Opnieuw boerenprotesten vanwege stikstofregels en ‘te lage’ inkoopprijzen supermarkten

Protest Ongeveer tweehonderd boeren hebben het distributiecentrum van Aldi in Groenlo geblokkeerd. De boeren vinden dat supermarkten te lage prijzen vragen voor hun producten.
Boeren rond het distributiecentrum van supermarktketen Aldi in Groenlo.
Boeren rond het distributiecentrum van supermarktketen Aldi in Groenlo. Foto Vincent Jannink

Op verschillende plekken in Nederland protesteren boeren zondagavond tegen stikstofregels en „te lage prijzen” die supermarkten voor hun producten zouden betalen. Ongeveer tweehonderd boeren hebben zondagavond met tractoren de toegang geblokkeerd tot het distributiecentrum van Aldi in Groenlo, aan de Duitse grens. Op Eindhoven Airport hebben zich volgens de Koninklijke Marechaussee ongeveer 35 boeren verzameld. Ook demonstreren boeren met trekkers op de A7 bij Heerenveen, waardoor de weg richting Groningen geblokkeerd is, meldt persbureau ANP.

De demonstranten vinden dat meerdere supermarktketens een te lage prijs voor hun producten betalen, waardoor hun inkomens onder druk staan. Veel boeren zijn ook boos vanwege het plan van minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) om minder eiwit in veevoer toe te staan. Dat zou de stikstofuitstoot in mest verlagen, maar leidde tot kritiek van onder meer Farmers Defense Force. Minder eiwitrijk veevoer zou volgens veel boeren slecht voor de gezondheid van de dieren zijn.

Albert Heijn

Demonstranten blokkeerden eerder op de dag ook enkele uren de toegang tot het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam in de hoop op een gesprek met de directie van de supermarktketen. Volgens persbureau ANP stonden de boeren met 30 tot 35 tractoren voor het centrum.

Actiegroep Boeren in Actie Noord-Holland riep op tot protest voor het distributiecentrum van Albert Heijn. „De directie mag met de billen bloot. Geen absurd lage prijzen en absurd hoge eisen”, schrijft de groep op sociale media. De demonstranten zouden bovendien „niet met de communicatie-afdeling” in gesprek willen, maar met de directie van het concern. „Anders zijn we genoodzaakt terug te komen.” Een woordvoerder van de politie bevestigde om 15.45 dat er geen boeren meer voor het centrum stonden.

Ook eerder in de week protesteerden boeren op verschillende plekken door het land. Donderdag verzamelden boeren zich in Den Haag, naar aanleiding van het Kamerdebat over het veevoerplan van minister Schouten. Zaterdag waren er door Nederland verspreid verschillende boerenprotesten. Op tractoren reden de boeren onder meer Amsterdam binnen. Na een rondje onder politiebegeleiding verlieten ze de hoofdstad weer.