slachthuizen en vleesverwerkers werden recentelijk corona-uitbraken vastgesteld. Het ging onder meer om vestigingen van slachterij Vion. Ook buiten Nederland kampte de vleessector met een groot aantal besmettingen onder werknemers.

Toename in besmettingen in Spanje, Servië en Israël

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland:

 • Voor de tweede keer in twee dagen is in Spanje een plaatselijke lockdown afgekondigd vanwege lokale uitbraken van het coronavirus. Zondag hebben autoriteiten in de autonome regio Galicië, in het noordwesten van het land, bepaald dat de 71.000 inwoners van A Marina hun woonplek vanaf zondagnacht vijf dagen niet mogen verlaten. Inwoners mogen hun huizen wel uit. Momenteel zouden meer dan honderd inwoners besmet zijn, schrijft de Spaanse krant El País.

  Zaterdag hebben de autoriteiten in de provincie Lerida in Catalonië ook een plaatselijke lockdown ingevoerd. In verschillende steden en dorpen zouden tot zaterdagmiddag ongeveer vierhonderd nieuwe infecties zijn gemeld, verspreid over negen verschillende branhaarden. Meerdere plaatsen, met bij elkaar zo'n 200.000 inwoners, zijn vanaf zaterdagmiddag vijftien dagen in lockdown gegaan. Inwoners mogen de regio alleen verlaten of binnenkomen voor hun werk en moeten daarvoor een speciaal certificaat bij zich hebben.

 • Griekenland sluit tot zeker 15 juli de grenzen voor reizigers uit Servië vanwege het oplopende aantal besmettingen in dat land. Dat meldt persbureau AFP. Van vrijdag op zaterdag zijn in ieder geval elf mensen aan het virus zijn overleden in Servië, en zijn 309 nieuwe besmettingen gemeld. In hoofdstad Belgrado riep het land vrijdag al de noodtoestand uit.

  Ook in de rest van de westelijke Balkan stijgt het aantal besmettingen. Woensdag gaf de Oostenrijkse regering een reiswaarschuwing uit voor een aantal landen in dit deel van Europa. Naast Servië, worden Oostenrijkers ook gewaarschuwd voor reizen naar Albanië, Bosnië, Kosovo, Montenegro en Noord-Macedonië.

 • Een panel van experts in Israël heeft de Nationale Veiligheidsraad in dat land zaterdag gewaarschuwd om direct de noodtoestand af te kondigen vanwege het flink oplopende aantal besmettingen. De experts pleiten voor het overhevelen van het management van de crisis van het ministerie van Gezondheidszorg, naar het leger. Het huidige beleid, uitgestippeld door het ministerie van Gezondheidszorg, zou een „professionele mislukking” zijn.

  Het panel vindt de hervormingen nodig, omdat Israëlische ziekenhuizen op instorten zouden staan door een toename in het aantal ernstig zieke patiënten. „Het gezondheidssysteem zal in gevaar komen als de uitbraak de komende week niet wordt ingedamd”, schreven de experts volgens de Israëlische krant Haaretz. Het aantal ziekenhuisopnames zou op zondag met 13 procent gestegen zijn.

Nog 18 coronapatiënten op de IC's

Op de Nederlandse intensive cares zijn momenteel nog achttien coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er evenveel als zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Buiten de IC's liggen nog 87 patiënten met Covid-19-klachten.

De totale bezetting op de intensive cares is zondag 561 - gisteren waren er 31 meer plekken bezet. Het aantal IC-opnames van coronapatienten vertoont volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg „een stabiel beeld".

Ruim 200 wetenschappers sturen WHO brief: meer aandacht nodig voor verspreiding via aerosolen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet meer aandacht hebben voor de verspreiding van het coronavirus via aerosolen. Dat schrijven 239 wetenschappers uit ruim dertig landen in een open brief aan de WHO, meldt The New York Times zondag.

De wetenschappers zeggen dat de WHO onvoldoende oog heeft voor transmissie via aerosolen, kleinere vochtdruppeltjes die uren door de lucht kunnen zweven. Dit levert met name in ruimtes met slechte luchtcirculatie een besmettingsrisico op. Het zou een verklaring kunnen zijn voor superspreading events, bijeenkomsten van grote groepen mensen die de verspreiding van het coronavirus versneld lijken te hebben.

Volgens de WHO verspreidt het coronavirus zich voornamelijk door grotere druppels die vrijkomen bij hoesten, niezen en praten. Deze druppels vallen binnen anderhalve meter op de grond. Mensen kunnen Covid-19 oplopen door speekseldruppeltjes van een besmet persoon te inhaleren, of wanneer ze besmette oppervlaktes aanraken en vervolgens hun eigen ogen, neus of mond.

