Politie vindt in zeecontainers martelkamers van onderwereld

Criminaliteit Zeecontainers met handboeien aan het plafond, een vastgeschroefde stoel, vinger-handboeien en knipscharen. De politie vermoedt dat criminelen de containers wilden gebruiken om rivalen te martelen.

Ingegraven zeecontainers zijn volgens de politie ingericht als martelkamers van de onderwereld.
Ingegraven zeecontainers zijn volgens de politie ingericht als martelkamers van de onderwereld. Foto Robin Utrecht

De politie heeft zeven onlangs geprepareerde martelkamers gevonden in een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit. Ze zijn gevonden in bovengrondse zeecontainers die waren betimmerd en geluidsdicht waren gemaakt. De containers stonden opgesteld in een loods waar ook gestolen auto’s zijn gevonden.

Dat bevestigen bronnen die kennis hebben van het onderzoek naar een groep van zes verdachten die vorige week zijn aangehouden. Ze zaten tot afgelopen vrijdag in beperkingen en mochten geen contact hebben met de buitenwereld. Komende dinsdag moet de onderzoeksrechter beslissen of de voorlopige hechtenis van de verdachten wordt verlengd.

Waar de mannen precies van worden verdacht is niet bekend. Advocaten van enkele verdachten willen geen commentaar geven. Het Openbaar Ministerie reageerde niet op een verzoek om commentaar. Onder de aangehouden mannen bevindt zich ten minste één persoon die op een dodenlijst heeft gestaan van Ridouan Taghi. Uit het strafdossier tegen Taghi blijkt dat deze verdachte in 2017 werd gevolgd door handlangers van Taghi. Het conflict heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de grootschalige smokkel van cocaïne.

In onderschepte conversaties spraken de verdachten over hun ‘persoonlijke EBI’

De geprepareerde zeecontainers zijn gevonden tijdens een zoekactie in het Brabantse Wouwse Plantage, in de buurt van Bergen op Zoom. In de containers waren handboeien aan het plafond bevestigd. Ook was er een stoel vastgeschroefd. Verder zijn voorwerpen gevonden als zogenaamde vinger-handboeien en knipscharen. In onderschepte conversaties die zijn gevonden spraken de verdachten over hun ‘persoonlijke EBI’ en methodes om te pijnigen. Dat sterkt de recherche in het idee dat de kamers bedoeld waren om criminele rivalen vast te houden en te martelen.

Codenaam 26Lemont

De ontdekking van de containers vloeit voort uit de Encro-hack, waarbij circa 25 miljoen berichten over de Nederlandse onderwereld zijn ontsleuteld die werden verstuurd via cryptofoons van het Canadese bedrijf EncroChat. Volgens justitie en politie is dit het grootste onderzoek naar de georganiseerde misdaad uit de Nederlandse geschiedenis. Het onderzoek heeft de codenaam 26Lemont meegekregen. De komende weken en maanden zal in honderden strafzaken informatie worden vrijgegeven die is verzameld door de hack van EncroChat.

Donderdag maakten politie en justitie bekend dat er sinds 1 april wekenlang live is meegelezen met criminelen die communiceerden via cryptofoons. In die berichten wordt onverholen gesproken over criminele activiteiten zoals drugshandel, corruptie, liquidaties, ontvoering en marteling.

Sinds de start van dit onderzoek zijn tenminste 100 mensen aangehouden en zijn tienduizenden kilo’s drugs onderschept en 19 drugslaboratoria ontmanteld. Tijdens een persconferentie afgelopen donderdag meldde hoofd van de recherche Andy Kraag al dat er in de gesprekken aanwijzingen waren voor marteling. Lopende dit onderzoek zijn volgens Kraag liquidaties en ontvoeringen voorkomen.

Lees hier hoe de politie in appverkeer criminelen las over martelen

Justitie en politie maken zich grote zorgen over het toenemende geweld dat samenhangt met de drugshandel. Nederland is sinds het begin van deze eeuw uitgegroeid tot de draaischijf voor de distributie van cocaïne in West-Europa. De grote geldbedragen die hierin rondgaan leidt steeds vaker tot corruptie bij medewerkers van overheidsdiensten en bedrijven die actief zijn in de haven of de maritieme sector.

In de onderwereld ging sinds vorige week het gerucht dat de politie martelkamers had ontdekt, zo hebben meerdere bronnen gemeld aan deze krant.