Landbouwprotest

Boeren met trekkers blokkeren urenlang A1

Boeren met trekkers hebben vrijdagmiddag de snelweg A1 geblokkeerd tussen Hengelo en Apeldoorn. Dat leidde tot een file van dertig kilometer met vertragingen tot wel twee uur, meldt de ANWB. Rond zes uur vertrokken de boeren en kwam het verkeer weer op gang.

De boeren demonstreerden tegen de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CU) wil de hoeveelheid eiwit in veevoer verlagen om zo de stikstofuitstoot in de veeteelt terug te brengen. De Tweede Kamer vergaderde donderdag tot diep in de nacht over de maatregel. Schouten hield ondanks de protesten en tegenstand van politieke partijen vast aan haar plannen.

Tijdens het debat werd wel een motie aangenomen van de coalitiepartijen CDA en VVD om het Planbureau voor de Leefomgeving de maatregel te laten doorrekenen. Ook ziet de motie erop toe dat Schouten een alternatief voorstel van de landbouwsector laat doorrekenen. Donderdag en vrijdag hebben boeren meerdere protestacties opgezet. Vrijdagochtend kwamen enkelen naar Den Haag om op het Malieveld te demonstreren. Diverse toegangswegen naar het stadscentrum werden ‘s ochtends afgesloten met onder meer defensievoertuigen. (NRC)