Lees ook wat we eerder schreven over verspreiding via aerosolen: Hoesten, niezen, zingen… niemand kent het gevaar van kleine druppels

Lagere toename coronabesmettingen in VS op Onafhankelijkheidsdag

In de Verenigde Staten zijn zaterdag bijna 44.000 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld, een lager aantal dan de voorgaande twee dagen, toen de dagelijkse toename boven de 50.000 uitkwam. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University in Maryland, schrijft AFP.

In twee van de grootste staten van het land, Texas en Florida, werden niettemin nieuwe records gevestigd voor aantallen nieuwe bekende gevallen op één dag. De twee zuidelijke staten, beiden nieuwe epicentra van de pandemie van het coronavirus in de VS, meldden samen bijna 20.000 nieuwe besmettingen.

De vertraging van de landelijke toename van het aantal vastgestelde gevallen heeft mogelijk te maken met een lager aantal testen wegens het lange weekeinde in de VS. In verband met Onafhankelijkheidsdag, zaterdag, was vrijdag voor veel Amerikanen een vrije dag.

In de zuidelijke staten, de zogenoemde 'sun belt', loopt ondertussen ook het aantal ziekenhuisopnames op. In Texas werd voor de zesde dag op rij een nieuw record gevestigd: bijna 7.900 patiënten met Covid-19 liggen er nu in ziekenhuizen. In de staat New York, dit voorjaar het epicentrum van de pandemie in de VS, lagen zaterdag nog 844 patiënten in het ziekenhuis. Op de piek werden daar bijna 19.000 bedden bezet door coronapatiënten.

In totaal ligt het aantal vastgestelde gevallen van Covid-19 in de VS inmiddels op ruim 2,8 miljoen. Ongeveer 130.000 mensen zijn aan de ziekte overleden.

Lees ook de reportage van correspondent Bas Blokker uit Florida: Piek van coronavirus legt sluier over Jacksonville

Een meisje met een mondkapje rijdt zaterdag in Galveston, Texas, mee met een optocht ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag in de VS. Foto Adrees Latif / Reuters

Zuid-Afrika meldt recordaantal van ruim 10.000 nieuwe gevallen Covid-19

In Zuid-Afrika zijn zaterdag 10.853 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld. Het is voor het eerst dat er binnen 24 uur meer dan 10.000 bekende besmettingen zijn bijgekomen in het land. Dat schrijft persbureau AFP.

Het totale aantal bekende gevallen van Covid-19 in Zuid-Afrika is daarmee gestegen tot bijna 188.000, heeft het ministerie van Volksgezondheid laten weten - het hoogste aantal in Afrika. In totaal zijn in Zuid-Afrika 3.026 mensen aan de ziekte overleden.

De Zuid-Afrikaanse gezondheidsautoriteiten houden rekening met een piek van besmettingen, na een geleidelijke versoepeling van coronamaatregelen die op 27 maart werden ingesteld. De lockdown heeft grote economische schade aangericht; dit jaar wordt een economische krimp van 7 procent verwacht, de sterkste krimp in negentig jaar.

„We hebben geprobeerd om een balans te vinden tussen het redden van levens van onze burgers en het behoud van middelen om in hun levensonderhoud te voorzien”, zei president Cyril Ramaphosa vrijdag. „Dat is een precaire balans.”

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de belangrijkste nieuwsontwikkelingen rond de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van zaterdag:

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alle proefbehandelingen met malariamiddel hydroxychloroquine op ziekenhuispatiënten per direct stopgezet. Ook behandelingen met hiv-remmer lopinavir/ritonavir op patiënten met longziekte Covid-19 worden definitief gestaakt.
 • De politie heeft zaterdagmiddag in Wageningen en Utrecht tientallen demonstranten aangehouden die protesteerden tegen de coronamaatregelen. Een groep betogers wilde in Utrecht demonstreren, maar dat was verboden uit vrees voor ongeregeldheden. Ongeveer tweehonderd betogers trokken naar Wageningen. Daar verwijderde de ME een groep actievoerders van het 5 Meiplein en werden 51 betogers aangehouden. In Utrecht arresteerde de politie zo'n vijftien demonstranten in het centrum van de stad die weigerden te vertrekken.
 • Een klein deel van Catalonië is sinds zaterdagmiddag weer in lockdown. De regio Segriá, met meer dan 200.000 inwoners, gaat voor onbepaalde tijd op slot nadat de afgelopen dagen tientallen nieuwe besmettingen met Covid-19 werden vastgesteld.
Lees hier het blog van zaterdag terug