Laatste nieuws Covid-19

WHO staakt testen hydroxychloroquine op ziekenhuispatiënten

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 4 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Zuid-Afrika meldt recordaantal van ruim 10.000 nieuwe gevallen Covid-19

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alle proefbehandelingen met malariamiddel hydroxychloroquine op ziekenhuispatiënten per direct stopgezet. Ook behandelingen met hiv-remmer lopinavir/ritonavir op patiënten met longziekte Covid-19 worden definitief gestaakt.
 • De politie heeft zaterdagmiddag in Wageningen en Utrecht tientallen demonstranten aangehouden die protesteerden tegen de coronamaatregelen. Een groep betogers wilde in Utrecht demonstreren, maar dat was verboden uit vrees voor ongeregeldheden. Ongeveer tweehonderd betogers trokken naar Wageningen. Daar verwijderde de ME een groep actievoerders van het 5 Meiplein en werden 51 betogers aangehouden. In Utrecht arresteerde de politie zo'n vijftien demonstranten in het centrum van de stad die weigerden te vertrekken.
 • Een klein deel van Catalonië is sinds zaterdagmiddag weer in lockdown. De regio Segriá, met meer dan 200.000 inwoners, gaat voor onbepaalde tijd op slot nadat afgelopen dagen tientallen nieuwe besmettingen met Covid-19 werden vastgesteld.

WHO staakt testen hydroxychloroquine op ziekenhuispatiënten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alle proefbehandelingen met malariamiddel hydroxychloroquine op ziekenhuispatiënten per direct stopgezet. Ook behandelingen met hiv-remmer lopinavir/ritonavir op patiënten met longziekte Covid-19 worden definitief gestaakt. Volgens tussentijdse testresultaten die donderdag werden gepresenteerd, bieden de middelen „weinig tot geen reductie” in de sterfte van patiënten met Covid-19.

Hydroxychloroquine, en het daaraan verwante chloroquine, is een bestaand geneesmiddel dat door artsen wordt voorgeschreven aan malariapatiënten. Toen uit Chinees laboratoriumonderzoek in februari bleek dat chloroquine effectief was tegen het coronavirus, werd het genoemd als een van de eerste middelen ter bestrijding van Covid-19. Het middel kreeg wereldwijde bekendheid nadat onder meer de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro het aanprezen als dé oplossing voor patiënten die besmet waren met het coronavirus. Trump verklaarde zelfs het middel korte tijd geslikt te hebben. Wereldwijd werd de verkoop van het middel gestuwd.

Onderzoekers begonnen met proeven op patiënten die besmet waren met het virus, maar uit meerdere studies bleek dat het middel weinig werkzaam was en dat proefpersonen soms vaker overleden. Het kan onder meer hartritmestoornissen veroorzaken. De WHO meldt dat het stopzetten van het onderzoek op ziekenhuispatiënten geen invloed heeft op lopend onderzoek naar hydroxychloroquine op patiënten buiten het ziekenhuis.

The Lancet trok een omstreden studie naar chloroquine terug: Vakgenoten voelden al nattigheid over studie antimalariamiddelen

Mexico verscherpt grenscontroles tijdens 4th of July om coronavirus

De Mexicaanse grenspolitie voert strengere gezondheidscontroles uit tijdens de Amerikaanse nationale feestdag, 4th of July. Aan weerszijden van de grens wordt volgens persbureau Reuters gevreesd dat de drukte die traditiegetrouw aan de grens ontstaat tijdens de feestdag de verspreiding van het coronavirus in de kaart speelt. Bij een aantal grensovergangen wordt aan de Mexicaanse kant gewerkt met speciale gezondheidschecks. Ondanks een verbod op niet-essentiële reizen is het de afgelopen dagen druk aan de grens, waar veel mensen wonen met een dubbele nationaliteit of een green card, die op en neer kunnen reizen tussen de twee landen.

Het coronavirus manifesteert zich inmiddels steeds nadrukkelijker in het zuiden en westen van de VS. In zeven Amerikaanse staten zijn zaterdag nieuwe recordaantallen besmettingen geregistreerd. Artsen in Arizona, dat grenst aan Mexico, zagen het aantal bevestigde gevallen van Covid-19 met 2.695 stijgen tot ruim 94.500. In de staat, die ruim 7 miljoen inwoners telt, overleden 3.113 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Veruit de grootste stijging was in Florida, waar zaterdag zeker 11.548 besmettingen meer werden geregistreerd dan een dag eerder.

