Radicalisering Haagse moskee groeide onder toezicht overheid uit tot verzamelplaats jihadisten

De gemeente en politie in Den Haag hebben jarenlang samengewerkt met een moskee die de politie inmiddels beschouwt als een „broeinest van jihadisme”. De Haagse Quba-moskee was onderdeel van een overheidsprogramma om geradicaliseerde moslims in de gaten te houden. In samenspraak met de gemeente liet de moskee geradicaliseerde jongeren over de vloer komen, en gaf over een deel van hen informatie door. Maar inmiddels ziet de politie de Quba als „één van de meest zorgwekkende moskeeën in heel Nederland”, staat in een staatsgeheim politierapport.

Lees ook: Hoe een Haagse moskee een ‘verzamelplaats voor jihadisten’ werd

Dat blijkt uit onderzoek van NRC, dat inzage kreeg in het politierapport, en sprak met betrokken ambtenaren, adviseurs en inlichtingenbronnen.

De moskee wordt in het rapport een „verzamelplaats voor tientallen jihadisten” genoemd. In totaal bezochten volgens de politie zeker zestig veroordeelde terroristen, uitreizigers, terugkeerders en terrorismesubjecten de Haagse moskee. Volgens de politie komen terroristen na hun detentie weer terug in de moskee.

De gemeente en politie hadden een conflict over de Quba-moskee, stellen de bronnen van NRC. Waar de gemeente de moskee zag als partner in de radicaliseringsaanpak, drong de politie aan op het verbreken van de banden. Het conflict leidde in 2018 tot het vertrek van een Marokkaans-Nederlandse adviseur van de gemeente, die door de politie werd beschuldigd van belangenverstrengeling met de moskee. De Haagse gemeenteraad is nooit geïnformeerd over de problemen.

De politie Den Haag laat in een reactie weten: „De rapportage in handen van NRC betreft een vertrouwelijk intern document van de politie. De politie betreurt dit ten zeerste. Daarom gaan wij ook niet in op de inhoud van het document.”

Broeinest jihadisme pagina 14-15