Eén gewonde bij brand Rotterdamse Waalhaven

Vrachtschip Het duurde uren voordat een brand in de Rotterdamse haven was geblust. Ook op drie andere plekken in het land woedden zaterdagnacht grote branden.
De brandweer was uren bezig met het blussen van de brand in de haven van Rotterdam.
De brandweer was uren bezig met het blussen van de brand in de haven van Rotterdam. Foto A. Sneeuw/ANP

Bij een brand op een vrachtschip in de Rotterdamse haven is zaterdagavond een bemanningslid gewond geraakt. Deze persoon is met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. De brand brak zaterdagmiddag uit en het duurde uren voordat deze was geblust, meldt de plaatselijke Veiligheidsregio.

Omdat er bij het blussen veel rook vrijkwam die richting de wijk Charlois en het centrum van Rotterdam dreef, werd twee keer een NL-alert uitgestuurd. Omwonden werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

De brand brak uit in het ruim van het schip, waar metaalschroot lag opgeslagen. De luiken van het schip werden gesloten om de rookontwikkeling tot een minimum te beperken. Later moesten de luiken toch weer worden geopend, waardoor de rook- en stankoverlast toenam.

Nog drie branden

Ook op drie andere plekken in Nederland woedden in de nacht van zaterdag op zondag grote branden waarbij veel rook vrijkwam. In Deventer was er een brand bij een metaalrecyclingsbedrijf, waarbij veertig omwonenden moesten worden geëvacueerd. In Zandvoort was een uitslaande brand in een strandpaviljoen aan de Boulevard de Favauge. In Sliedrecht is een loods afgebrand. Alle branden zij inmiddels geblust en er zijn geen slachtoffers gevallen.