Hulp bij verf en leven

Zomercursus De verf loopt alle kanten op en iedere samenhang ontbreekt. Gelukkig is daar Siegfried Woldhek.

Grauwe kiekendief
Grauwe kiekendief Illustratie Siegfried Woldhek

Siegfried Woldhek, de tekenaar die voor deze krant elke week op volstrekt eigen wijze een ‘man/vrouw van de week’ portretteert, weet waar u ’s nachts van wakker ligt. Hij kent uw wanhoop en frustraties. Ten minste, waar het waterverven betreft.

Na meerdere tekencursussen op de Achterpagina van deze krant gegeven te hebben en talloze workshops in zijn atelier wéét hij dat de verf soms niet doet wat u wil, door alle kanten op te lopen bijvoorbeeld. Of dat u keurig alles verft wat u zich had voorgenomen – een tafel, een stoel en een vaas – om bij de finish te ontdekken dat het geheel geen enkele samenhang vertoont.

Daarom verleent Woldhek deze zomer op de Achterpagina ‘Eerste hulp bij waterverven’. Vanaf 18 juli benoemt hij op zeven zaterdagen problemen waar u op kunt stuiten en reikt hij oplossingen aan. Die kunnen, mits goed gebruikt, u ook in het leven vooruit helpen. Wat te denken van: laat het plaatje dat je voor je ziet niet dicteren wat je maakt. Of: laat oordelen over wat het zou moeten worden, los.

Het helpt om eerst zijn boekje Lekker waterverven te lezen of een online workshop te volgen, maar technische vaardigheden zijn niet nodig om mee te kunnen doen. Woldhek: „Voor de doodles die je maakt tijdens een telefoongesprek hoef je niets te kunnen, maar toch ontstaat daar vaak iets dat prettig is om naar te kijken.”

Aan de cursus is ook dit jaar een prijsvraag verbonden. Stuur een werk in waarin één van de door Woldhek benoemde problemen door u getackeld is (fijn als u erbij zegt wélk probleem). De winnaar mag een workshop van Woldhek bijwonen.

Mail of stuur uw inzending voor 1 september naar achterpagina@nrc.nl of per post naar: NRC Achterpagina, Postbus 20673, 1001 NR Amsterdam.

Op naar een zomer vol vrolijke (verf) ongelukken!