Peter Schouten nieuwe advocaat kroongetuige Nabil B.

Marengo-proces Peter Schouten is sinds maandag de advocaat van kroongetuige Nabil B. Misdaadjournalist Peter R. De Vries blijft vooralsnog de vertrouwenspersoon van B., maar wel zonder toegang tot de kroongetuige.
Pers bij de beveiligde rechtbank De Bunker voorafgaand aan de eerste zitting in de rechtszaak rondom de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond.
Pers bij de beveiligde rechtbank De Bunker voorafgaand aan de eerste zitting in de rechtszaak rondom de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond. Foto Remko de Waal / ANP

Peter Schouten is sinds maandag de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het grote Marengo-proces die sinds maart geen rechtsbijstand meer had. Dat bevestigt Schouten vrijdag tegenover NRC na berichtgeving hierover in het AD. Schouten zou deze week ook al voor het eerst juridische bijstand hebben verleend aan de kroongetuige, die belastende verklaringen heeft afgelegd over een groep verdachten rond Ridouan Taghi.

In maart brak B. met zijn toenmalige anonieme advocaat, waarna hij zonder bijstand kwam te zitten. Twee maanden later gaf hij te kennen niet langer mee te werken aan verhoren, terwijl hij daar als kroongetuige wel toe is verplicht. Aanleiding voor die weigering was dat het OM de door hem gewenste vertrouwenspersoon had geweigerd: misdaadjournalist Peter R. de Vries. Die maakte toen bekend samen met Schouten voor Nabil B. aan de slag te willen. B. maakte daarop duidelijk dat hij alleen mee zou werken als hij met De Vries en Schouten verder mocht gaan.

Lees ook: Adviseur kroongetuige, dat was Peter R. de Vries nog niet

OM heeft De Vries overwogen

Vooralsnog blijft Peter R. De Vries de vertrouwenspersoon van B., maar in beperkte vorm: de journalist krijgt geen toegang tot de kroongetuige. Het OM zou serieus hebben gekeken naar een rol voor De Vries, maar uiteindelijk hebben geconcludeerd dat rechtsbijstand in een strafzaak alleen door een advocaat kan worden verleend. De Vries zal nu in ieder geval optreden als woordvoerder van B.’s familie.

Schouten is van plan juridische actie te ondernemen om alsnog voor elkaar te krijgen dat De Vries kan optreden als volwaardige vertrouwenspersoon van B. „Ik zie geen redenen waarom dat volgens de wet niet zou mogen”, aldus Schouten. Derk Wiersum, de eerste advocaat van kroongetuige B., werd in september vorig jaar doodgeschoten in de buurt van zijn huis in het Amsterdamse Buitenveldert. Dit zorgde voor een grote schok in Nederland; het werd een aanslag op de Nederlandse rechtsstaat genoemd.