Brieven

Brieven 4/7/2020

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

Vluchtelingen

Red die kinderen

Zijn wij zo diep gezonken dat er een pleidooi van drie bejaarde – zij het hooggewaardeerde – BN’ers nodig is bij talkshow M om een harteloos geworden regering te vermurwen (potentieel getraumatiseerde) vluchtelingenkinderen een kans op een toekomst zonder angst te gunnen?

Kiesstelsel

Een mediacratie

Opmerkelijk dat juist minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) wil dat volksvertegenwoordigers afhankelijker worden van voorkeursstemmen (Kamerleden kunnen hun zetel nu zelf gaan verdienen, 2/7). Ze begon haar ministerschap door zich af te zetten tegen nepnieuws. Maar dit plan werkt dat juist in de hand. Als politiek draait op media-aandacht, gaat er meestal achter de façade van aandachttrekkerij en beminnelijke gezichten geen deugdelijke structuur schuil.

Geschiedenisles

De straat op!

In reactie op het artikel Mooi die canon, maar op het vmbo is er geen tijd voor (1/7) is mijn vraag aan de auteurs, een docent en een vakdidacticus: hoeveel ‘geschiedenis’ zit er in een lekkende kraan of koppakking, in een steunkous, een gipswand? Een paar weken terug vertelde een vmbo-docent hoe hij zijn leerlingen buiten op straat een wandeling laat maken. „Kijk om je heen en tel de beroepen die je uitgeoefend ziet worden, beroepen van mensen die net als jullie vmbo hebben gedaan.” Dáár, op straat en in het werk van alledag, zijn de verhalen te vinden die leerlingen op het spoor zetten van hun plaats in de samenleving en de geschiedenis. Om die verhalen te zien en te ontdekken of te bedenken moet je als docent of vakdidacticus wel je gezicht uit de boeken halen, natuurlijk.


Via nrc.nl

Unilever

Een klein bedrag

Jeroen Smit vindt dat Unilever dividendbelasting af moet rekenen voor het naar Londen verhuist (Laat Unilever voor vertrek eerst afreken, 29/6). Ik snap die hele dividendbelastingtoestand niet. We praten over 1,4 miljard per jaar aan staatsinkomen. Ofwel een schijntje van de begroting. Tegelijk, bewijst het vertrek van Unilever maar weer, laten we hiermee talloze banen verdwijnen.

Correcties & aanvullingen

Drijfzand

De column Dat is geen steen, dat is purschuim! (2/7, p. C4) vermeldt dat de bundel Drijfzand van Nella Larsen in het fonds zit van uitgeverij Lebowski. Hij zit bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.