gelijke behandeling

‘TU Eindhoven gaat te ver met voorkeursbeleid vrouwen’

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat te ver met haar beleid om vijf jaar lang alleen vrouwen aan te nemen voor wetenschappelijke vacatures. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens vrijdag. Volgens het college is het voorkeursbeleid „te drastisch” en in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving. Het college ontving ruim vijftig klachten over het beleid van de TU/e. De melders meenden dat de universiteit mannen discrimineert door tijdelijk alleen vrouwen aan te nemen. De universiteit verweerde zich met het argument dat zo’n maatregel nodig is om de achterstand van vrouwen in wetenschappelijke functies tegen te gaan. Rector Frank Baaijens van de TU/e is teleurgesteld over het oordeel van het College en noemt het „doodzonde” dat, met dit oordeel, het beleid tot een einde komt. (NRC)