Folkert Koelewijn

Hoe ontspant Nederland?

Fotograaf Folkert Koelewijn laat zien hoe we uit de sleur breken in tijden van corona. Wekelijks fotografeert hij voor NRC de vrijetijdsbesteding van Nederlanders. Door het virus, werden de activiteiten van veel mensen teruggeschroefd naar in of rondom het huis.

Als een vosje of haasje in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt doodgereden, kunnen er twee dingen mee gebeuren. Ze gaan naar de destructieoven, of naar Romy van Borkulo (29), die de dieren „een tweede leven” geeft. Folkert Koelewijn

Marieke van der Kooij (47) is „in een vouwwagen opgegroeid”, maar werd verliefd op caravans toen ze bij haar vriend Peter introk. Hij had een opa-en-oma-caravan met bruine bekleding en oranje gordijnen, waarmee ze alleen op vakantie wilde als ze hem een make-over mocht geven. Ze naaide nieuwe gordijntjes, bekleedde de banken en gaf de kasten een likje verf. Nadat ze ermee op de camping hadden gestaan, wilde ze gelijk weer een nieuwe opknappen. En toen liep het snel uit de hand. Folkert Koelewijn

Met enkele anderen richtte hoofdtrainer Pieter Hielema (48) polsstokvereniging Stichtse Vecht op. Als achtjarig Gronings jongetje werd hij gegrepen door de sport. „Het gevoel als je het water over gaat bij een sprong, je vliegt bijna door de lucht, je buik gaat alle kanten op. Ik heb eens gebungeejumpt, dat voelde hetzelfde.” Folkert Koelewijn

Michel Wijnand (31) uit Emmeloord verzamelt al vanaf zijn zestiende militaire uitrustingen die sinds de Tweede Wereldoorlog door grondtroepen zijn gedragen. Als een set helemaal compleet is, van helm tot schoenen, trekt hij alles aan, poseert hij voor de schutting in zijn tuin, en plaatst dan een foto van zichzelf op zijn Facebookpagina. Als hij te groot is voor het uniform, kleedt hij zijn paspop aan voor het kiekje. Folkert Koelewijn

Voor de camera kruipen twee blonde zusjes. De oudste, Elina van Hattem (10) draagt een zachtroze trui met sterren, haar zusje Mirjam (8) een felgekleurde streepjestrui. Een dromer en een vrolijke Frans. Ze wonen in Lienden met hun vader, moeder, broer Arend (14) en broertje Chris (5). Al op haar zesde wist Elina dat ze harp wilde spelen. Folkert Koelewijn

Bloemen voor op een graf moeten tegen een stootje kunnen, zegt Marc van Miert (44) uit Tilburg aan de telefoon. „Als thuis de zon op tafel schijnt, kan je een luxaflex laten zakken, maar je kan niet een parasol boven een graf neerzetten.” Lelies kunnen veel weersomstandigheden hebben, zegt hij, net als rozen en chrysanten. Folkert Koelewijn

Je hoeft niet weg te gaan om in een andere wereld te zijn. Neem een voorbeeld aan Robin van den Broek (19). Vrijwel nooit gaat deze jonge Brabantse hovenier met vakantie. De afgelopen vijf jaar transformeerde hij zijn jongenskamer in een rijtjeshuis in Raamsdonksveer tot tropisch regenwoud. Folkert Koelewijn

Lucy van Ostade (27) uit Schijndel werd als baby al op de motor gezet. Op haar veertiende gooide haar vader na het avondeten de inhoud van een motorblok op tafel om uit te leggen hoe alles werkt. Folkert Koelewijn

In vijf grote koffers bewaart Siglien Wijntuin (62, horecamedewerker bij een NS-kiosk) de ruim honderd koto’s die ze de afgelopen jaren maakte. Stapels geperste en gevouwen bontgekleurde, Creools-Surinaamse kleding. „De koto komt uit ons slavernijverleden. Hij werd beïnvloed door Afrikaanse klederdracht.” Folkert Koelewijn

Ilona de Wit (38) streeft naar perfectie, ook als ze haar bitterballen maakt. Ze is een politie-agent uit Tilburg en brengt haar vrije tijd voornamelijk in haar brandschone keuken door. Ze begon met haar bitterballenhobby toen ze in 2015 met burn-outklachten thuis kwam te zitten, en Het groot culinair croquetten kookboek van Edwin Kats uit de kast trok, vertelt ze aan de telefoon. Even niet nadenken. Gewoon balletjes rollen met een muziekje erbij. Folkert Koelewijn

Dirk de Jong (31, zzp’er in de bouw) is een man van weinig woorden. Liever hamert hij in zijn werkplaats op het ijzer, terwijl achter hem het vuur flakkert. Hij is net terug van zijn werk als kraanmachinist in Amsterdam. Vanwege het coronavirus wordt er niet gecarpoold, de wegen zijn rustig. Als hij na zijn werk thuiskomt in Kootwijkerbroek is het even eten en dan naar de schuur. Folkert Koelewijn

Het eerste beeld dat Henk Lamers (66) kocht was van het komische duo De Dikke & De Dunne. Van de markt in Nijmegen sleepte hij het naar zijn tuin aan de Pastoor van der Marckstraat in Weurt en schilderde het zilver. Het begin van een omvangrijke collectie beelden van plastic, hout, gips, beton en metaal. Folkert Koelewijn

‘Papegaaien zijn net vliegtuigen. Je kunt ze het beste tegen de wind in laten opstijgen”, zegt Arian Paans (35) in de polder van het Zuid-Hollandse Strijen. Hij werkt bij Defensie en in zijn vrije tijd doet hij aan Free Flight: zijn papegaaien los in de buitenlucht laten vliegen. Folkert Koelewijn