Herbenoeming

Raad Rotterdam wil Aboutaleb nog zes jaar als burgemeester

De gemeenteraad van Rotterdam heeft Ahmed Aboutaleb voorgedragen voor een derde termijn van zes jaar als burgemeester. Dat heeft de raad donderdagavond bekendgemaakt. De aanbeveling is kenbaar gemaakt aan de commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit. De huidige termijn van Aboutaleb, die sinds 2009 burgemeester is van de havenstad, eindigt op 5 januari 2021. De aanbeveling van de gemeenteraad moest volgens de procedure uiterlijk vier maanden voor die datum, 5 september, worden uitgebracht. Het nieuwe termijn loopt tot 2027. De voordracht van de burgemeester voor een derde termijn is zeldzaam in Rotterdam. Alleen oud-burgemeester Bram Peper, die aantrad in 1982, begon aan een derde termijn, maar brak die in 1998 voortijdig af om minister in het kabinet-Kok II te worden. (NRC)