Demonstratie Utrecht beëindigd, politie roept op te vertrekken

Ook in Utrecht zijn aanhoudingen verricht. De politie arresteerde zo'n vijftien demonstranten in het centrum van de stad die weigerden te vertrekken, aldus persbureau ANP. Er gold daar een noodbevel uit angst voor ongeregeldheden. In Park Oog en Al roept de politie actievoerders op om te vertrekken. De demonstratie tegen de coronamaatregelen, die vrijdag werd verboden en waarvoor geen aanmelding is bij de gemeente, wordt daarmee beëindigd. Richting het station is het volgens verslaggever Cosette Molijn rustig.

Twitter avatar Cosettemolijn Cosette Molijn Iedereen van de demo loopt onder politiebegeleiding terug naar Utrecht centraal/centrum, er wordt wat gescandeerd maar het is rustig #utrecht #demo https://t.co/DbkZxJLhYq

'Politie verricht aanhoudingen bij demonstratie Wageningen'

De mobiele eenheid heeft in Wageningen zaterdag een groep actievoerders van het 5 Meiplein verwijderd, zo berichten lokale media. Het zou gaan om een groep demonstranten die eerder op de dag Utrecht had verlaten, omdat de demonstratie daar verboden was. Er zouden meerdere aanhoudingen zijn verricht; aan het ontruimen van het plein kwam de wapenstok te pas. Demonstranten die van het plein werden verdreven, gingen daarop het oude centrum in.

Auto's van demonstraten worden klemgereden bij 5 Mei plein in #Wageningen. Iedereen wordt aangehouden pic.twitter.com/t67OUqakKI

— Rik Klein Entink (@RikKleinEntink) July 4, 2020

De demonstranten hadden op het plein bij Hotel de Wereld, waar op 5 mei 1945 de Duitse overgave werd getekend, een spandoek neergelegd met de tekst 'vrijheidsstrijders'. De actie in Wageningen was eveneens niet aangemeld.

Demonstranten Utrecht richting woonwijk

De illegale demonstratie in Utrecht vindt niet op het Jaarbeursplein plaats, maar wordt verplaatst naar het park in de woonwijk in Oog en Al. Dat heeft de organisatie achter de demonstratie zaterdagmiddag laten weten. Er werd eerder al een noodbevel voor het centrum van Utrecht uitgevaardigd, omdat waarnemend burgemeester Peter den Oudsten vreesde voor ongeregeldheden. Er waren signalen dat onder meer voetbalsupporters zich willen mengen onder de actievoerders.

Demo met enkele tientallen demonstranten, Hollandse muziek, en peech over waarom de maatregelen fout zijn, 'we willen geen dictatuur'. #utrecht pic.twitter.com/wVxB31JICV

— Cosette Molijn (@Cosettemolijn) July 4, 2020

Noodbevel Utrecht uit vrees voor rellen rondom verboden demonstratie

De Veiligheidsregio Utrecht heeft zaterdagmiddag een noodbevel uitgevaardigd uit vrees voor rellen rondom een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen. Eerder deze week gaf waarnemend burgemeester Peter den Oudsten geen toestemming voor de manifestatie van de organisatie Nederland in Opstand. De groep gaf daarop aan alsnog te gaan demonstreren.

Volgens de Veiligheidsregio zijn er aanwijzingen dat „grote groepen relschoppers van diverse pluimage”, waaronder voetbalhooligans, naar Utrecht willen afreizen om bewust een gewelddadige confrontatie met de politie op te zoeken. Deze dreiging heeft inmiddels „een dusdanig karakter” aangenomen dat wordt gevreesd voor „ernstige wanordelijkheden”. De Veiligheidsorganisatie wijst er daarnaast op dat de gezondheid van aanwezigen in het geding komt omdat vermoedelijk geen anderhalve meter afstand wordt gehouden.

Door een noodbevel uit te vaardigen heeft de politie extra bevoegdheden tot handhaving. Iedereen van wie de politie vermoedt dat hij of zij onderweg is naar de demonstratie of de openbare orde op een andere manier dreigt te verstoren, kan worden bevolen Utrecht of de binnenstad te verlaten. Aanwijzingen hiervoor zijn bijvoorbeeld kleding of meegenomen voorwerpen, schrijft de Veiligheidsregio.

