Voorzitter van Amnesty-Turkije aldaar veroordeeld tot ruim zes jaar cel

‘Terreur’ Kiliç is veroordeeld vanwege vermeend lidmaatschap van de beweging van Fethullah Gulen, die in Turkije wordt beschouwd als een terreurgroep. Volgens Amnesty is sprake van een politiek proces.
Demonstranten voor de rechtbank in Istanbul.
Demonstranten voor de rechtbank in Istanbul. Foto Emrah Gurel / AP

Taner Kiliç, de voorzitter van de Turkse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, is vrijdag veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf. Dat meldt persbureau Reuters. Kiliç is schuldig bevonden aan deelname aan een terroristische organisatie, omdat hij volgens de Turkse rechter lid was van de in Turkije verboden beweging van imam Fethullah Gülen.

Drie andere mensenrechtenactivisten zijn tot dertien maanden cel veroordeeld voor het helpen van een terreurgroep. Zeven anderen, onder wie de Duitse documentairemaker Peter Steudtner, de Iraans-Zweedse schrijver Ali Gharavi en de Turkse Ilknur Üstün van de ngo Women’s Coalition, zijn vrijgesproken.

Amnesty Turkije heeft inmiddels bekendgemaakt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Eerder stelde de mensenrechtenorganisatie al dat er maar één geschikte uitkomst zou zijn: vrijspraak van alle aanklachten. Volgens de organisatie zijn Kiliç en de andere activisten veroordeeld in een politiek proces omdat Turkije mensenrechtenorganisaties die kritiek hebben op de regering van president Recep Tayyip Erdogan monddood probeert te maken.

Tienduizenden opgepakt en veroordeeld

De invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen wordt door de Turkse regering verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep in 2016. Sinds de coup zijn tienduizenden mensen opgepakt en veroordeeld vanwege vermeende banden met zijn beweging - onder hen journalisten, leraren en critici van de regering-Erdogan. Zelf woont Gülen in ballingschap in de Verenigde Staten. Hij heeft betrokkenheid bij de couppoging in zijn geboorteland stelselmatig ontkend.

Volgens Amnesty-onderzoeker Andrew Gardner was er geen bewijs tegen Kiliç.

Twitter avatar andrewegardner Andrew Gardner This is an outrage. Absurd alllegations. No evidence. After three year trial Taner Kılıç convicted for membership of a terrorist organization. Özlem and Günal convicted for asisting. The torment continues. We won’t give up until all are acquitted.