Regering van populaire premier Édouard Philippe dient ontslag in

Frankrijk

De regering van de Franse premier Édouard Philippe heeft vrijdag haar ontslag ingediend, aldus een verklaring van het Elysée. President Emmanuel Macron heeft het ontslag aanvaard.

Het vertrek van de populaire Philippe kwam niet onverwacht. Er werden al langer verschuivingen in de regering verwacht vanwege de afgenomen populariteit van de president zelf. Met een nieuwe regering hoopt Macron meer steun te vergaren voor de laatste twee jaar van zijn termijn.

In theorie zou hij Philippe opnieuw kunnen vragen om premier te worden, maar bronnen bij de Franse krant Le Figaro en persbureau Reuters achten die kans uiterst klein. Mogelijk wordt vandaag al bekend wie de opvolger van Philippe wordt.

Dat president Macron niet meer zo geliefd is als bij zijn aantreden, werd afgelopen weekeinde bevestigd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Toen leed zijn partij La République en Marche (LREM) een nederlaag, vooral ten gunste van de Groenen. De partijloze Philippe doet het beter: uit peilingen bleek eerder deze week dat 57 procent van de Fransen hoopte dat hij zou aanblijven.

Philippe werd bij de gemeenteraadsverkiezingen met bijna 60 procent van de stemmen tot burgemeester van Le Havre verkozen, een functie die hij tussen 2010 en 2017 ook bekleedde. Het is niet duidelijk of de ex-premier dat weer gaat doen. Mogelijk ziet Philippe zichzelf als gevolg van zijn populariteit ook als een kandidaat voor het presidentschap. (NRC)