Jean Castex nieuwe premier Frankrijk na vertrek regering

‘Herschikking’ Er werden al langer verschuivingen in de Franse regering verwacht om de populariteit van president Macron te herstellen.
De nieuwe premier van Frankrijk Jean Castex.
De nieuwe premier van Frankrijk Jean Castex. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdag Jean Castex aangewezen als nieuwe premier nadat de regering van Édouard Philippe eerder op de dag haar ontslag had aangeboden. Dat melden internationale persbureaus. De 55-jarige Castex, burgemeester van het zuidelijke dorpje Prades, is een relatief onbekende politicus. Hij coördineerde de exitstrategie van Frankrijk uit de lockdown, nadat het land maandenlang op slot zat vanwege het coronavirus.

Castex, die tot dit jaar lid was van de centrumrechtse partij Les Républicains, zat eerder in het parlement van het departement Pyrénées-Orientales en dat van de regio Languedoc-Roussillon. Ook was hij voorzitter van het Nationaal Sportagentschap. Het is nu aan Castex om een nieuwe regering samen te stellen, die onder meer invulling zal moeten geven aan de klimaathervormingen die Macron eerder deze week aankondigde.

Philippe bood vrijdagochtend zijn ontslag aan bij president Macron, waarmee ook zijn regering vertrekt. De scheidende ministers zullen de lopende zaken afhandelen tot er een nieuwe regering is gevormd. Het is onduidelijk wanneer dat gebeurt.

Het ontslag van Philippe en diens regering komt niet als een verrassing. President Macron krijgt daardoor de kans een nieuw kabinet samen te stellen. Met nieuwe ministers hoopt hij meer steun en draagvlak te vergaren voor de laatste twee jaar van zijn termijn. Daaraan is nu een gebrek omdat Macrons populariteit de afgelopen jaren flink is geslonken.

Het is niet ongewoon dat Franse presidenten een of meerdere ministers vervangen, wat een ‘herschikking’ wordt genoemd. Dit gebeurt onder meer als ministers aftreden of als een regering aan populariteit verliest. Onder de vorige presidenten Nicolas Sarkozy en François Hollande werd bijvoorbeeld vijftien keer herschikt.

Lees ook: Opeens lijkt ook Macron vergroend

Gemeenteraadsverkiezingen

Dat president Macron niet langer zo geliefd is als toen hij aantrad, werd afgelopen weekend bevestigd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Toen leed zijn partij La République en Marche (LREM) een nederlaag, terwijl de Groenen een eclatante zege behaalden. De partijloze Philippe doet het beter: uit peilingen bleek eerder deze week dat 57 procent van de Fransen hoopte dat hij zou aanblijven.

Wat Philippe nu gaat doen, is niet duidelijk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd hij met bijna 60 procent van de stemmen tot burgemeester van Le Havre verkozen, een functie die hij tussen 2010 en 2017 bekleedde. Het is niet duidelijk of de ex-premier die functie daadwerkelijk weer oppakt. In theorie is het mogelijk dat Philippe terugkeert als premier van de nieuwe regering, maar bronnen van Le Figaro en persbureau Reuters zeggen vrijdag dat dit in de praktijk niet gaat gebeuren.