Het was de tweede keer in twee weken tijd dat een demonstratie van de groep in Utrecht verboden werd. Op 21 juni wilde Nederland in Opstand ook al demonstreren op het Jaarbeursplein, maar dat werd afgeblazen door de toenmalig burgemeester Jan van Zanen.

Politie zaterdagmiddag bij station Utrecht Centraal. Foto Sem van der Wal/ANP

Gebied in Catalonië weer in lockdown na regionale corona-uitbraak

Een klein deel van Catalonië is sinds zaterdagmiddag weer in lockdown. De regio Segriá, met meer dan 200.000 inwoners, gaat voor onbepaalde tijd op slot nadat afgelopen dagen tientallen nieuwe besmettingen met Covid-19 werden vastgesteld, melden lokale autoriteiten. De nieuwe uitbraak wordt gelinkt aan seizoensarbeiders. Het is de eerste aanscherping van de coronamaatregelen in Spanje sinds de noodtoestand in het land bijna twee weken geleden werd opgeheven.

De lockdown in Segriá, dat een oppervlakte heeft van bijna 1.400 vierkante kilometer, is sinds het begin van de middag van kracht. Dat betekent dat niemand meer in of uit de regio mag. Mensen die nu nog in de regio zijn maar ergens anders wonen, krijgen tot 16.00 uur de tijd om het gebied te verlaten. Andersom hebben ook inwoners uit Segriá die nu zich nu buiten de regio bevinden nog een paar uur om huiswaarts te keren.

De beperking is niet zo strikt als in het begin van de coronacrisis. Zo worden inwoners niet verplicht om binnen te blijven. De autoriteiten dringen er wel op aan om familiebezoeken te beperken, meldt de Spaanse krant El País. Wie noodzakelijke reizen moet maken voor werk, mag de regio bovendien in en uit.

Aantal coronabesmettingen Brazilië en VS blijft hard stijgen

 • In de Verenigde Staten zijn aan de vooravond van Onafhankelijkheidsdag bijna 2,8 miljoen bevestigde coronabesmettingen. Het afgelopen etmaal werden 57.683 nieuwe gevallen vastgesteld, voor de vierde dag op rij een nieuw dagrecord. De meeste festiviteiten op 'Indepence Day' zijn afgeblazen, maar in Washington vindt wel een groot evenement plaats dat wordt bijgewoond door president Donald Trump. De vriendin van zijn zoon Don Trump, Kimberly Guilfoyle, is besmet het coronavirus, meldt The New York Times. Guilfoyle speelt een belangrijke rol in het campagneteam van de president.
 • De Canadese premier Justin Trudeau ziet het vanwege het Amerikaanse onvermogen om de coronacrisis onder controle te krijgen niet zitten om volgende week af te reizen naar Washington voor een top met Trump en de Mexicaanse president Andrés Manuel López. Hij overweegt volgens het Amerikaanse magazine Politico serieus om thuis te blijven. Het is een moeilijke afweging, blijkt uit een verklaring van zijn woordvoerder: „We maken ons duidelijk zorgen over de voorgestelde invoerheffingen voor aluminium en staal die de Amerikanen onlangs hebben ingevoerd. We zijn ook bezorgd over de gezondheidssituatie en de coronavirus-realiteit die alle drie onze landen nog steeds treft.”
 • Brazilië telt nu meer dan 1,5 miljoen bevestigde coronagevallen. Het afgelopen etmaal zijn ruim 42.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ook werden 1.290 nieuwe doden geteld, waarmee het totaal aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is gestegen tot 63.174. Brazilië heeft daarmee na de VS in absolute aantallen de meeste coronabesmettingen en -doden.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de uitbraak van het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaak. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Frankrijk is een gerechtelijk onderzoek begonnen naar voormalig premier Edouard Philippe en oud-ministers van Volksgezondheid Olivier Véran en Agnès Buzyn en hun corona-aanpak.
 • Luchtvaartmaatschappij Air France, zustermaatschappij van KLM, schrapt tot het einde van 2022 in totaal ruim 7.500 banen.
 • Virusremmer remdesivir is als eerste middel tegen Covid-19 goedgekeurd door de Europese Commissie na een versneld besluitproces.
 • Het draagvlak voor de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is de afgelopen weken afgenomen, blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD'en.
 • In de Verenigde Staten zijn donderdag meer dan 53.000 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld, een nieuw record voor het land.
Lees hier het blog van vrijdag terug
[/up]