Defensie sluit binnenstad Den Haag af voor boeren

Boerenprotest Farmers Defence Force riep boeren op om met trekkers naar de stad te komen. Defensie zet 25 vrachtwagens en vijftig tot zestig militairen in.

Farmers Defence Force demonstreerde donderdag tegen een veevoermaatregel van landbouwminister Schouten.
Farmers Defence Force demonstreerde donderdag tegen een veevoermaatregel van landbouwminister Schouten. Foto Phil Nijhuis/ANP

Defensie was donderdagavond onderweg om de binnenstad van Den Haag af te sluiten omdat er boeren met trekkers onderweg waren naar de stad om te protesteren tegen een stikstofmaatregel van landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie). Bij het Binnenhof waren rond tien uur ’s avonds al zo’n 25 boeren met trekkers aanwezig om tegen de maatregel te demonstreren, waarover afgelopen nacht zou worden gestemd door de Tweede Kamer. Ook zijn er betogers bij het Binnenhof die demonstreren tegen de coronamaatregelen.

Defensie zet 25 vrachtwagens en zo’n vijftig tot zestig militairen in om delen van de stad af te sluiten. Volgens een woordvoerder heeft de politie „dit soort zwaar materieel niet” om de trekkers tegen te houden. Hoeveel boeren onderweg zijn naar de stad is vooralsnog onduidelijk. Ook de gemeente had daar gisteravond nog geen goed beeld van. Van ingrijpen is geen sprake zolang de demonstratie rustig verloopt, aldus een woordvoerder.

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) riep boeren eerder op om met trekkers naar de stad te komen. De politie Den Haag heeft straten naar het Binnenhof afgezet. „Alle demonstranten die met tractoren onderweg gaan of onderweg zijn naar Den Haag voor het boerenprotest kunnen hun landbouwvoertuig parkeren op de Bezuidenhoutseweg en vervolgens lopend naar de verzamelplaats op het Malieveld gaan”, aldus de politie.

Behalve in Den Haag werd er ook in Breda en Groningen gedemonstreerd door boeren. Op het Chasséveld in Breda staan volgens de politie zo’n 35 landbouwvoertuigen.

In de Tweede Kamer wordt donderdagavond gedebatteerd over een maatregel die minister Schouten wil doorvoeren om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verlagen. Hierdoor wordt de stikstofuitstoot teruggebracht. De uitgespaarde uitstoot wil de minister gebruiken om onder meer huizen en wegen te bouwen bij snelwegen. Die bouw ligt nu stil na een uitspraak van de Raad van State in mei vorig jaar.

Volgens de Farmers Defence Force gaat de maatregel ten koste van de gezondheid van koeien. Schouten is het daar echter niet mee eens en stelt dat Nederlandse koeien meer eiwit krijgen dan ze nodig hebben.