In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat de omstreden veiligheidswet van kracht ging in Hongkong, vierden boeren in Nepal de nationale rijstvelddag, gingen Russen naar de stembus en dineerden de inwoners van Praag op de Karelsbrug.
Op een begraafplaats in New Delhi, India, naast het graf van een familielid, dat is overleden aan Covid-19, lezen deze moslimjongens de koran en bidden. Het aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus steeg deze week tot ver boven de 600.000. Het Aziatische land is na de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland, een van de zwaarst getroffen landen.
Foto Adnan Abidi / Reuters
Met een handwapen en een semi-automatisch geweer in de aanslag verdedigt dit advocatenstel in een chique wijk in St Louis hun huis. Deze week kwamen ze in het nieuws nadat foto’s en videobeelden opdoken van hoe het stel met hun wapens zwaaide toen een antiracismedemonstratie langs hun huis trok. Hoon, onbegrip en ophef via met name sociale media volgden. Het stel verklaarde de Black Lives Matter-boodschap te ondersteunen maar er waren ,,enkele gewelddadige individuen’’ en ze vreesden dat hun eigendom in gevaar was.
Foto Lawrence Bryant / Reuters
Ter ere van degenen die overleden aan de gevolgen van het coronavirus werden duizend kruizen geplaatst voor het congres van Brazilië. Tegenstanders van het beleid van president Jaïr Bolsonaro hielden daar een demonstratie. Later riepen Bolsonaro’s voorstanders op tot militair ingrijpen. Het dodental als gevolg van Covid-19 is in Brazilië opgelopen tot meer dan 55.000.
Foto Sergio Lima / AFP
Vlak bij de noordelijke stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever vieren de Samaritanen op de top van de heilige berg Gerizim het Shavuot-festival om stil te staan bij het moment dat God de Tora (via Mozes) schonk aan het Joodse volk. De Samaritanen, ook wel de "hoeders van de Tora genoemd", vormen een kleine geloofsgemeenschap.
Foto Jaafar Ashtiyeh / AFP
Zeker 32 mensen zijn omgekomen bij een ramp maandag met een veerboot nabij Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Tientallen mensen worden vermist. De veerboot kapseisde nadat deze in botsing kwam met een andere boot. Op de foto is te zien hoe lichamen van drenkelingen worden geborgen.
Foto Munir Uz Zaman / AFP
Het begin van het rijstplantseizoen wordt in Nepal afgetrapt met de nationale rijstvelddag. Deze jongen is nog even aan het spelen in de modder van het veld voordat daar rijst in wordt geplant.
Foto Prakash Mathema / AFP
In meerdere steden in Soedan, zoals in de hoofdstad Khartoem, zijn deze week duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren. Ze eisen hervormingen en gerechtigheid voor alle slachtoffers die vielen bij antiregeringsdemonstraties vorig jaar die het einde inluidden van president Omar al-Bashir. Ondanks een strenge avondklok in verband met het coronavirus gingen Soedanezen de straat op om de eisen die vorig jaar werden gesteld weer kracht bij te zetten.
Foto Ashraf Shazly / AFP
Orthodoxe joden bidden en komen samen om te protesteren tegen het ‘vredesplan’ van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze vrezen dat uitvoering ervan betekent dat er een Palestijnse staat komt.
Foto Menahem Kahana / AFP
De oproerpolitie veegt een straat schoon waar demonstranten op woensdag naartoe kwamen om tegen een omstreden Chinese veiligheidswet te protesteren. Het was woensdag 23 jaar geleden dat de Britten de kolonie overdroegen aan China. Het Verenigd Koninkrijk verklaarde dat de recent aangenomen veiligheidswet, die China meer macht geeft in de regio, strijdig is met de destijds gemaakte afspraken en een grove schending vormt van de autonomie van Hongkong.
Foto Dale de la Rey / AFP
Muzikanten luisteren dit grote diner op. Gezeten aan een lange tafel (515 meter) die loopt over de gehele lengte van de Karelsbrug in Praag, vieren Tsjechen de versoepeling van de coronamaatregelen. Deelnemers namen hun eigen voedsel mee en deelden dat met elkaar. Aangezien het aantal toeristen in Praag nog steeds beperkt is, heeft de lokale bevolking de gelegenheid te genieten van de monumentale gebouwen in de stad zonder daarin te worden gehinderd door het gedrang van de massa’s toeristen.
Foto Martin Divisek / EPA
Oude stemhokjes krijgen een tweede leven in Thailand. De hokjes kunnen prima dienstdoen als beschermingsmaatregel tegen het coronavirus. Met een masker op en gezeten in zo’n hokje kunnen deze Thaise studenten veilig de les volgen nu de beperkende anticoronamaatregelen werden versoepeld.
Foto Athit Perawongmetha / Reuters
Al voor de uitbraak van het coronavirus stonden inheemse volkeren, zoals de Yanomani in Brazilië, onder druk. De coronapandemie, die het Zuid-Amerikaanse land zwaar heeft getroffen, raakt de inheemse bevolking hard.
Foto Nelson Almeida / AFP
Ondanks dat de coronapandemie in Rusland allesbehalve op haar retour is, konden de Russen woensdag naar de stembus. Of zoals in dit geval, kwam de stembus naar hen. Het op 1 juli gehouden referendum ging over een wijziging van de grondwet die het mogelijk maakt dat president Vladimir Poetin tot 2036 kan aanblijven. De Russen stemden, zoals verwacht, in met de grondwetswijziging.
Foto Alexander Nemenov / AFP