Overstromingen en aardverschuivingen Japan na extreme regenval

Noodweer Hevige regenval in het zuiden van Japan heeft vermoedelijk aan vijftien mensen het leven gekost. Ruim 92.000 inwoners zijn verzocht hun huis te verlaten.
Een overstroomde rivier in de Japanse stad Hitoyoshi.
Een overstroomde rivier in de Japanse stad Hitoyoshi. Foto Kyodo/Reuters

Overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door hevige regenval hebben in het zuiden van Japan geleid tot de evacuatie van tienduizenden inwoners. Daarbij zijn vermoedelijk vijftien mensen om het leven gekomen. Negen anderen worden nog vermist, meldt persbureau Reuters. Het leger is ingeschakeld om hulp te verlenen in het gebied.

Het noodweer trok zaterdagochtend Japanse tijd over de prefecturen Kumamoto en Kagoshima op het eiland Kyushu. Op sommige plekken viel in een uur tijd meer dan 100 millimeter regen, waardoor een grote rivier buiten zijn oevers trad. Meerdere huizen en een brug werden verwoest door de hevige stromingen. De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt doordat wegen onbegaanbaar zijn geraakt.

Ruim 92.000 inwoners zijn verzocht hun huis te verlaten. Hoewel het inmiddels minder hard regent, waarschuwt het Japans Meteorologisch Instituut inwoners om alert te blijven voor nieuwe overstromingen en modderstromen. Volgens de weerdienst is er niet eerder in korte tijd zoveel regen gevallen in dit gebied. De Japanse premier Shinzo Abe waarschuwt op televisie dat de hevige regenval vermoedelijk tot zondag aanhoudt.