Hof van Arbitrage

Italië moet India compenseren voor dood vissers

Twee Italiaanse mariniers die beschuldigd worden van het doodschieten van twee vissers voor de kust van India in 2012, hebben het internationaal recht geschonden. India heeft daarom recht op compensatie van Italië, maar heeft niet het recht om de mariniers te vervolgen. Dat heeft het Permanente Hof van Arbitrage, dat is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag, donderdag bepaald na een jarenlange diplomatieke rel tussen de twee landen. De twee mariniers bewaakten samen met vier collega’s de Italiaanse vrachtboot Enrica Lexie. In februari 2012 openden zij het vuur op een vissersboot vlak voor de kust van de Indiase deelstaat Kerala. Daarbij kwamen twee vissers om het leven. De Italianen beweerden dat ze dachten dat ze met piraten te maken hadden, maar bewijs daarvoor ontbreekt. (NRC)