Kamer wil doorrekening veevoermaatregel

Stikstof Minister Schouten houdt vast aan het plan om eiwitrijk veevoer te beperken om stikstofuitstoot te verlagen. Door een aangenomen motie moet ze ook een alternatief voorstel van de landbouwsector laten doorrekenen.
De boerenprotestgroep Farmer Defence Force demonstreert donderdagavond tegen een voermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw), waarover in de Tweede Kamer werd gedebatteerd.
De boerenprotestgroep Farmer Defence Force demonstreert donderdagavond tegen een voermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw), waarover in de Tweede Kamer werd gedebatteerd. Foto Phil Nijhuis / ANP

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) houdt vast aan de plannen om minder eiwit toe te staan in veevoer om zo de stikstofuitstoot uit mest te verlagen. Dat plan moet „zo snel mogelijk ingaan om onder meer de bouw weer vlot te trekken”, aldus de minister in een debat in de Tweede Kamer over het plan donderdagnacht. De minister is standvastig, ondanks verzet van partijen uit de Kamer en weerstand onder boeren, die donderdagavond protesteerden bij het Binnenhof.

Tijdens het debat werd ook een motie van de coalitiepartijen CDA en VVD aangenomen om de voorgenomen veevoermaatregel te laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Die motie zet Schouten ook aan om een alternatief voorstel van de landbouwsector te laten doorrekenen. Schouten verzette zich tegen de motie om nieuwe berekeningen te maken - ingediend door de Kamerleden Geurts (CDA) en Harbers (VVD) - omdat die volgens haar te veel tijd kosten.

Boeren vertrokken in de nacht

Tijdens de beginfase van het debat was het boerenprotest buiten hoorbaar. Een groot aantal boeren was met tractoren naar het Binnenhof gekomen om te betogen tegen de veevoermaatregelen. Hun protest is zonder incidenten verlopen. Aan het begin van de nacht vertrokken de boeren. De politie van Den Haag heeft te kennen geven ermee rekening te houden dat de boeren vrijdag opnieuw actievoeren.

Landbouworganisatie LTO toonde zich na afloop van het debat teleurgesteld dat de maatregel van het kabinet nog niet van tafel is, maar juicht toe dat het alternatieve voorstel van de sector ook wordt overwogen.

Dit was het laatste debat in de Tweede Kamer voor het zomerreces, waarin de Kamer traditioneel over veel verschillende moties stemt. Een motie om vluchtelingenkinderen uit opvangkampen op Griekse eilanden in Nederland op te nemen, is afgewezen nadat de coalitie tegenstemde. Het debat duurde tot 5.15 uur vrijdagochtend.